CITAT
SYLT
Till sylt passar det bra med lösa och saftiga bärsorter som hallon,
jordgubbar, vinbärm lingon, blåbär, hjortron, björnbär, krusbär och
körsbär bäst. Av dessa är vinbär, krusbär och lingon rika på pektin.
Sylt kan göras på två olika sätt, rårörd och kokt. Rårörd sylt
iinebär kort och gott att du rör ihop bär och sylt. Bären saftar sig
och du får en sylt med fin bärsmak men med kort hållbarhet. Den
verkliga konserveringseffekten får du först när du kokar sylten.
Rårörd sylt blir bäst på saftiga bär utan skal som tex hallon,
björnbär och röda vinbär. Bär med hårda skal som tex krusbär, svarta
vinbär och lingon kör du först i matberedaren några minuter. (Det går
alldeles utmärkt att göra rårörda lingon direkt utan matberedare. Min
anm.)
källa:
Matbiten