Hjälp Hjälp Hjälp.
Gräsmatterötterna äts upp av trädgårdsborrens larver,larverna ca 15mm stora ,vitgula,med brunt huvud,och skalbaggen ca 12mm stor, blå-grön kropp med bruna täckvingar.Skalbaggarna svärmar för fullt nu,och om jag förstår rätt,så läggs äggen nu,som senare kläcks till larver,och dessa äter upp gräsets rötter,och gräset dör, och senare på sommaren sprätter fåglar upp det döda gräset i sin jakt på larver,med stora kala fläxkar jord, istället för gräsmatta.Vet någon hur jag kan förebygga angrepp,bekämpa larverna,och även skalbaggen,om det behövs.
MVH
Ängen
Åsa, mälardalen zon 2
10-06-2003, 16:51
De larver som brukar äta upp gräsmattan är antingen pingborre eller trädgårdsborre. Pingborren är något större än trädgårdsborren. Lägger man en pingborrelarv på handen så kryper den medans trädgårdsborrelarven hasar sig mera fram på sidan. De bekämpas på samma sätt, antingen fräser man gräsmattan upprepade gånger för att ta död på larverna och sedan sår en ny gräsmatta. Eller så köper man nematoder som är små rundmaskar som tar död på larverna.
Vill du testa nematoder kontakta Bionema de säljer sånt till privatpersoner + de kan tala om vid vilken tidpunkt du ska vattna ut dem föratt du ska få optimal effekt.
http://www.bionema.se/ie.htm
Gossen Ruda
10-06-2003, 21:37
Amatörentomologen i mig vaknar. Jag har sett båda arterna vid sommarstugan men har aldrig märkt några problem. Vet du vad det är som får skalbaggarna att massföröka sig? Måste vara nån naturbalans som kapsejsat. Saknas predatorer? Fåglar? Bortskrämda eller uppätna? Hos mig patrullerar koltrastar m.fl. gräsmattan och nåde den mask som sticker upp nån kroppsdel eller på annat sätt röjer sin närvaro. Trastarna hör bra dessutom.
Om de har ett larvstadium som varar i flera år så kan det orsaka massförekomster. Dess bytesdjur har då svårare att specialisera sig på dem. Det utnyttjar ju tex cikadorna som kan ha mycket långa larvstadier (upp till 17 år!), flera arter där har också larvstadier vars längd (i år) är primtal (2, 3, 5, 7, 11, 13, 17...), det medför att ett rovdjur får mycket svårt att anpassa sin livscykel efter cikadans.
Gossen Ruda
11-06-2003, 20:53
Nu är inte cikador speciellt vanliga här i Sverige. Den 17-åriga finns i Nordamerika t.ex. Vet faktiskt inte hur långt larvstadium dom små bladhorningarna har men ollonborrarna är väl värst med 4-5 år. Men fåglar brukar inte vara specialicerade på vissa insektslarver utan tar vad dom hittar.
Andypandy
10-05-2006, 21:47
Väcker gammal tråd...
"men ollonborrarna är väl värst med 4-5 år. Men fåglar brukar inte vara specialicerade på vissa insektslarver utan tar vad dom hittar. " Vad falls? menar du att de sover i jorden 4-5år???
Hur ska man du få bort dessa gräsmatte ätare?
(jepp fångade 2 ikväll.. om jag har död gräsmatta? Yes!)
Gossen Ruda
10-05-2006, 22:16
Inga problem, Törnrosa sov i 100 år.
Skämt åsido som frukthandlaren sa, ollonborrelarverna tar så lång tid på sig att bli fullvuxna. Det finns inte så mycket näring i jorden. Den 17-åriga cikadan tar 17 år på sig att bli vuxen.
Bekämpning har jag aldrig behövt göra så där passar jag.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.