Full version: Kryddor i köket.
*Pamela*
God Kväll!


Jag har tänkt odla lite kryddväxter och ha i köket. smile.gif

Och det jag skulle vilja veta är om det finns några "kryddväxter" som inte är så känsliga,och inte kräver direkt sol, utan kan stå på en mer "mörk" plats i köket.

wub.gif
Alexander-VG-zon3
alla som man köper är ju slit och släng som man hittar i mataffärerna , så dom kan man ju ha lite var som helst . men är det på en dålig plats håller dom kortare sätter man dom på en bättre plast håller dom längre

kan ju tillägga att årstiden är ju fel och många av dom vill inte vara inne torrt och varmt alternativ inne +10c och ljust , man köper oftast dom till våren och har dom ute sen slänger dom eller planterar dom ute eller vinterförvaring
KURT
I princip är det just ljus som alla kryddväxter behöver.
noora
Välj kryddor som du gillar och vill använda. De måste stå i ett fönster för att få tillräckligt med ljus, helst ett fönster med solljus i alla fall några timmar om dagen. Om du främst odlar kryddorna för att använda dem och inte för att de ska se så snygga ut som möjligt kan du ha dem i norrfönster också. Det som händer om kryddväxterna står för mörkt är att de blir långa och rangliga och får mindre smak, men om du använder dem kontinuerligt och alltid skördar genom att toppa grenar hinner de inte bli jättespretiga.

Jag håller inte riktigt med om att kryddväxter i köket alltid blir "slit och släng". Jag har provat att ha både salvia och rosmarin inomhus i över ett år vardera, och just nu har jag fortfarande en basilika som jag sådde för ett år sedan. Plantorna blir kanske inte direkt vackra, och smaken blir kraftigare om de får växa utomhus i stället, men de är fullt användbara som färsk krydda.

Köper du kryddor i kruka i grönsaksdisken är de tänkta att vara "slit och släng", men man kan oftast få i alla fall en del av plantorna i varje kruka att överleva. På den här sidan har jag skrivit lite om odling av kryddväxter på balkongen. Mycket av tipsen funkar även för odling på fönsterbrädan, bl.a. hur man får plantorna från grönsaksdisken att överleva.
Alexander-VG-zon3
CITAT (noora @ 15-02-2007, 10:33)
Välj kryddor som du gillar och vill använda. De måste stå i ett fönster för att få tillräckligt med ljus, helst ett fönster med solljus i alla fall några timmar om dagen. Om du främst odlar kryddorna för att använda dem och inte för att de ska se så snygga ut som möjligt kan du ha dem i norrfönster också. Det som händer om kryddväxterna står för mörkt är att de blir långa och rangliga och får mindre smak, men om du använder dem kontinuerligt och alltid skördar genom att toppa grenar hinner de inte bli jättespretiga.

Jag håller inte riktigt med om att kryddväxter i köket alltid blir "slit och släng". Jag har provat att ha både salvia och rosmarin inomhus i över ett år vardera, och just nu har jag fortfarande en basilika som jag sådde för ett år sedan. Plantorna blir kanske inte direkt vackra, och smaken blir kraftigare om de får växa utomhus i stället, men de är fullt användbara som färsk krydda.

Köper du kryddor i kruka i grönsaksdisken är de tänkta att vara "slit och släng", men man kan oftast få i alla fall en del av plantorna i varje kruka att överleva. På den här sidan har jag skrivit lite om odling av kryddväxter på balkongen. Mycket av tipsen funkar även för odling på fönsterbrädan, bl.a. hur man får plantorna från grönsaksdisken att överleva.

