Full version: Gott till té?
faith
Vad brukar ni bjuda på till té? Jag behöver lite inspiration. wub.gif

Castea
Engelska tekakor, 12 st

Finfördela 25 g jäst och rör ut i ca 0,5 l mjölk. Tillsätt 2,5 dl mjöl, 1/4 tsk salt, 1 dl strösocker, 0,5 tsk kanel, 1 dl russin, ca 7,5 dl vetemjöl och arbeta samman till en deg.

Lägg sedan till 0,5 dl rumsvarmt smör/margarin och arbeta degen blank och smidig. Strö litet mjöl över degen och låt jäsa ca 1 timme.

Knåda degen, forma till en längd och dela den i 12 bitar. Bitarna formas runda och plattas ut till decimeterstora kakor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel. Täck över med bakduk och jäs ca 30 min.

Grädda i 200° tills kakorna fått fin färg och känns lätta, ca 10 min. Låt kallna under bakduk.
Rapchic
inget smile.gif
om du tillreder det på ett fint sätt
(tex använder teglas istället för koppar
special koppar, special te och speciella saker ett ha i te
tex honung, lime, citron, vad heter det sånt där brunt socker
så blir teet en upplevelse i sig själv)
om du nu inte har nått bra tekaka recept hemma är det kanske en ide
kerstin z5-6
Italienska mandelskorpor

goda till kaffe eller te.

Till 75 skorpor:
200 g sötmandel
75 g rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
3 stora ägg
7 dl vetemjöl (420 g)
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
finrivet skal av 1 stor citron
alt
6 droppar bittermandelessens

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Rosta mandeln med skal 5-10 minuter. Passa noga. Hacka den grovt.
3. Rör smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget.
4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och citronskal. Rör ner det i smeten. Blanda samman till en deg.
5. Forma 3 längder på mjölat bord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk samtidigt värmen till 80-100°.
6. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma. Lägg tillbaka dem på plåten och torka dem mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de känns torra.
evelina
Jag tycker scones med en god marmelad är gott.

Scones

8 dl vetemjöl
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g margarin eller smör
3 dl mjölk eller filmjölk


Gör så här:
Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Om du har en matberedare kan du med fördel köra ihop degen i den. Tillsätt mjölken eller filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta kortvis i fyra delar.

Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade.
netaave
Kex och ost, olika sorter av båda.
faith
Tack för alla tips! wub.gif Kom gärna med fler. Det är kul att kunna variera. smile.gif
Lemonne
Jag slår också ett slag för scones med marmelad!
Att rekommendera är Lemon curd - juvligt god citronmarmelad!!!
Rapchic
det beror ju förståss vad för slags te
om man har ett fruktigt eller bärigt te
så kanske inte frukt är det som passar bäst till
(blir nog för sött)
tex,
Mia, zon 3
Lavendelskorpor, eller biscotti-varianter (som Kerstins).

Stora "amerikanska" muffins, med blåbär i, och med "topping" av crème fraîche med florsocker och limeskal....

Farlig tråd detta.... wub.gif
Magdis
Oj vad jag blev sugen på scones nu! tongue.gif Jag har recept på glutenfria scones och det tänker jag baka ikväll...mmmm! tongue.gif Vi har fått marmelad på apelsin och pumpa av en släkting, det blir gott på. smile.gif
Bessie
Hur kommer det sig att vår uppfattning om vad som är scones är så annorlunda britternas? Blev smått chockad första gången jag var i London (har haft galopperande anglofili sen tioårsåldern tack vara Enid Blyton, C S Lewis och Agatha Christie) och märkte att deras scones var små runda platta bullar som var lite mer kaloririka än våra och gick bättre ihop med jordgubbs- eller hallonsylt och de västra grevskapens åderförkalkande, smöriga, elfenbensfärgade clotted cream*. Har ännu aldrig fått ett tillfredsställande svar på frågan om varifrån "våra" stora, fyrdelade scones kommer.

*Som kan vara marig att få tag på utanför Förenade Kungariket. Creme fraiche är inte riktigt samma sak, men fungerar något så när.

Det engelska sconesrecept jag har anammat ser ut så här:

225 g vetemjöl (dryga 3 1/2 dl)
2 msk socker och 1 nypa salt
2 tsk bakpulver
50 g matfett, smör eller margarin
1 ägg
1 dl mjölk

Blanda torra ingredienser och nyp in matfettet. Blanda ägget och mjölken och rör ihop till en deg. Den ska inte arbetas för mycket, men ska vara kavlingsbar, så det kan behövas extra mjöl. Kavla ut degen till en 1 1/2 cm tjock kaka, och ta ut 5-6 cm stora kakor med mått, dricksglas eller liknande. Pensla med mjölk och grädda i 225 grader, 12 minuter. Man kan också lägga i russin i degen, eller utesluta sockret, ersätta en del av mjölet med grahamsmjöl och smaksätta med lite riven stark ost om man vill ha salta scones.
Magdis
Det där receptet ska jag testa nästa gång Bessie, fast med glutenfritt mjöl. Mina scones blir så in i nordens smuliga, jag tror det är för lite fett. Sen blir ju glutenfritt alltid smuligare än vanligt men sconesen är extrema.
Mia, zon 3
Ska bara tala om att nu har jag och sonen hunnit baka Kerstins italienska mandelskorpor TRE GÅNGER!!!! Livskamraten älskar dem, en sats äts upp innan jag hinner säga "skorpa". Lättbakade och fantastiskt goda! Sist hade jag i ingefära också, det blev jättegott det med!
Rekommenderas!
ewa zon 3
Så här års kan det passa med Glöggte och kryddiga pepparkakor med grönmögelost på.

/Ewa
netaave
CITAT (ewa zon 3 @ 29-11-2006, 13:30)
pepparkakor med grönmögelost på.

Åhhhh.... läääängtar, men får inte äta före sönd eller lörd kväll tongue.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon