Full version: Hjälp!
*Pamela*
Hittade ett jästpaket i kylen och såg att jag hade tillbehör för att göra hemlagad Pizza.

Har blandat ihop alla ingredienser.

Och nu till mitt problem...

I den ena kokboken står det att pizzadegen ska jäsa i rumstemperatur 30-40 min.

I den andra boken står det att den kan jäsa under längre tid i kyl.
Och ska man isåfall även ha handduk över bunken i kylen?


Jag gjorde degen för en liten stund sedan men vill inte använda den förens om ett par (5-6) timmar sad.gif

Ska jag ställa den i kylen, eller ska den stå ute? sad.gif unsure.gif


Tacksam för svar! wub.gif
Rossi
Jag jäser min i rumstemperatur och det funkar alltid. Har aldrig hört talas om jäsning i kyl. Vitsen är väl värmen ...? unsure.gif
*Pamela*
CITAT (Rossi @ 01-02-2007, 13:11)
Vitsen är väl värmen ...?  :unsure:

Jo exakt.
Men jag vet inte hur bra det är om den står i rumstemperatur 5-6 timmar unsure.gif


Har haft den i kylen i ca 10 minuter nu, men ställde ut den precis,
och såg att den jäst en aning.

sad.gif Vad ska jag göra, jag vill ju inte misslyckas.
lena:-)
Man kan visst ha kalljäst deg men då bör även degspadet vara kallt...jag brukar låta sånt stå övernatt i kylen. den jåser till minst tredubbelstorlek i kyl övernatt. Men för 4.5 timmar vet jag inte riktigt hur det blir , inte heller om degspade varit varmt.

inte så mycket till hjälp kanske, jag kollar lite recept och återkommer


hittade inget men tror inte det är så "kinkigt" . Ställ in den kylen och ta ut den när det är dax för baket. knåda och låt den jäsa lite varmt undertiden du gör iordning pålägget....JAg skulle absolut testat men jag är ju inte den som har någon större "respekt" för recept utan gör mest som det faller sig. Du har ju inte så mycket att välja på.Degen är ju redan gjord. wub.gif
askar
Om du har gjort degen med varm vätska så ska den jäsas i rumstemperatur.
Till kalljäsningeng ... över dagen eller natten... har man kallt degspad.

Eftersom jag aldrig testat att ha vanlig varmjäsdeg i kylen så vågar jag inte
säga om det fungerar eller inte. unsure.gif

.. ser nu att Lenash redan svarat ang kalljäsning.smile.gif
*Pamela*
CITAT (lenasch @ 01-02-2007, 13:15)
Man kan visst ha kalljäst deg men då bör även degspadet vara kallt...jag brukar låta sånt stå övernatt i kylen. den jåser till minst tredubbelstorlek i kyl övernatt. Men för 4.5 timmar vet jag inte riktigt hur det blir , inte heller om degspade varit varmt.

inte så mycket till hjälp kanske, jag kollar lite recept och återkommer

Tack wub.gif
lena:-)
CITAT (lenasch @ 01-02-2007, 13:15)
hittade inget men tror inte det är så "kinkigt" . Ställ in den kylen och ta ut den när det är dax för baket. knåda och låt den jäsa lite varmt undertiden du gör iordning pålägget....JAg skulle absolut testat men jag är ju inte den som har någon större "respekt" för recept utan gör mest som det faller sig. Du har ju inte så mycket att välja på.Degen är ju redan gjord.  :wub:

som sagt.....men är absolut inte proffs i ämnet, mera oproffsig.
*Pamela*
CITAT (askar @ 01-02-2007, 13:16)
Om du har gjort degen med varm vätska så ska den jäsas i rumstemperatur.
Till kalljäsningeng ... över dagen eller natten... har man kallt degspad.

Eftersom jag aldrig testat att ha vanlig varmjäsdeg i kylen så vågar jag inte
säga om det fungerar eller inte.  :unsure:

.. ser nu att Lenash redan svarat ang kalljäsning.smile.gif

Jag kan ju inte så mycket om sådant här sad.gif

Det bästa vore om jag hade tänkt efter före,
och gjort degen senare. wacko.gif

Men nu står jag här med min deg mad.gif

Tänkte ju att jag skulle kavla ut den och ha på fyllningen strax innan
min sambo kommer hem wub.gif
*Pamela*
CITAT (lenasch @ 01-02-2007, 13:22)
CITAT (lenasch @ 01-02-2007, 13:15)


hittade inget men tror inte det är så "kinkigt" . Ställ in den kylen och ta ut den när det är dax för baket. knåda och låt den jäsa lite varmt undertiden du gör iordning pålägget....JAg skulle absolut testat men jag är ju inte den som har någon större "respekt" för recept utan gör mest som det faller sig. Du har ju inte så mycket att välja på.Degen är ju redan gjord.  wub.gif

som sagt.....men är absolut inte proffs i ämnet, mera oproffsig.

laugh.gif


Jag gör så! biggrin.gif


Återkommer senare och berättar hur det gick rolleyes.gif


Tack för hjälpen wub.gif
askar
Man kan kavla ut degen och frysa den... håller i minst ett halvår.
Tar upp den i rumsvärme en stund, naggar, lägger på fyllning och gräddar.
lena:-)
Hur gick det med Pizzan ?
nyfiken......... wink.gif wink.gif wink.gif
ingrid fuxwall
Nu är ju inte jag något bakproffs men nog har jag ofta kalljäst deg.

Även om jag inte använder varm degvätska så arbetar jag degen så länge, ca. 30 minuter att det blir varmt och sedan får det jäsa i källaren ganska många timmar så helt fel tycker jag inte frågeställaren tänkte.

ingrid
*Pamela*
CITAT (lenasch @ 01-02-2007, 20:44)
Hur gick det med Pizzan ?
nyfiken.........  ;)  ;)  ;)

Hej!

Jodå den jäste, men när jag skulle till att ta i den så pöste allt ur.
Blev inte mycket deg kvar sad.gif
Men det klarade vi oss med, dessutom blev det riktigt gott tongue.gif

Tack för all hjälp wub.gif
lena:-)
Så bra att det lyckades.-............och aldrig i livet att jag tänkte att du i något läge tänkt fel.


wub.gif wub.gif wub.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon