Nu har jag försökt att baka dessa otroligt goda kakorna så många gånger att jag håller på att bli tokig....
Jag får inte till dem...de smälter ut...hur jag än gör...provade idag med att köra smeten extra länge i matberedaren så att alla nötter var extra smuliga...tänkte att det kanske var därför som de smälte ut...

*gråter stora krokodiltårar*
Är det någon som har en aning om vad jag gör för fel?...Hur gör ni?
Jag använder receptet som finns i ICA's bok 'Sju små sorter'
För er som inte har den så är receptet så här:
200 g nötkärnor
2 dl socker
1 msk potatismjöl
2 ägg
Gräddas i 200 grader.
på den tiden jag tålde nötter bakade ja vpår kokboks nötkakor.
1½dl hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl socker
mal nötter o smält smör. rör ihop ägg&socker. blanda i nötter o sist smöret. klicka ut smeten till kakor (ca 25 st) o tryck i en nöt i varje kaka. grädda i mitten av ugnen i ca 10 min (175 grader).
MMmmmm, de är sega och goda.. men farliga för mig
Jag brukar göra efter det receptet,jag mal nöttern i mandelkvarn,jag har 2,5dl socker.Annars är det samma.Jag rör ihop allt.gräddar i 200 gr i 8 min.
*Stintan*
13-12-2006, 17:47
Jag brukar göra efter samma recept som suddis och det fungerar alltid o blir som sagt farligt goda.
Skiljer det sig mycket på hur resultatet blir om man har plåten högt eller lågt i ugnen? Blir kakorna annorlunda om man har nötkvarn istället för matberedare?
Jag tror nog att det är bäst att mala nötterna i kvarn,prova ,det blir ju mer som mjöl.det binder nog mer.
Om man gräddar på bakplåtspapper flyter det ut mindre än om man smörjer plåten (finns det någon som gör det längre?) eller om man använder teflonunderlägg. För mig i alla fall
/Åsa
Jag tror absolut att det beror på att du mixat nötterna istället för att mala dem. Jag har gjort samma sak och det blev stor skillnad på egenskaperna, något gör att när de mals binder de vätska på ett annat sätt tror jag. Testa att mala dem, det vore kul att veta om det gör skillnad oxå för dig!
ska man mala dem som till ett pulver alltså? Har ingen mandelkvarn men det kanske funkar med kaffekvarnen? fast då får man se till att den är riktigt ren innan så det inte blir kaffesmak på kakorna.
Låter som att det är fler som har problem med dessa goda kakor... *phu* vad skönt att inte vara ensam...
Jag provade denna gången att mala dem ordentligt och körde smeten extremt länge i matberedaren och hade dem på bakplåtspapper...men de flöt ut ändå...dock inte lika mycket...i stället för 2-3 mm höga så vart de 5-6 mm höga...

...ja de går ju att äta men de blir ju mycket godare när de blir lite sega och så blir det godare för ögat när de 'ser rätt' ut...
Ja ja...jag får prova Suddis recept nästa gång...
Jag malde aldrig nötterna, jag brännde en matberedare på det.. Hasselnötter i stora mängder är visst hårda saker..

Men som sagt, det funkade för mig. Men det kan ju berott på ugnen jag hade då? Det kan ju skilja en hel del.
myskmadra
13-12-2006, 22:35
Jag brukar själv köra i matberedare i brist på mandelkvarn. Jag gillar när de flyter ut lite............
Tror absolut att matberedaren gör dem platta. Jag hackade mandel en gång och oljan fälldes ut (- är det så man tillerkar olja?). Fälls oljan ut borde smeten bli rinnigare. Gissar jag.
anna_rispan
13-12-2006, 22:47
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 13-12-2006, 21:24)
ska man mala dem som till ett pulver alltså? Har ingen mandelkvarn men det kanske funkar med kaffekvarnen? fast då får man se till att den är riktigt ren innan så det inte blir kaffesmak på kakorna.

finns ju kakor med kaffesmak. vore väl jättefiffigt o slå två flugor i en smäll då med nötmalningen???
Jag kom på att det är nog inte så bra att använda kaffekvarnen till nötkärnorna för de är nog för hårda. Kanske rent av skulle investera i en mandelkvarn istället.
anna_rispan
14-12-2006, 20:50
CITAT (Norrbottens-Magdis @ 14-12-2006, 18:05)
Jag kom på att det är nog inte så bra att använda kaffekvarnen till nötkärnorna för de är nog för hårda. Kanske rent av skulle investera i en mandelkvarn istället.

mandelkvarn är väl en jättebra julklapp!!
Nu har jag nötkakor i ugnen!

Men det blev minsann inte många av det där receptet med 1 ½ dl nötter...bara nio stycken! Jag måste köpa mer nötter imorgon och baka flera.
Jag gör tre olika sorters nötkakor:
Nötdrömmar, ca 35 st
200 gr malda nötkärnor, ta undan en del till garnering
2 dl socker
2 ägg
1 msk vetemjöl
1/2 tsk hjorthornssalt
Klicka ut på plåt, garnera med en nöt, grädda i 175 grader i (övre tredjedelen av ungen, gäller alla recept) ca 10 min
Blir underbart spröda och möra kakor
Nötklickar, ca 45 st
100 gr smör
1 dl socker
2 ägg
125 gr malda nötkärnor
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
Klicka ut på plåt, garnera med halva nötkärnor (utöver den mängd som finns i receptet), grädda i 200 grader i ca 10 minuter
Gammeldags nötkakor, ca 35 st
150 gr malda nötkärnor
3 dl florsocker
3 äggvitor
gröna eller röda cocktailbär till garnering, 1/2 per kaka
Klicka ut, garnera och grädda i 175 grader i ca 20 minuter
Blir lite sega, mumsiga
Använd alltid nötkvarn, tupperware har en som är suverän!
Mvh
Fenja
Jag tror jag ska testa göra de där nötklickarna som Fenja hade recept på. De jag har bakat idag räcker inte på långa vägar över julen. De flöt ut jättemycket också.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.