Kathy
Jag ska ha bjudning härhemma på tisdag (orsaken till bjudningen kan vi tala lite tystare om...rolleyes.gif nåväl tongue.gif ) och behöver era tips på plockmat (inte julmat) som är enkelt att fixa, gärna något som ska serveras varmt och inte bara kallskuret.
Tanken är att det ska vara "mingelmat" dvs, man behöver inte sitta vid dukat bord.
kerstin z5-6
tapas! inte så juligt och kan förberedas innan -i alla fall de flesta
smile.gif


Grattis i förskott:)
Kathy
CITAT (kerstin z5-6 @ 12-12-2006, 10:23)
tapas! inte så juligt och kan förberedas innan -i alla fall de flesta

Ja, min man var inne på det.
Har du några tips på tapas?
netaave
Krustader,
minipajer,
tunnbrödrullar som skärs i "nypbitar"
tandpetare med brieostkuber och physallishalvor, oliv och korvbitar. ostbollar
Tacochips som serveras ljumma med ostdip på.
LadyG
Stavar och plockbitar av goda grönsaker som morot, gurka eller blomkål att doppa i dipsås. Inte så fasligt onyttigt heller smile.gif

Dipsås kan man ju göra av t ex lätt creme fraiche för att få ett magrare alternativ. Fast det blir ju då kall plockmat och inte varm iofs.
elleave
Dela kyckling filéer i 3delar på längden, trä på på grillpinnar, pensla med grillolja och kör i ugnen på långpanna.
Blanda köttfärs med ägg, spiskummin, mynta, vitlök och salt och peppar. Forma till järpar och trä på spett. Tillaga i ugnen.

Gör några kalla såser tex blanda gräddfil med tacosås och nån vitlökssås. Servera sallad/pastasallad och bröd till.
netaave
små minisandwischar med rom och räkor
Kathy
Tack för alla tips hittills...wub.gif

Några fler tips?
LadyG
Krustader med krämig äggröra och lax

Ingridienser till 2 portioner
2 ägg
1 msk matlagningsgrädde
1/2 msk smör
salt och vitpeppar
1 skiva rökt lax
2 gröna sparrisar

1. Knäck äggen och vispa ihop dem med grädde, salt och peppar.
2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Häll i äggsmeten och rör med en träsked tills äggen stelnar i en krämig röra.
3. Servera äggröran i krustaderna med strimlor av rökt lax och en halverad grön sparris.
netaave
I Buffétidningen som kom idag fanns mycket bra tips, dom torde väl även finnas på Icas hemsida.
kerstin z5-6
färska fikon med fyllning av skinka mm
fikon färska
rökt skinka
olivolja
getost efter behag

Halvera fikonen , skär en skåra och tryck in skinka och en smal bit getost
ringa över olivolja

saffransdoftande ostbollar
300 g mandelpotatis, ca 4 st
2 äggulor
100 g Herrgårdsost eller annan favoritost
lite saffran
1/2 dl Kesella
4 skivor färskt formbröd
vetemjöl
1 ägg
olja till fritering
12 skivor Seranoskinka
salt och peppar

Gör så här
Skala och koka potatisen. Pressa potatisen medan den fortfarande är varm och blanda med äggulorna. Salta och peppra.

Riv herrgårdsosten grovt. Blanda osten med Kesella och basilika. Smaka av med salt och peppar.tillsätt saffran efter smak,ger fin färg o doft . Rulla ostblandningen till 12 kulor. Frys dem lätt. Ta ut ostkulorna ur frysen och täck dem med potatis. Tryck till ordentligt och frys lätt igen.

Mixa brödet till ströbröd. Rulla bollarna i mjöl, uppvispat ägg och sist brödsmulorna. Fritera dem i en neutral olja, exempelvis raps-, solros- eller majsolja, i 180° tills de är gyllenbruna, ca 2 minuter. Linda en skiva Seranoskinka runt varje boll och servera.

Djävulspaprika- röda paprikor
1. Sätt igång ugnen på 250 grader.

2. Kärna ur paprikorna och lägg dem med skalsidan upp i ugnen.

3. Låt dem bli svarta och bubbliga. Skala och skär i strimlor.

4. Dressera med olivolja, citron, timjan och lite salt



Común hombres (Vanliga människor) potatis
Ingredienser
Potatis Gul lök
Olivolja Basilika
Ansjovis
Yoghurt / färskost
Persilja Salt / Peppar

Tvätta potatisen väl men skala den inte, skiva potatisen i 2 cm tjocka skivor, finhackad gullök,olivolja, basilika, peppar och salt strös över potatisskivorna. Lägg dem sedan på ett galler och låt dom stekas ca. 20 min. i 200 graders ugnsvärme.Lägg upp skivorna på tapas tallriken och lägg en ansjovis i ring på varje potatis servera gärna med enväl avrunnen yoghurt eller färskost, garnera med persilja.



Ensaladilla rusa (Rysk sallad)
Ingredienser
Potatis Brytbönor
Ärtor Morötter
Svamp Majonnäs
Vitlök Salt / Peppar



Koka potatis, brytbönor, ärtor och morötter. När det har kallnat skär potatisen i tärningar och skär ner grönsakerna i 1 cm stora bitar, låt allting rinna av häll det sedan i en stor salladsskål salta och peppra,skiva i vitlök samt champinjoner eller annan välsmakande svamp. Blanda om med majonnäs, serveras på ett blad av isbergssallad.

Endivias al Roquefort
1 -2 endiver.
125 gram blåmögelost, t ex Roquefort, Stilton eller dansk blåmögelost. (Själv använder jag gärna den spanska osten Cabrales, rekommenderas!)
1 dl majonnäs, naturell yoghurt eller Crème Fraiche, gärna häften av varje.
en liten skvätt grädde (kan uteslutas)
1-2 tsk paprikapulver

Tvätta endiverna, dela på bladen och lägg salladen runt en tallrik.
Mosa mögelosten och blanda ihop med majonäsen/yoghurten och lite grädde så att det blir en jämn, krämig smet.
Fyll endivebladen med ostblandningen eller häll upp ostkrämen i en skål och sätt i mitten på endivefatet så att matgästerna kan doppa endiverna direkt i dressingen. (se bilden ovan)
Pudra lite paprikapulver över anrättningen

till tapasbordet hör också -flera små skålar med tex getost ,starka korvar i skivor , oliver i vitlök , räkor i vitlök och olja ,rostade mandlar , stekta champnjoner , osv som göras iordning innan -eller kan köpas färdigt om man vill
Oliv och tomatbröd är gott till
Helen i Skåne
Plocka ut kärnorna ur färska dadlar och fyll med grönmögelost eller getost, eller linda in dadlarna i bacon eller parmaskinka och grilla en stund i ugnen.
Ta skivor av rökt lax och skär i strimlor, rulla varje strimla som en lakritsrulle och lägg en klutt wasabi i mitten.
Skiva en baguette i tunna skivor som rostas i ugnen. Lägg på en röra av mozzarella, hackad rödlök, basilika, olivolja, salt och svartpeppar. Lägg inte på röran förrän precis före servering annars mjuknar brödet.
Eller kör kärnfria svarta oliver, vitlök, olivolja, sardeller i mixern till en tjock röra att lägga på brödet.
Rensteksrulle med mesost, rensteksskivor läggs omlott på plastfolie, täck med en gojja av mesost, creme fr, vitpeppar och persilja. Rulla i hop som en rulltårta och lägg kallt. Skiva i tunna skivor och lägg på kavring eller annat mörkt bröd.
Det var allt för nu... smile.gif
Kathy
Mums! Det här var mycket och många matnyttiga tips! Tack så mycket allihopa! wub.gif
fruberglund
Gå in på Arla.se, de har massor med tips på bjudmat. Jag gick in där när jag skulle ha buffé smile.gif

Alla recept jag lagat från den sidan har varit goda så den rekommenderar jag verkligen wub.gif
Kathy
Tack för alla tips. wub.gif
Det blev en lyckad-lyckad kväll igår med mycket god plockmat....varmrätt samt efterrätt.
Även om det dracks sparsamt med öl och vin...så var det några trötta filurer som återsågs idag vid 11-tiden för personalkonferens. biggrin.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon