Full version: Julgodistråd
netaave
NOUGATBOMBER

250 gr nougat
225 gr mörk blockchoklad
1 msk olja
½ dl nötter
1 dl corn flakes

Skär nougaten i stänger, ca 30 st. Rulla dem till runda kulor.
Smula corn flakes och hacka nötterna.
Smält blockchokladen. Häll i oljan.
Rör ner corn flakes och de hackade nötterna.
Doppa nougatkulorna en och en, ta upp dem med gaffel, och låt överflödig choklad rinna av.
Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
Låt svalna.
fruberglund
Ahhh, låter nästan som såna där Ferrero Rocher som jag bara ääääälskar!

Måste provas biggrin.gif
Rapchic
Mintkyssar

40 st
florsocker 4 dl
vatten 1 dl
ätticsprit 1/4 tsk
pepparmyntsolja 5-7 droppar
mörk blockchoklad 75 g

koka socker, vatten och ätticsprit tills lagen håller trådprovet
lagen ska vara 115-120 garder varm när den är färdig
häll lagen i en skål och tillsätt pepparmyntsolja när lagen kallnat
arbeta lagen med en gaffel till den är slät, smidig och fast
placera skålen över vattenånga och rör om tills massan blir
seg och trögflytande
klicka ut med hjälp av teskedar på lätt oljat bakplåtspapper
låt stelna, klicka på choklad

trådprovet = doppa tummen och pekfingret i kallt vatten
ta en droppe sockerlag mellan fingrarna,
skilj dem åt några gånger, lagen ska bilda små sammanhållande trådar
netaave
Polkagrisar

5 dl strösocker
2 1/4 dl vatten
2 tsk ättiksprit
15 droppar pepparmyntolja, från apoteket
5-6 droppar röd karamellfärg

Neutral matolja
Gummihandskar
Degskrapor helst av plast, metall måste oljas ofta.
Marmorskiva
Sax
vänner


Koka socker och vatten till ca 150 grader.
När du kokar sockerlagen är det viktigt att du lämnar den ifred. Rör inte i sockerlagen. För flitig omrörning skapar en massa sockerkristaller och dessa kan sabba karamellmassan.
Kontrollera temperaturen med bräckprov, dvs häll några droppar sockerlag i en kopp kallt vatten. Om massan stelnar och kan brytas är den klar att börja jobba med
Under tiden oljar du in marmorplattan (samt degskraporna om du använder skrapor av metall) och saxen/kniven
Häll den heta karamellmassan på marmorskivan men spara ca 1 dl i kastrullen och droppa i den röda karamellfärgen i den sparade karamellmassan.
Luta kastrullen något mot spisen och lämna värmen på 1:an.
Ta dina degskrapor och vänd karamellmassan mot mitten.
Nu är det dags att droppa på pepparmyntoljan.
Det är viktigt att massan svalnat lite innan man droppar på, annars förångas smaken av värmen... Fortsätt med detta tills karamellmassan svalnat så pass att ni kan börja arbeta den med händerna.
Drag massan fram och tillbaka i händerna. Det är här vännerna kommer in i bilden, man behöver verkligen någon/några att byta av med eftersom karamellmassan är VARM.
Detta fortsätter ni med tills massan blivit seg och svårarbetad. Då ska den formas till en tjock "korv".
Häll ut den röda massan i en smal sträng. Vrid "korven" så att den blir smal och får det polkagrisrandiga utseendet.
Skruva ut långa, smala polkagrisstänger, gör käppar, använd din fantasi och gör vilka former du vill.
Enklast är att göra långa stänger (20-25 cm), vira in dem en och en i smörpapper och sedan dela dem i mindre bitar när det är dags att äta dem. Eller klippa lagom karamellbitar och slå in på samma sätt.
Annars riskerar du att stå med en stor polkagrisklump som enklast delas med stämjärn och hammare.
mari_tres
Och när man har gjort klart polkagrisarna så krossar man dem och blandar med smält mörk choklad som man klickar up på bakplåtspapper och låter svalna. *mums*
netaave
CITAT (mari_tres @ 08-12-2006, 16:02)
Och när man har gjort klart polkagrisarna så krossar man dem

Efter så mycket jobb!! ohmy.gif biggrin.gif biggrin.gif
Boxer
Apelsintryffel

250 gram mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
50 gram smör
finrivet skal av 1 apelsin
0,5 dl citruslikör

Smält chokladen i bitar i grädden rör så att det blandas.
Blanda ner smöret i bitar och rör tills det har smält.
Tillsätt apelsinskal och likör.
Låt smeten kallna rör någon gång under tiden.
Låt den gärna stå kallt över natten så att den blir lätt att forma till runda kulor.
Täck kulorna med kakao, pudra och rulla dom


Nougatbomber

250 g nougat
225 g mörk blockchoklad
1 msk matolja
1 påse (50g) hasselnötter, hackade
1 dl cornflakes, fint krossad

Dela nougaten på längden i 5 stänger. Skär varje stång i 5 bitar
som rullas till runda kulor.
Bryt sönder blockchokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad
eller mikrovågsugn. Tillsätt oljan och låt chokladen svalna något.
Rör ned hasselnötter och cornflakes.
Doppa nougatkulorna snabbt i chokladgarneringen. Skrapa av överflödig
choklad. Ställ nougatbomberna på bakplåtspapper tills chokladen stelnat.


Nougatkaneltryffel

400 g nougat
200 g mörk choklad
1?2 vaniljstång
2 bitar kanel
50 g honung
3 dl vispgrädde
150 g mjukt osaltat smör

Hacka nougat och choklad fint.
Koka upp grädden med vaniljstången, kanel och honung och låt det sjuda i 2 minuter.
Ta av kastrullen från spisen och låt gräddblandningen stå och dra i 2 timmar.
Skrapa ner vaniljfröna i blandningen och släng stången.
Koka upp igen och sila över den finhackade nougaten och chokladen.
Blanda ordentligt.
När blandningen svalnat till ca 40º så rörs smöret i.
Häll massan i en form, täck med plastfolie och låt kallna.
Gör kulor eller tärningar och doppa i smält choklad eller vänd dom i kakao.





fruberglund
Förra årets tråd med MASSOR av recept!

Julgodistråden

I år blir det chokladkola som vanligt och så ska jag prova att göra dina Nougatbomber smile.gif
suddis
Cornflakestoppar

3 msk socker
50 gr smör
2 msk sirap
1 msk kakao

får koka upp.

Tillsätt

2½ dl cornflakes
3 msk kokosflingor
3 msk russin

Klicka ut och låt svalna. Jag tycker kanske att man kan hoppa över russinen, det blir ju nästan nyttigt om man har i dem..? smile.gif

/suddis.
netaave
CITAT (suddis @ 18-12-2006, 20:12)
Cornflakestoppar

3 msk socker
50 gr smör
2 msk sirap
1 msk kakao

får koka upp.

Tillsätt

2½ dl cornflakes
3 msk kokosflingor
3 msk russin

Klicka ut och låt svalna. Jag tycker kanske att man kan hoppa över russinen, det blir ju nästan nyttigt om man har i dem..? smile.gif

/suddis.

Mina barn döpte dom här till "Frukostkakor" när dom var mindre för att dom innehöll cornflakes. Vi har dock aldrig hafr russin i, bara cocos som gör dom saftiga och goda.
Magdis
Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul! sad.gif Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott! tongue.gif Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola! rolleyes.gif
Blomstertanten
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 18-12-2006, 23:58)
Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul! sad.gif Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott! tongue.gif Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola! rolleyes.gif

prova att laga hålet med lite plastic padding ! tongue.gif

Så kanske julen är räddad ! laugh.gif
netaave
CITAT (Blomstertanten @ 19-12-2006, 14:18)
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 18-12-2006, 23:58)
Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul!  :( Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott!  :P Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola!  :rolleyes:

prova att laga hålet med lite plastic padding ! tongue.gif

Så kanske julen är räddad ! laugh.gif

Ja det ska man ju kunna laga det mesta med!! laugh.gif laugh.gif
suddis
Brända mandlar (den hårda varianten inte segisarna)

3½ dl socker
1½ dl vatten
100 gr sötmandel (hackad)
lite röd karamelfärg

Blanda allt i en kastrull/stekpanna. Koka upp under omrörning och låt koka tills vatten ångat bort. (Det händer inget, inget, inget och sen plötsligt om man tittar bort en nanosekund så är det putsväck??)

Gott godis som min mormor gjort till varje jul!
stina
CITAT (netaave @ 19-12-2006, 16:33)
CITAT (Blomstertanten @ 19-12-2006, 14:18)
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 18-12-2006, 23:58)
Ajj mina tänder, nu får jag ångra att jag sköt upp tandläkartiden till efter jul!  sad.gif Ikväll gjorde jag ytterligare en sorts kola och experimenterade lite. Jag gjorde vanlig chokladkola och tog i rivet skal från en apelsin. Mmmmm....fantastiskt gott!  tongue.gif Men ack så ont i tänderna när man har hål och käkar kola!  rolleyes.gif

prova att laga hålet med lite plastic padding ! tongue.gif

Så kanske julen är räddad ! laugh.gif

Ja det ska man ju kunna laga det mesta med!! laugh.gif laugh.gif

Det finns en typ av "tandcement" i tub att köpa på apoteket, just till för att laga hål i tänderna tillfälligt. Har räddat en julafton för mej när jag tappade en plomb och fick världen ilvärk precis på julen! Kanonbra, tandläkaren sprätter bara bort det när hålet ska lagas på riktigt rolleyes.gif
netaave
Jag säger bara en sak! Chokladdoppade vindruvor så himla gott, rekommenderas varmt.
Vi doppade våra i mörk blockchoklad!
Biggan_
...och vad skulle jag i denna tråden att göra!! ohmy.gif
*dreeeeglar ju* tongue.gif
Rapchic
CITAT (netaave @ 21-12-2006, 00:04)
Jag säger bara en sak! Chokladdoppade vindruvor så himla gott, rekommenderas varmt.
Vi doppade våra i mörk blockchoklad!

hemma brukar jag doppa jordgubbar i choklad
70%ig då då blir det 100% nyttigt
och lika gott
netaave
Gjorde vi i kväll, blev otroligt goda.


FIKONKULOR MED GLÖGGSMAK:

100 gr mandelmassa
100 gr fikon
100 gr digestivekex (7 st)
2 msk smör
3 msk glögg
200 ger blockchoklad

Riv mandelmassan i matberedaren.
Mixa den med fikon, kex, matfett och glögg till en slät massa.
Ställ den kallt en stund.
Rulla 50 kulor och lägg dem på bakplåtspapper.
Smält chokladen och doppa kulorna i den.
Ställ dem att stelna.
Förvara fikonkulorna kallt i en tät burk med lock.

Nu ska jag göra

Arraksbollar:

1 sockerkaka utan fett, eller ett pkt mix.
Smula kakan i en bunke och tillsätt
1½ dl socker
2 msk kakao
1 dl punsch
200 gr mjukt smör
brunt strössel att rulla i

Blanda allt till en kladdig deg som rullas till små bollar.
Rulla dem i strössel och ställ kallt.
Åsa, mälardalen zon 2
Är det bara i min familj ingen äter godiset?? Man sätter ner en massa tid på knäck, tryffel mm. lite äts ,men sedan står allt kvar i kylskåpet och blir gammalt och slängs, så iår sade jag att jag gör inget godis mer än brända mandlar för de brukar ätas upp samt det finns redan ett antal chokladaskar här i huset så det får räcka. Syrran sade att hon måste ha knäck så hon fixar lite sånt till julafton.
netaave
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,22-12-2006, 20:41)
Är det bara i min familj ingen äter godiset?? Man sätter ner en massa tid på knäck, tryffel mm. lite äts ,men sedan står allt kvar i kylskåpet och blir gammalt och slängs, så iår sade jag att jag gör inget godis mer än brända mandlar för de brukar ätas upp samt det finns redan ett antal chokladaskar här i huset så det får räcka. Syrran sade att hon måste ha knäck så hon fixar lite sånt till julafton.

Det problemet har inte jag! huh.gif
Magdis
CITAT (netaave @ 22-12-2006, 22:20)
CITAT (Åsa @ mälardalen zon 2,22-12-2006, 20:41)
Är det bara i min familj ingen äter godiset?? Man sätter ner en massa tid på knäck, tryffel mm. lite äts ,men sedan står allt kvar i kylskåpet och blir gammalt och slängs, så iår sade jag att jag gör inget godis mer än brända mandlar för de brukar ätas upp samt det finns redan ett antal chokladaskar här i huset så det får räcka. Syrran sade att hon måste ha knäck så hon fixar lite sånt till julafton.

Det problemet har inte jag! huh.gif

Inte vi heller! rolleyes.gif snarare är det nog frågan om det finns tillräckligt kvar till julafton. biggrin.gif
fruberglund
Puttar upp den här tråden eftersom syrran ringde och frågade efter receptet på Nougatbomber! Gjorde dem förra året och mina syskon fick en liten påse var. Syrran sa precis att det var det godaste godiset hon åt förra julen och i år var hon bara tvungen att göra egna biggrin.gif

Blir nog en sats här också även om de var lite bökiga att göra. Men sååååå goda wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon