Eva i Höga
27-10-2006, 08:30
Satte den årliga Dunderglöggen igår. Den är riktigt god och inte svår att göra.
Dunderglögg (blir några flaskor)
5 liter svagdricka
5 skivade råa potatisar
1 paket bakjäst
1 påse nejlikor
1 påse kardemummakärnor
1 bit färsk ingefära (ca 5 cm)
1 kanelstång
1-2 pkt russin (2 pkt = 500 g)
2,5 kg socker
Blanda allt i en tiolitershink, täck med plastfolie som du gör små hål i - och låt brygden stå i lugn och ro i rumstemperatur, minst tre veckor, gärna sex.
Tappa upp på väl rengjorda flaskor med hjälp av en hävert. Var noga med att inte få med bottensatsen.
Värm och njut.
Eva
Hmm, låter intressant det där. Några frågor bara?
Vart får du tag på svagdricka? Har jag inte sett på år och dag
Det borde väl gå lika bra med en vanlig demajanne? (en riktig knasfråga säkert, men man kan aldrig veta ).
Eva i Höga
27-10-2006, 09:24
Jag köper svagdricka på Ica Maxi, de har alltid 5-litersdunkar vid denna tiden. Willys har också.
Vet inte om det funkar med demajanne men jag tycker också att det borde gå bra.
Eva
Har du en damejanne+jäsrör så använd det. Det blir mycket bättre eftersom man inte får in luft till brygden.
Om jag får påpeka en sak om receptet så tycker jag absolut att man skall använda starkvinsjäst istället för bakjäst. Det gör att det smakar mycket mindre jäst i slutändan och det blir inte lika grumligt heller. Jästen finns i varuhuset eller hos en bryggbutik.
Ok, tack för tipset. Jag blev riktigt sugen på att prova

. Det där med jästen, det tror jag också på
Konstigt att jag inte sett svagdrickan på Willys, får öppna ögonen lite bättre när jag kommer dit
Eva i Höga
27-10-2006, 10:43
Gurkan, tack för tipset om starkvinsjäst, det ska jag använda till nästa omgång. Odla är ju fantastiskt med alla tips o råd man får här!
Måste bara berätta att jag har en del som står hemma o "jäser": slånbärslikör, havtornslikör, nyponsherry och glöggen. Kul!
Eva
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.