helenala
05-06-2003, 07:33
Jag bor mitt inne i Stockholm och skulle gärna vilja odla grönsaker och kryddor på balkongen men är lite rädd för alla avgaser.
Vad händer med avgaserna egentligen? Tar kryddorna och grönsakerna upp dem så att de blir oätliga?
Det tas inte upp av bladen, skölj bara va om du tycker att du behöver det. Men egentligen äter man så liten total bladyta av hemodlade kryddor och grönsaker så även om de tog upp avgaser så skulle det inte vara något som hellst problem för vår hälsa!
helenala
05-06-2003, 07:50
Tack för svaret!
Hur är det med grönsaker som t ex potatis eller rädisor - tar de upp avgaser?
Tidigare när blensinen innehöll bly så kunde man visa att det var alltför höga halter bly i grönsaker som odlades nära vägar. Så det beror på vad gifter man talar om, det är inte så stora problem med tungmetaller längre, och de organska föreningar som finns i avgaser lär i alla fall inte ansamlas i samma grad som tex tungmetaller. Men framförallt så är det relativt små mängder grönsaker som man odlar för eget bruk.
Man kan ju jämföra med de som säger att tex persilja är så nyttigt för att det innehåller relativt höga halter järn. Men eftersom de flesta ändå inte har persilja som baslivsmedel så är det egenligen ointressant om persiljan innehåller höga halter järn eller om den i stället innehöll höga halter bly!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.