Det låter som att björkarna blivit toppkapade. Det blir inget bra resultat av det och förutom att träden blir rötskadade så blir de också deformerade.
Här finns fler bildexempel på stympad, toppkapad och formklippt björk - det senare är det som fungerar utan att björken utvecklar deformationer. Men det är som sagt mycket arbetskrävande.
Träd som kan hamlas är lind, alm, pil, poppel och några till. Vissa här menar att också lönn och kastanj passar sig, medan jag är mer tveksam till detta, åtminstone i zon 3 och uppåt.
Det finns olika sätt att hamla men gemensamt är att de som kan göras utan stora rötskador görs från trädet är litet och sedan med jämna mellanrum, varje till vart tredje år. Antingen gör man som på de tidigare bilderna, klipper toppen och sedan med jämna mellanrum de skott som kommer därifrån. Eller så låter man trädet utveckla sidogrenar som man beskär och så småningom bilda knutor som utecklar sidoskott. Det senare kallas knuthamling.
Utför man knuthamling varje eller vartannat år kan snitten läka, det bildas "knutor" vid snitten och träden bli mycket gamla.
