Full version: Knäck-recept
Stussi
Så här lagom till jul så brukar ju många göra knäck,
så här kommer ett recept tips på jättegod knäck! smile.gif

KNÄCK
ca 50 st

0,5 dl sötmandel
1,5 dl ljus sirap
1,5 msk smör
1 dl vispgrädde
1 dl socker
1dl Fjällbrynt messmör

Skålla, skala och hacka mandeln. Blanda allt utom mandel i en
kastrull eller stekpanna av teflon. Koka och rör oavbrutet tills
en droppe smet kan formas till en kula i kallt vatten (ca 20 min).
Blanda i mandeln och fyll formarna. Låt stelna på sval plats.
Rapchic
visst borde man kunna ta bort mandeln ut receptet utan att ändra det nått?
eller unsure.gif unsure.gif
anna_rispan
ja då. ps. sambons mor har i lite ströbröd
netaave
Blir som dajm, och skärs i rutor, inget pillande med formar! smile.gif

Japansk knäck:

100gr smör
drygt 2½ dl socker
½ dl ljus sirap
100 gr mandel

Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
Koka i 20 min, inte för häftigt det får inte bli bränt.
Hacka mandeln under tiden.
Tillsätt den när knäcksmeten är klar och låt det koka ihop.
Häll upp på ett fat och skär i rutor när den stelnat lite.

Kolla att smeten är klar genom att droppa några droppar i en kopp med kallt vatten, den ska vara hård.
Stussi
mmm... det lät gott netaave! smile.gif
Praktiskt att slippa pilla med formar också.
netaave
CITAT (Stussi @ 06-12-2006, 21:42)
mmm... det lät gott netaave! smile.gif
Praktiskt att slippa pilla med formar också.

Den är sagolik och lite nyttigare måste den väl vara eftersom den inte innehåller grädde. wink.gif
Måste dock göras på riktigt smör.
askar
CITAT (netaave @ 06-12-2006, 21:48)
CITAT (Stussi @ 06-12-2006, 21:42)
mmm...  det lät gott netaave! smile.gif
Praktiskt att slippa pilla med formar också.

Den är sagolik och lite nyttigare måste den väl vara eftersom den inte innehåller grädde. wink.gif
Måste dock göras på riktigt smör.

Jag som är inne i en Dajmperiod tongue.gif ...funderar på om man kanske
kan doppa bitarna i smält choklad som "köpesdajm" har du testat det nån gång.

Då riskerar man inte att stå utan, om man glömt köpa smile.gif
netaave
CITAT (askar @ 06-12-2006, 22:00)
CITAT (netaave @ 06-12-2006, 21:48)
CITAT (Stussi @ 06-12-2006, 21:42)
mmm...  det lät gott netaave! smile.gif
Praktiskt att slippa pilla med formar också.

Den är sagolik och lite nyttigare måste den väl vara eftersom den inte innehåller grädde. wink.gif
Måste dock göras på riktigt smör.

Jag som är inne i en Dajmperiod tongue.gif ...funderar på om man kanske
kan doppa bitarna i smält choklad som "köpesdajm" har du testat det nån gång.

Då riskerar man inte att stå utan, om man glömt köpa smile.gif

Brukar pensla dom med smält blockchoklad ibland! Den är lite sprödare än den äkta dajmen, men godare tycker jag.
Fast smaken är som baken förstås.....
askar
CITAT (netaave @ 06-12-2006, 22:13)
CITAT (askar @ 06-12-2006, 22:00)
CITAT (netaave @ 06-12-2006, 21:48)
CITAT (Stussi @ 06-12-2006, 21:42)
mmm...  det lät gott netaave! smile.gif
Praktiskt att slippa pilla med formar också.

Den är sagolik och lite nyttigare måste den väl vara eftersom den inte innehåller grädde. wink.gif
Måste dock göras på riktigt smör.

Jag som är inne i en Dajmperiod tongue.gif ...funderar på om man kanske
kan doppa bitarna i smält choklad som "köpesdajm" har du testat det nån gång.

Då riskerar man inte att stå utan, om man glömt köpa smile.gif

Brukar pensla dom med smält blockchoklad ibland! Den är lite sprödare än den äkta dajmen, men godare tycker jag.
Fast smaken är som baken förstås.....

Då testar jag nån dag smile.gif
Rapchic
CITAT (askar @ 06-12-2006, 23:00)
CITAT (netaave @ 06-12-2006, 21:48)
CITAT (Stussi @ 06-12-2006, 21:42)
mmm...  det lät gott netaave! smile.gif
Praktiskt att slippa pilla med formar också.

Den är sagolik och lite nyttigare måste den väl vara eftersom den inte innehåller grädde. wink.gif
Måste dock göras på riktigt smör.

Jag som är inne i en Dajmperiod tongue.gif ...funderar på om man kanske
kan doppa bitarna i smält choklad som "köpesdajm" har du testat det nån gång.

Då riskerar man inte att stå utan, om man glömt köpa smile.gif

min mamma har ett recept på daim
som är jättegott
ska jag fråga henne om receptet?
Magdis
CITAT (Rapchic @ 06-12-2006, 22:37)
min mamma har ett recept på daim
som är jättegott
ska jag fråga henne om receptet?

Gärna! biggrin.gif

Hjälp vad godissugen man blir! tongue.gif Snart är det ju dags att sätta igång att fixa julgodiset. Ischoklad och knäck är ju självklara...sen brukar jag fixa ett enkelt godis med mandelmassa som man trycker ut i folieformar och häller smält choklad eller nougat ovanpå och sen skär i bitar. tongue.gif
KURT
Ett betydligt enklare recept på knäck är:

* 1dl sirap
* 1dl strösocker
* 1dl grädde
* ev. hackad mandel
* knäckformar
* (ev. bakpulver gör knäcken porös)
* (ev. kakao ger knäcken chokladsmak)

Blanda i en så stor form som möjligt (det kommer att bubbla), som tål mikrovågsugn. Kör på full effekt 7-8 min, häll upp i formar.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon