|
niklaswik
22-11-2006, 13:10
Lyckades klanta mig och lägga en kastrull med lite vattendroppar i diskmaskinen och sen glömma den där utan att starta maskinen i ca 3-4 dagar. När jag sen kom på det så var det massvis med små rostfläckar på insidan, hur ska jag göra för att få bort dom? Nog är det väl en hel del "kloka tanter" (som inte behöver vara gamla eller ta "tant" som en förolämpning) som kan en massa bra saker här, som borde veta hur man gör nåt så enkelt som tar bort rost från kastruller?
Jag använder stålull till allt sånt. Allt utom gjutjärn förståss, det är lite känsligare.
Svinto! Det är en bra lösning på många sådana problem. Dock ska man vara lite försiktig om det är en yta man är superrädd om, det kan bli lite repigt om man inte är försiktig.
niklaswik
22-11-2006, 13:19
Där har vi en stor del av problemet!
Det står nämligen i "instruktionsboken" (från IKEA) att man inte får använda stålull eller andra saker som kan göra repor. Förstår inte riktigt varför eftersom det inte är nån sån där teflonliknande utan bara rent "stål" eller vad det nu är.
CITAT (LadyG @ 22-11-2006, 13:13) Jag använder stålull till allt sånt. Allt utom gjutjärn förståss, det är lite känsligare. Jag har använt stålull till min gjutjärnsstekgryta flera gånger. Går bra om man är försiktig och inte glömmer bort att olja in den efteråt. Det här med rost på grejer i diskmaskinen är ett elände. Det händer titt som tätt, bla på besticken om dom står för tätt ihop. Min diskmaskin torkar inte bra, särskilt om jag har med plastbyttor i disken. Plockar jag sen inte ur den samma dag jag kört den så händer det ofta att just besticken har små rostfläckar på sig. Och så står det "rostfritt" på dom!
CITAT (niklaswik @ 22-11-2006, 13:19) Där har vi en stor del av problemet!
Det står nämligen i "instruktionsboken" (från IKEA) att man inte får använda stålull eller andra saker som kan göra repor. Förstår inte riktigt varför eftersom det inte är nån sån där teflonliknande utan bara rent "stål" eller vad det nu är. Svinto är TVÅLULL. Det kan du använda till grytor i rostfritt. Svinto repar inte. Har du inte svinto hemma så kan du testa med Jif (skurmedel) på kökssvamp... det är också effektivt. Svinto går också utmärkt att använda till gjutjärnsgrytor och pannor och som Bee sa... glöm inte att olja in den efteråt.
niklaswik
22-11-2006, 13:27
Aha!  Okej, jag ska strax iväg och handla så då ska jag komma ihåg det, tack!
Björken
22-11-2006, 13:41
Svinto räddar mycket, bara man inte glömmer bort att löddra upp det ordentligt, annars repar även Svinto. Hushållssvamp med grön "skuryta" är lika vass som Svinto, häller man då på skurmedel ytterligare så blir det riktigt vasst, skulle jag inte råda att använda.
CITAT (Björken @ 22-11-2006, 13:41) Svinto räddar mycket, bara man inte glömmer bort att löddra upp det ordentligt, annars repar även Svinto. Hushållssvamp med grön "skuryta" är lika vass som Svinto, häller man då på skurmedel ytterligare så blir det riktigt vasst, skulle jag inte råda att använda. Jag håller med fullständigt! Och jag undrar om inte IKEA skriver så i instruktionen bara för att folk inte ska komma och säga nåt annat sen.
Har för mig att min syster som också brukar klaga på att besticken blir rostiga, putsar av dem med ättika, det ska tydligen hjälpa.
netaave
22-11-2006, 14:07
Prova att polera med lite ketchup och sen diska som vanligt. Trodde alla Ikeas kastruller var rostfria!!!!
CITAT (netaave @ 22-11-2006, 14:07) Trodde alla Ikeas kastruller var rostfria!!!! Det är de säkert, men jag har också erfarnehet av att saker som påstås vara rostfria inte alltid är det, det är mer en regel än ett undantag tycker jag.
malin72
22-11-2006, 14:56
jo då dom är säkert rostfria....problemet är det att man ska inte diska rostfritt i maskin(jag gör det själv) inne i maskinen finns vad som kallas flytrost...går inte att få bort där ifrån så när flyt rosten träffar även rost fria sak så sätter den sig där och börjar knapra en rostfri produkt är rostfri av sig själv(ska alltså inte kunna bilda rost)men tyvärr så kan den bli utsatt för rost från andra saker.....samma sak som att rostfria saker inte ska ligga på diskbänken förlänge för där kan flytrosten hamnat av något annat så är det kört sen
CITAT (Bee @ 22-11-2006, 13:21) CITAT (LadyG @ 22-11-2006, 13:13) Jag använder stålull till allt sånt. Allt utom gjutjärn förståss, det är lite känsligare. Jag har använt stålull till min gjutjärnsstekgryta flera gånger. Går bra om man är försiktig och inte glömmer bort att olja in den efteråt. Ah, då behöver jag inte oroa mig så mycket. Jag oljar in gjutjärnspannan efter varje diskning (har för mig att gjutjärnet torkar ut av diskmedlet eller något åt det hållet)  Handdsikar den alltid eftersom jag fått för mig att gjutjärn inte tål maskindisk, fast det kanske bara är jag som är larvig
anna_rispan
22-11-2006, 16:51
Jag diskar ur gjutjärnpanna i hett vatten endast. just för att diskmedel torkar ut.
O nej den ser inte äcklig ut. Det enda som kan lukta kvar en stekgång är om man råkat steka fisk. Men det gör vi inte nuförtiden. Nu har vi en teflonpanna. Som jag tycker är jhopplös att få bort flott ifårn hur varmt vatten o hur mycket diskmedel man än häller på...
Ni som väljer att använda svinto, glöm aldrig bort att svinto är suveränt, till det mesta, så länge det löddrar! När det väl slutat löddra, infinner sig reporna direkt! Utan tvekan!
CITAT (anna_rispan @ 22-11-2006, 16:51) Jag diskar ur gjutjärnpanna i hett vatten endast. just för att diskmedel torkar ut.
O nej den ser inte äcklig ut. Det enda som kan lukta kvar en stekgång är om man råkat steka fisk. Men det gör vi inte nuförtiden. Nu har vi en teflonpanna. Som jag tycker är jhopplös att få bort flott ifårn hur varmt vatten o hur mycket diskmedel man än häller på... Teflon är bra om man steker ägg, men det är också nästan det enda jag använder den till känns det som, exakt av den anledningen du beskriver. Det känns inte som om den blir ren när man diskar den. Jag gillar min gjutjärnspanna...
niklaswik
22-11-2006, 20:06
Glömde köpa svinto idag..  På tal om teflonpannor så äger jag en och det är också den enda stekpanna jag har än så länge. Nåt jag tycker är dåligt är att den är FÖR hal, går knappt att vända på falukorvsskivor eller att "vända" på köttfärs när man bryner sånt. Det halkar helt enkelt ut över kanten. Hade köttfärs över halva spisen när jag skulle göra tacos första dagen när jag flyttade in här.  Inget gott (teflon/"non-stick") som inte har nåt ont med sig...
CITAT (malin72 @ 22-11-2006, 14:56) jo då dom är säkert rostfria....problemet är det att man ska inte diska rostfritt i maskin(jag gör det själv) inne i maskinen finns vad som kallas flytrost...går inte att få bort där ifrån så när flyt rosten träffar även rost fria sak så sätter den sig där och börjar knapra en rostfri produkt är rostfri av sig själv(ska alltså inte kunna bilda rost)men tyvärr så kan den bli utsatt för rost från andra saker.....samma sak som att rostfria saker inte ska ligga på diskbänken förlänge för där kan flytrosten hamnat av något annat så är det kört sen  Jag har för mig att flygrost bildas när man diskar icke rostfritt material... det kan sedan sätta sig på bestick och pannor. I bruksanvisningen till min diskmaskin stod att man aldrig fick blanda andra metaller med rostfritt... alltså inte heller diska koppargrytor i maskinen. F ö när det gäller missfärgade bestick. Så blir det på 18/8 stål medan dyrare som är tillverkade i 18/10 är som nya efter åratals anv och maskindisk. Jag har IKEAS billiga... har råd att byta om några år när de blivit fula.
netaave
22-11-2006, 22:38
Det är väl inga som helst problem att diska rostfritt i maskin, däremot ska man aldrig diska aluminium där, dels blir dom fula dels frigör sig ämnet (aluminiumen) och finns sen i maten vi lagar i kärlet.
CITAT (netaave @ 22-11-2006, 22:38) Det är väl inga som helst problem att diska rostfritt i maskin, däremot ska man aldrig diska aluminium där, dels blir dom fula dels frigör sig ämnet (aluminiumen) och finns sen i maten vi lagar i kärlet. Vilka andra metaller förutom Aluminium tycker du då att man kan diska i maskin? Förutom rostfritt. Edit Missuppfattade ditt inlägg.. Förlåt.
netaave
22-11-2006, 22:45
CITAT (askar @ 22-11-2006, 22:42) CITAT (netaave @ 22-11-2006, 22:38) Det är väl inga som helst problem att diska rostfritt i maskin, däremot ska man aldrig diska aluminium där, dels blir dom fula dels frigör sig ämnet (aluminiumen) och finns sen i maten vi lagar i kärlet. Vilka andra metaller förutom Aluminium tycker du då att man kan diska i maskin? Förutom rostfritt. Edit Missuppfattade ditt inlägg.. Förlåt. 
aqualis
25-11-2006, 20:48
Hej Nicklaswik
Stålull går bra, men ”Sandpapper” korn 2400 är mycket bättre. Ytan mattas men ser inte ”repig ut” Fungerar även på de punktfrätningar som nått LITET djup.
Brukar ha ett ark liggande i en kökslåda. Mest använder jag det till att hålla knivarna vassa. Bättre skärpa får du bara med strigel.
Med vänlig hälsning
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|