Apelsintryffel
250 gram mörk blockchoklad
1 dl vispgrädde
50 gram smör
finrivet skal av 1 apelsin
0,5 dl citruslikör
Smält chokladen i bitar i grädden rör så att det blandas.
Blanda ner smöret i bitar och rör tills det har smält.
Tillsätt apelsinskal och likör.
Låt smeten kallna rör någon gång under tiden.
Låt den gärna stå kallt över natten så att den blir lätt att forma till runda kulor.
Täck kulorna med kakao, pudra och rulla dom
Nougatbomber
250 g nougat
225 g mörk blockchoklad
1 msk matolja
1 påse (50g) hasselnötter, hackade
1 dl cornflakes, fint krossad
Dela nougaten på längden i 5 stänger. Skär varje stång i 5 bitar
som rullas till runda kulor.
Bryt sönder blockchokladen i mindre bitar och smält den i vattenbad
eller mikrovågsugn. Tillsätt oljan och låt chokladen svalna något.
Rör ned hasselnötter och cornflakes.
Doppa nougatkulorna snabbt i chokladgarneringen. Skrapa av överflödig
choklad. Ställ nougatbomberna på bakplåtspapper tills chokladen stelnat.
Nougatkaneltryffel
400 g nougat
200 g mörk choklad
1?2 vaniljstång
2 bitar kanel
50 g honung
3 dl vispgrädde
150 g mjukt osaltat smör
Hacka nougat och choklad fint.
Koka upp grädden med vaniljstången, kanel och honung och låt det sjuda i 2 minuter.
Ta av kastrullen från spisen och låt gräddblandningen stå och dra i 2 timmar.
Skrapa ner vaniljfröna i blandningen och släng stången.
Koka upp igen och sila över den finhackade nougaten och chokladen.
Blanda ordentligt.
När blandningen svalnat till ca 40º så rörs smöret i.
Häll massan i en form, täck med plastfolie och låt kallna.
Gör kulor eller tärningar och doppa i smält choklad eller vänd dom i kakao.