Recept för 4 personer
2 liter nyplockade nässlor
1 finhackad schalottenlök
1 msk smör
ca 12 dl vatten
2 buljongtärningar (kyckling- eller grönsaksbuljong)
2 msk smör
2 msk vetemjöl
(Ev en skvätt grädde)
Till serveringen: 2 hårdkokta ägg och lite finhackad gräslök
Skölj nässlorna noggrant. Ta bort skräp och grova stjälkar.
Koka nässlorna i vattnet ca 10 minuter.
Sila av vattnet men spar det!
Krama ur vattnet ur nässlorna och hacka dem grovt.
Fräs den finhackade schalottenlöken utan att den tar färg i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt nässelspadet och koka upp. Lägg i buljongtärningarna.
Knåda ihop en kula av smör och mjöl och rör ner i buljongen. Låt soppan sjuda ca 5 minuter och lägg sedan i de hackade nässlorna. Ev kan man tillsätta en skvätt grädde.
Servera med hårdkokta ägghalvor - kanske vaktelägg - och en aning finhackad gräslök.