Christoffer
10-01-2007, 01:02
Jag har hört att det ska vara så himla bra med syrade grönsaker
och surdegsbröd, men vad är det egentligen som är så bra med det?
Jag har hört att näringsupptaget från grönsakerna ökar, räcker det
då att bara äta mindre grönsaker om de är syrade?
Är dock intresserad av detta.
Bakterierna kommer ju att ändra sammmansättningen av näringsämnen, man få fler aminosyror, annan fördelning av kolhydrater och fetter. Men framförallt är det ju en konserveringsmetod.
Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" har praktiska beskrivningar.
Mia, zon 3
11-01-2007, 16:17
Man forskar visst en hel del på syrad mat och dess påverkan på allergiska problem, det skulle kunna var en av anledningarna till att allergier är så mycket ovanligare i "öststaterna" än här. Det har gjorts tester med att låta gravida/ammande kvinnor äta mjölksyrebakterier och sedan följa upp barnen vad gäller allergisymptom.
Själv har jag testat (är "eksem-människa") men kan inte säga att jag märkt någon markant skillnad. Men just när man är gravid är det ju bra för ens egen del också, eftersom det kan mildra hård-i-magen-effekten man drabbas av pga alla järntabletter....
Jag har också läst om syrade grönsaker...men hur gör man dem egentligen?
CITAT (buzz @ 16-01-2007, 16:15)
Jag har också läst om syrade grönsaker...men hur gör man dem egentligen?
Läs Annelies Schönecks bok "Mjölksyrejäsning av grönsaker" eller läs på
Alternativ.nu, där finns också ett forum.
Fördelen mer surdegsbröd är att det är godare. Detta under förutsättning att denna smak tilltalar Dig. Men framför allt håller det längre. I vart fall om det är hemmabakat. Och det gör Du väl. Bakar Ditt egna bröd.
Beträffande mjölksyrade grönsaker, ja jag syrar själv, så är det för mig smaken som tilltalar mig. Men syrade grönsaker passar inte till allt så de är en komplement till andra grönsaker.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.