|
Full version: Gott till té?
Vad brukar ni bjuda på till té? Jag behöver lite inspiration.
Engelska tekakor, 12 st
Finfördela 25 g jäst och rör ut i ca 0,5 l mjölk. Tillsätt 2,5 dl mjöl, 1/4 tsk salt, 1 dl strösocker, 0,5 tsk kanel, 1 dl russin, ca 7,5 dl vetemjöl och arbeta samman till en deg.
Lägg sedan till 0,5 dl rumsvarmt smör/margarin och arbeta degen blank och smidig. Strö litet mjöl över degen och låt jäsa ca 1 timme.
Knåda degen, forma till en längd och dela den i 12 bitar. Bitarna formas runda och plattas ut till decimeterstora kakor. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper och nagga med gaffel. Täck över med bakduk och jäs ca 30 min.
Grädda i 200° tills kakorna fått fin färg och känns lätta, ca 10 min. Låt kallna under bakduk.
Rapchic
30-10-2006, 16:17
inget  om du tillreder det på ett fint sätt (tex använder teglas istället för koppar special koppar, special te och speciella saker ett ha i te tex honung, lime, citron, vad heter det sånt där brunt socker så blir teet en upplevelse i sig själv) om du nu inte har nått bra tekaka recept hemma är det kanske en ide
kerstin z5-6
30-10-2006, 18:27
Italienska mandelskorpor
goda till kaffe eller te.
Till 75 skorpor: 200 g sötmandel 75 g rumsvarmt smör 2 1/2 dl strösocker 3 stora ägg 7 dl vetemjöl (420 g) 1 tsk bakpulver 2 tsk vaniljsocker finrivet skal av 1 stor citron alt 6 droppar bittermandelessens
Gör så här: 1. Sätt ugnen på 200°. 2. Rosta mandeln med skal 5-10 minuter. Passa noga. Hacka den grovt. 3. Rör smör och socker med elvisp. Vispa ner äggen ett i taget. 4. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker, mandel och citronskal. Rör ner det i smeten. Blanda samman till en deg. 5. Forma 3 längder på mjölat bord. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 25 minuter. Ta ut skorporna och sänk samtidigt värmen till 80-100°. 6. Skär längderna i sneda bitar medan de fortfarande är lite varma. Lägg tillbaka dem på plåten och torka dem mitt i ugnen ca 45 minuter eller tills de känns torra.
evelina
30-10-2006, 18:31
Jag tycker scones med en god marmelad är gott.
Scones
8 dl vetemjöl 1 tsk salt 4 tsk bakpulver 100 g margarin eller smör 3 dl mjölk eller filmjölk
Gör så här: Sätt ugnen på 250°C. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Fördela fettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Om du har en matberedare kan du med fördel köra ihop degen i den. Tillsätt mjölken eller filmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.
Dela degen i fyra bitar. Platta ut dem på mjölat bord till runda plattor, ca 15 cm i diameter. Lägg dem på smord eller med bakplåtspapper täckt plåt. Skåra varje platta kortvis i fyra delar.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter tills de fått fin färg. Bryt isär och servera dem nygräddade.
netaave
31-10-2006, 19:32
Kex och ost, olika sorter av båda.
Tack för alla tips!  Kom gärna med fler. Det är kul att kunna variera.
Lemonne
01-11-2006, 10:35
Jag slår också ett slag för scones med marmelad! Att rekommendera är Lemon curd - juvligt god citronmarmelad!!!
Rapchic
01-11-2006, 12:56
det beror ju förståss vad för slags te om man har ett fruktigt eller bärigt te så kanske inte frukt är det som passar bäst till (blir nog för sött) tex,
Mia, zon 3
07-11-2006, 15:38
Lavendelskorpor, eller biscotti-varianter (som Kerstins). Stora "amerikanska" muffins, med blåbär i, och med "topping" av crème fraîche med florsocker och limeskal.... Farlig tråd detta....
Oj vad jag blev sugen på scones nu!  Jag har recept på glutenfria scones och det tänker jag baka ikväll...mmmm!  Vi har fått marmelad på apelsin och pumpa av en släkting, det blir gott på.
Hur kommer det sig att vår uppfattning om vad som är scones är så annorlunda britternas? Blev smått chockad första gången jag var i London (har haft galopperande anglofili sen tioårsåldern tack vara Enid Blyton, C S Lewis och Agatha Christie) och märkte att deras scones var små runda platta bullar som var lite mer kaloririka än våra och gick bättre ihop med jordgubbs- eller hallonsylt och de västra grevskapens åderförkalkande, smöriga, elfenbensfärgade clotted cream*. Har ännu aldrig fått ett tillfredsställande svar på frågan om varifrån "våra" stora, fyrdelade scones kommer.
*Som kan vara marig att få tag på utanför Förenade Kungariket. Creme fraiche är inte riktigt samma sak, men fungerar något så när.
Det engelska sconesrecept jag har anammat ser ut så här:
225 g vetemjöl (dryga 3 1/2 dl) 2 msk socker och 1 nypa salt 2 tsk bakpulver 50 g matfett, smör eller margarin 1 ägg 1 dl mjölk
Blanda torra ingredienser och nyp in matfettet. Blanda ägget och mjölken och rör ihop till en deg. Den ska inte arbetas för mycket, men ska vara kavlingsbar, så det kan behövas extra mjöl. Kavla ut degen till en 1 1/2 cm tjock kaka, och ta ut 5-6 cm stora kakor med mått, dricksglas eller liknande. Pensla med mjölk och grädda i 225 grader, 12 minuter. Man kan också lägga i russin i degen, eller utesluta sockret, ersätta en del av mjölet med grahamsmjöl och smaksätta med lite riven stark ost om man vill ha salta scones.
Det där receptet ska jag testa nästa gång Bessie, fast med glutenfritt mjöl. Mina scones blir så in i nordens smuliga, jag tror det är för lite fett. Sen blir ju glutenfritt alltid smuligare än vanligt men sconesen är extrema.
Mia, zon 3
29-11-2006, 11:48
Ska bara tala om att nu har jag och sonen hunnit baka Kerstins italienska mandelskorpor TRE GÅNGER!!!! Livskamraten älskar dem, en sats äts upp innan jag hinner säga "skorpa". Lättbakade och fantastiskt goda! Sist hade jag i ingefära också, det blev jättegott det med! Rekommenderas!
ewa zon 3
29-11-2006, 13:30
Så här års kan det passa med Glöggte och kryddiga pepparkakor med grönmögelost på.
/Ewa
netaave
29-11-2006, 13:51
CITAT (ewa zon 3 @ 29-11-2006, 13:30) pepparkakor med grönmögelost på. Åhhhh.... läääängtar, men får inte äta före sönd eller lörd kväll
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|