jo , men nu är inte riktigt årstiden rätt heller att börja med kryddor , man kan ha kryddor inne OM man köper dom på våren ger dom skötsel sätter dom i väst eller söder fönster och ger dom rätt jord m.m. då blir dom fina och kan leva inne .
blir värre på vintern dock

och personen i fråga skulle sätta dom på en mörkare plats då blir dom nån mer åt slit och släng hållet .
noora
2003 hade jag basilika och gräslök i österfrönster fr.o.m. februari, sen fyllde jag på med timjan, mejram och salvia i mars-april. Funkade hur bra som helst, i slutet av maj satte jag ut örterna på balkongen smile.gif Det är inte bästa möjliga tiden på året att börja redan nu, men det funkar smile.gif
Alexander-VG-zon3
CITAT (noora @ 15-02-2007, 13:11)
2003 hade jag basilika och gräslök i österfrönster fr.o.m. februari, sen fyllde jag på med timjan, mejram och salvia i mars-april. Funkade hur bra som helst, i slutet av maj satte jag ut örterna på balkongen smile.gif  Det är inte bästa möjliga tiden på året att börja redan nu, men det funkar smile.gif

just det du satte dom i öst fönster och tog sen ute dom i det fria
och ljuset börjar komma tillbaka i slutet av feb

citat från mig själv

''och personen i fråga skulle sätta dom på en mörkare plats då blir dom nån mer åt slit och släng hållet .''
*Pamela*
Hej igen!

Tack för alla svar. wub.gif
Får fundera ut något annat då. wink.gif
Alexander-VG-zon3
CITAT (Pamela @ 15-02-2007, 17:33)
Hej igen!

Tack för alla svar. wub.gif
Får fundera ut något annat då. wink.gif

hur pass mörkt är det ??

har du öst-väst-söder funkar det hyfsat om du ger rätt skötsel
Åsa, mälardalen zon 2
Basilika kan ofta funka bra med enbart ett lysrör som ljuskälla (placerad ca 10cm ovanför växten) så en liten lampa (med lysrör eller lågenergilampa) ovanför kan göra det möjligt att odla, inga dyra armaturer eller liknande behövs..
catlady
Ja, det räcker med en av de där små lysrörs-skrivbordslamporna från IKEA för typ 149 kr om man bara ska belysa 1 eller 2 växter! Frön av basilika kan du ju sätta nu om du vill.
Om du bor i Malmö har jag dessutom tre salvior som jag inte får plats med, om du vill ha en. smile.gif
emas
Ge inte upp!

Klart du ska så till ditt köksfönster! Har haft köksfönster åt lite olika håll. Visst är det många kryddor som trivs bättre när det är gott om sol, men har man för mycket sol kan det också bli ett problem. Bra att tänka på är om du vill ha dem mest för att det är hälsosamt att se saker växa i sitt kök eller om du främst vill skörda mycket.

Som de andra har nämt är basilika tacksam. Börjar det sedan se för rangligt ut knipsar du bara av några toppar, sätter dem i ett glas vatten och snart får de rötter och du har lite nya att sätta i jord.
I mitt köksfönster finns persilja kvar från förra sommaren. Då inte främst för att skörda mycket. Då hade det inte funnits något kvar :) Under den här tiden av året växer de långsamt som bara den. Trevligt sällskap är det ju dock fortfarande! Har även lyckats relativt bra med att hålla citronmeliss vid liv året runt. Under de vintermånader som är torrast inomhus har jag satt en plastpåse ovanpå för att fukten inte ska försvinna. Man får hålla lite koll på sina köksfönstervänner :)

Kanske behöver du lampa över fröna. Om dina små vänner växer för fort på längden så är det nog ett bra tips. Vad som är bra lampor har jag dock inte så bra koll på. Har själv använt lågenergilampor i vanliga hållare - men vet att andra säger att det absolut inte fungerar. Nåja. Växterna har i alla fall vänt sig mot ljuskällan. Borde väl vara ett bra tecken? Men, kanske får jag prova med skrivbordslampa med lysrör nu till våren :)

Lycka till!
emma, som njuter av att se fröna gro - även om de sen inte blir exemplariska och storvuxna kryddplantor
LadyG
CITAT (catlady @ 18-02-2007, 12:45) *
Ja, det räcker med en av de där små lysrörs-skrivbordslamporna från IKEA för typ 149 kr om man bara ska belysa 1 eller 2 växter! Frön av basilika kan du ju sätta nu om du vill.


Gör det? Det är ju perfekt ju! Tack för tipset!!! thumbsup.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon