|
Morotslåda 1 1/2 kg morötter vatten, salt 2 1/2 dl grötris 5 dl mjölk eller grädde (jag brukar ta fifti/fifti) 2 ägg 1 msk sirap salt och vitpeppar efter smak smör Skala och skär morötterna i bitar. Koka i ca halvliter vatten med salt. Använd morotsvattnet till att koka risen mjuk. Mosa morötterna, gärna i hushållsassistent. Blanda alla ingredienser utom smör, krydda, smaka av och häll i smörad form. klicka på några klickar smör. Jag använder alltid engångsformer. Grädda i ugn i 175grader i ca en timme. Var försiktig med vitpepparn, för mycket förstör hela lådan... vet detta av egen erfarenhet...
Kålrotsslåda 1 1/2kg kålrot vatten, salt 1dl skorpmjöl 2 ägg 2dl grädde 1/2-1dl sirap vitpeppar och muskotnöt efter smak skala och skär kålroten i bitar. Koka mjuk i lite vatten, ta vara på kokvattnet. Mosa rotfrukten. späd med kokvattnet (1-2dl) och tillsätt skorpmjölet. Blanda i äggen och grädden. Krydda. Smaka av. Häll i smörad form och strö på skorpmjöl och några klickar smör. Grädda i 175grader 2-3 timmar. Edit: båda lådorna kan man göra i förväg och bara värma i ugn på julafton.  Edit 2: har ändrat rotfrukt till kålrot som det faktiskt heter...
Rotfruktslådan görs på samma sätt som kålrotslådan...men i det senare fallet används kål...den brukar jag göra till julen... Eftersom min farmor alltid har gjort den när jag var liten så fortsätter jag att föra den vidare men nu i min 'nya' familj...alltså min pojkväns familj... Vi har även Leverlåda...men den gör jag inte för den är lite halv svår...och tar lång tid att göra...men den brukar finnas färdig att köpa i en del affärer... Morotslåda är inte sååå omtyckt av familjen så den hoppar jag över...de gillar förstås inte Leverlådan heller...men den gör jag ju inte själv....
SJÄLVKLART menar jag kålrot med rotfrukt... *rodnar...
Har ni leverlåda också på julbordet? Sen brukar det väl vara en rätt som heter Memma om jag inte minns helt fel...  ... men den tyckte jag var äcklig...  ...har du den också?...*hua ryser*
CITAT (Floppy @ 03-12-2006, 23:26) Har ni leverlåda också på julbordet? Sen brukar det väl vara en rätt som heter Memma om jag inte minns helt fel...  ... men den tyckte jag var äcklig...  ...har du den också?...*hua ryser*  Självklart har jag leverlåda, men den köper jag färdig. Om vi firar med min mans släkt är det bara jag som äter av den och kålroten... Morotslådan duger till några men inte alla. Memma äter man till påsk, den är jättegod med mjölk och lite socker! Memma är gröt gjord på råg, om någon undrar. Fast den måste man nog också vara uppväxt med för att uppskatta...
Mmm, memma som är såå gott
CITAT (Anne R @ 03-12-2006, 23:58) CITAT (Floppy @ 03-12-2006, 23:26) Har ni leverlåda också på julbordet? Sen brukar det väl vara en rätt som heter Memma om jag inte minns helt fel...  ... men den tyckte jag var äcklig... :P ...har du den också?...*hua ryser* :wacko: Självklart har jag leverlåda, men den köper jag färdig. Om vi firar med min mans släkt är det bara jag som äter av den och kålroten... Morotslådan duger till några men inte alla. Memma äter man till påsk, den är jättegod med mjölk och lite socker! Memma är gröt gjord på råg, om någon undrar. Fast den måste man nog också vara uppväxt med för att uppskatta...  Är det till Påsk????  ...okej...då minns jag fel...men jag åt ju inte av den ändå så...  *hua* Men leverlåda och kålrotslåda äter jag...annars ingen jul...  ...till familjen duger bara kålrotslådan... *läääängtar till alla jullådorna nu*
Eva i Skåne
05-12-2006, 10:53
Tack för recepten. Dessa ska jag prova till jul När du mosar i matberedaren - kör du med kniven då?
CITAT (Eva i Skåne @ 05-12-2006, 10:53) Tack för recepten. Dessa ska jag prova till jul :)
När du mosar i matberedaren - kör du med kniven då? Använd kniven du...både kålen och moroten kan om man har lite otur vara lite hård inuti...att den inte är helt igenom kokt och då kan det vara bra att ha kniven...den använder jag iaf...
Memma är smaskens fast tyvärr ingenting för celiakiker (annars en av de nyttigare påskefterrätterna om man lämnar bort sockret och tar lättmjölk i stället för grädde.) Har en bekant som brukar äta memma året om och laddar upp ett ordentligt lager under påsk för att ha i frysen.
Vi brukar ha lite kanel och muskot i morotslådan, det är också gott (eller vänta, nu ljuger jag, muskotnöten ska vara till potatislådan). Morötterna och kålrötterna mosas med potatisstöt så moset blir lite ojämnt.
Eva i Skåne
22-12-2006, 18:37
Idag har jag gjort båda sorterna. Är så nyfiken på smaken Röran till kålrotslådan var bara sååå god men nu när jag tagit ut kålrotslådorna tycker jag det ser så hoppackat ut, inte lika högt som när jag lade i det. Är det normalt? Hoppas iaf att det smakar lika gott ännu  --------- Idag har jag smakat och kålrotslådan tar första pris  Den var bara supergod. Det blev ingen brunkål och sånt för mig, bara kålrotslåda
Eva i Skåne
21-12-2007, 22:05
Dessa är så vansinnigt goda! Det är en nyskapad tradition hos mig. Morotslåda hade vi en till middag och har en till julbordet. Nu har jag kålrotslådor i ugnen. Mums. Om ni har tid över så prova nån av dem till julbordet, rekommenderar jag.
Lilla Birka
21-12-2007, 22:30
Jag brukar också göra kålrotslåda,men jag föredrar den enligt recept från min dotters svärmor i Tornedalen, den är utan sirap. Kålrötter och morötter har ju egen sötma utan att man behöver ha i extra sirap eller socker. Sirap i maten är en styggelse enligt min mening, men var och en sjunger ju efter sin näbb,
Inga från Närke
21-12-2007, 23:43
Har ett annat recept på morotslåda som jag brukar göra: MOROTSLÅDA 1,5DL RISGRYN, 3DL VATTEN 0,5L GRÄDDMJÖLK, 1MSK SMÖR ELLER MARGARIN 0,5KG MORÖTTER, 1MSK SALT 2ST ÄGG, 1MSK FARINSOCKER ELLER SIRAP MUSKOT RIVEN KAN UTESLUTAS SKORPSMULOR, SMÖRKLICK Koka ris,vatten tills det försvunnit. Häll på gräddmjölken koka i 20 min.cirka. Rör om vid behov. Skala o. Riv morötterna. Tillsätt dem i gröten tillsammans med kryddorna och äggen. Fyll en smord form med blandningen. Gör vågmönster med gaffel över ytan. Strö över skorpmjöl och lägg på smörklickar. Grädda 45-60 min i 175 grader. Kålrotslåda tycker jag inte om men däremot Leverlåda och det får jag av svägerskan. Memma älskar jag fast vi tar vispad grädde och socker på "smaskens". Första gången jag åt det så tog jag lite för mycket, så den påsken var bra att vi inte hade några gäster. Sambon fick också problem för han hade inte ätit på länge.
Siv i Bollnäs
23-12-2007, 21:16
Memma äter vi till påsk i den här familjen! Dom säljer Memma i livsmedelsaffärerna här, den är tillverkad av Fazer och säljs i kartonger. Jätteläcker med lite tunn grädde (kaffegrädde rekommenderar Fazer men mellangrädde är ett snäpp godare! Som den är eller lätt vispad.) Däremot behöver man inte ha socker på då den är söt i sig själv. En jättegod efterrätt som dock kan sätta sprätt på magen om den äts i stora mängder! (Ungefär som att äta mycket katrinplommon eller liknande) Kålrotslåda kan man äta när som helst men till julen är den ett måste hos oss! Här är mitt recept: Drygt 700 g kålrot skalas och skärs i småbitar. Kokas i så mycket vatten (och lite salt) att roten hinner bli riktigt mjuk innan vattnet hinner koka bort. Häll bort vattnet som är kvar när bitarna är mjuka och mosa kålrotsbitarna fint endera i en lämplig matberedare eller så med potatisstöt. Rör ner 4 dl mjölk, 1 dl mannagryn, 1/2 dl sirap, 1/2 tsk salt, och ett ägg och häll alltihop i en smörad ugnsform. Grädda lådan i 175 graders värme minst 1 timme. Mot slutet kan skorpmjöl strös över för att få bättre färg. Lådan är väldigt god tillsammans med små köttbullar och prinskorvar, även till skinka. God Jul! Siv
Eva i Skåne
19-12-2009, 15:59
Nu är det dags igen för kålrotslåda och morotslåda! Mums!
