|
Har idag skördat mängder av morötter inte så stora och inte så tjocka men suuuupergoda. Tänkte förvälla en del och frysa men vill ha tips på vad man kan göra mer med dessa små delikatesser Eva St
Har nog tipsat om denna lilla rätt förut, men eftersom sökfunktionen är ur led så kommer receptet igen! MOROTSCURRY, 4 pers 6 medelstora morötter 2 gula lökar Smör eller margarin 2-3 tsk curry 1 tsk salt 2 krm socker 2,5 dl morotsjuice 0,5 dl röda linser 0,5 dl russin Ca 2 tsk pressad citron (Salta jordnötter) Skala morötterna. Skär dem i långa klyftor. Skala och skär löken i tunna klyftor. Smält litet fett i en gryta och fräs morötter, lök och curry utan att rotsakerna tar färg. Rör om under tiden. Tillsätt salt, socker och morotsjuice. Koka upp och sjud under lock ca 10 min. Lägg i sköljda linser och russin och sjud ytterligare under lock 5-10 min, tills morötter och linser är kokta. Smaka av med citron och blanda i hackad persilja. Strö eventuellt över litet salta jordnötter. Servera med ris, couscous eller bröd.
Eftersom jag gillar morötterna bäst när de är råa så har jag borstat dem rena, låtit dem torka och sedan satt dem i plastpåsar (gjorde hål i påsarna med hålslagen) och förvarar dem i stående i svalen. De brukar hålla sig fina länge och när man har dem så nära till hands så äter man ofta av dem.
Jag gör ofta sallad med grovt rivna morötter, fetaost, svarta oliver, ibland sätter jag också i gurka, tomat och paprika i smått skurna bitar, egentligen de grönsaker jag har hemma. Häller över en vanlig vinegrätt (olja, vinäger, salt, peppar). Jättegott!
Blanda morötterna med lök, tomat, persilja och örtkryddor. Slå på olivolja och lite salt och i med en vitlöksklyfta om du gillar det. In i ugn eller micro tills det mjuknar. Gott till allt!
/Åsa
smajlizz
26-10-2006, 17:56
Jättegod morotskaka! Morotskaka Ugn 150 grader ca 1 timma 4 st ägg 4 dl socker 4 dl mjöl 2 tsk bakpulver 2 tsk bikarbonat 2 tsk kanel 2 tsk vaniljsocker 6 dl rivna morötter 1½ dl matolja Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda alla torra ingredienser och rör ner dessa tillsammans med morötter och olja. Smörj en stor rund form eller liten långpanna och strö med ströbröd. Grädda nere i ugnen ca 1 timma till kakan känns torr. Stjälp upp och låt svalna Gör toppingen: 100 gr smör 3½ dl florsocker 100 gr philadelphiaost Låt ingredienserna bli rumsvarma rör samman till en jämn smet. Bred över den kalla morotstårtan.
Måste dela med mig av en grej som Yrian lärde mig.
Rårivna morötter, pressad vitlök, pressad citron, lite olja och lite salt blandas ihop och får stå och dra ett tag. Underbar råkostsallad som funkar som tillbehör till det mesta eller ett eget mellanmål med bara lite bröd till. Blir ännu bättre om det får stå över natten.
Yrian har också lärt mig göra morotsmarmelad som blir ruskigt god, Googla så hittar du olika recept. Den enklaste och godaste varianten innehåller bara rivna morötter, citron och syltsocker.
Annars är morötter goda att rosta i ugnen. Skala, kapa på mitten och dela sen i halvor eller klyftor om dom är tjocka. Mosa timjan, rosmarin, salt och vitlök i en mortel, blanda kryddmoset med olja och vänd morotsbitarna i kryddoljan och häll sen alltihopa i en långpanna. Rosta på 225grader tills dom fått färg och börjar bli mjuka. De flesta rotfruker gillar denna behandling och man kan blanda morot, potatis, selleri, kålrot, palsternacka och lök i lagom bitar efter vad man har hemma.
Biggan_
27-10-2006, 00:29
Jag brukar ibland skära långa strimlor längs med morötterna med potatisskalare och koka ihop med spaghetti. Nyttigt, ser lite kul ut och barn som inte gillar grönsaker brukar faktiskt äta detta.
Slanta morötterna, förväll några minuter (inte mer!), häll bort varttnet, tillsätt lite honung, flingsalt och färsk (helst) rosmarin. Veva runt med lite lagom värme. Severa som tillbehör till... ja, nästan vad som helst. Tror att det kan vara den godaste kombinationen nånsin....
CITAT (Birgitta P @ 26-10-2006, 23:29) Jag brukar ibland skära långa strimlor längs med morötterna med potatisskalare och koka ihop med spaghetti. Nyttigt, ser lite kul ut och barn som inte gillar grönsaker brukar faktiskt äta detta.  Underbar idé, det ska jag göra nästa gång!!!
CITAT (gutta @ 04-11-2006, 20:38) Slanta morötterna, förväll några minuter (inte mer!), häll bort varttnet, tillsätt lite honung, flingsalt och färsk (helst) rosmarin. Veva runt med lite lagom värme. Severa som tillbehör till... ja, nästan vad som helst. Tror att det kan vara den godaste kombinationen nånsin.... Det här tycker jag lät sanslöst gott. Måste testas!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|