Tack och lov att det är så lätt att söka i forumet. Varje år skriver jag av recepten, men nästa år hittar jag dem bara här.
Lådorna är svärfars uppgift  Är egentligen inte alls förtjust i dem, men morotslådan är helt OK, men för maken och hans sida av släkten är det ett måste - och eftersom det är jul hos oss i år så......
Åh, jag som trodde att morot- och kålrotslådan var vegetariska  Lätt att göra om men jag hade fått för mig att det var så som standard
CITAT (Nauti @ 19-12-2009, 16:29)  Åh, jag som trodde att morot- och kålrotslådan var vegetariska  Lätt att göra om men jag hade fått för mig att det var så som standard  Är det mjölken och ägget du tänker på? Jag å min sida förutsatte att de innehöll både mjölk och ägg, morotslåda är som risgrynsgröt med morötter och där finns ju mjölk, och för att hålla ihop allt antog jag att man använde ägg. Tänk så olika man kan resonera
Nu har jag skrivit ut era recept på just kålrotslåda. Försöker äta mer rotfrukter och har aldrig ätit några av de här lådorna. Kanske kan passa till en middag i mellandagarna med lite julmatsrester till.
CITAT (KRT @ 19-12-2009, 16:35)  Är det mjölken och ägget du tänker på? Jag å min sida förutsatte att de innehöll både mjölk och ägg, morotslåda är som risgrynsgröt med morötter och där finns ju mjölk, och för att hålla ihop allt antog jag att man använde ägg. Tänk så olika man kan resonera  Jo, både mjölk och ägg. Jag vet inte hur jag tänkte, jag hade bara fått för mig det och tänkt att det var häftigt att de hade vegetariskt som annat än tillbehör vid julbordet i Finland
Eva i Skåne
23-12-2010, 13:53
CITAT (Eva i Skåne @ 19-12-2009, 15:59)  Nu är det dags igen för kålrotslåda och morotslåda! Mums!
Tack och lov att det är så lätt att söka i forumet. Varje år skriver jag av recepten, men nästa år hittar jag dem bara här. Jaha, så har man börjat citera sina egna inlägg  men det jag vill säga är just samma som jag sade ifjol. Har ni tid över så prova. Smaskens
Eva i Skåne
22-12-2012, 11:51
Årets morotslåda står i ugnen. Lådor borde jag skrivit. Har gjort en större att ha på julbordet och två mindre. Mina vegetarianer älskar den  Kålrotslådan älskar jag, men den kan jag göra en annan gång till oss själva. Kanske senare tillsammans med lite julrester... Jag har gjort båda sorterna sedan 2006 när du lade ut receptet Anma. Tack!
Den här tråden har jag missat varje år sedan jag sist skrev i den. Minns inte ens att jag skrivit den! Vad roligt, Eva i Skåne att jag fört lite finsk tradition på ditt julbord. Fler borde ta efter. I år har jag glömt dessa lådor. Hoppas att syster min gjort och att det räcker till att ta med på julafton också. Firar jul hos syster imorgon och hos svärmor på julafton.
Jag tycker om morotslåda och leverlåda - den första har jag gjort flera gånger men tyvärr är det bara jag som äter den.
Nu har min sons sambo fört in både morots- och kålrotslådor på vårt julbord. De passar så otroligt bra till allt annat på julbordet. Mums, längtar till allt gott!
Häruppe i norr finns lådorna att köpa i affärerna  Så fick bli köpes i år av morot, kålrot samt lever. Enkelt och bra tyckte jag som fick sköta julbordet. Och eftersom jag bara smakat mina egna morots och kålrotslådor förut och inte har en aning om hur det egentligen ska smaka så tyckte jag det fungerade bra.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|