Full version: Bra frömärken?
Eva-Marie
Jag undrar om någon kan tipsa mig om bra sorter för min köksträdgård, främst rödbetor (för inläggning), sallat/sallad, märgärtor, sockerärt, lök och purjolök?
Jag har testat Bröderna Nelson och Lord Nelson men inte varit riktigt nöjd, rödbetorna växte så längsamt att jag inte fick någon skörd förra året, visserligen kom dom ner sent då det var så kallt i våras men å andra sidan var hösten mild och lång.
Ärtorna fick någon vit beläggning och då ville jag inte plocka dom.

Blommar rödbetor, och i så fall kan jag ta tillvara dess frön?

Tqacksam för tops.


Eva-Marie
Åsa, mälardalen zon 2
Jag är mycket nöjd med Runåbergs fröer. De provodlar sorterna i sverige (de tar kunderna till hjälp) innan de tar in dem i katalogen samt de säljer mest icke hybrider så på många växtslag kan man skörda eget frö som då kan bli sortäkta (ifall man förhindrar korspollinering med annan sort)

http://www.runabergsfroer.se/html/index.htm


Om du tittar på de olika växtslagen så kan man få en väldigt bra odlingsbeskrivning av växtslaget ifall man klickar på texten "Hela odlingsbeskrivningen", på många växtslag står det under den texten "Fröodling", klickar man på den texten kan man läsa om hur man gör för att odla eget frö exempelvis står det såhär under fröodling vid rödbeta

FRÖODLING: Rödbetan är tvåårig och korsar sig, förutom med andra sorters rödbetor, också med mangold, vissa rovor, socker- och foderbetor. Vinden för det lätta pollenet lång väg, så skiljeavståndet måste vara väl tilltaget. Rödbetor för lagring och fröodling sås i juni-juli för att inte bli alltför stora innan skörden. De tas upp på hösten och blastas av till ca. 4-5 cm. Vänta inte med inlagringen. Betorna ska inte torka innan de läggs i sand, fuktig torv el. liknande. Alla rötter som inte har den rätta formen, är toppiga eller har stort bladfäste plockas bort. Likaså angripna och skadade rötter. Men spara så många att minst 5 st. kan planteras ut så snart jorden reder sig på våren. De planteras på 35-40 cm avstånd med tillväxtpunkten i jordytan. Vattna. De blommande plantorna blir lätt meterhöga och buskiga (kan behöva stöd), så håll minst 70 cm mellan raderna. Blommorna som sitter tätt på stjälkarna är egentligen små samlingar med 2 till 6 grönvita blommor i varje. De växer samman under frömognaden till en frukt med flera frön. Frömognaden är beroende av vädret och varierar mellan augusti och oktober. När fröet övergår till brunt och plantan börjar vissna, dras hela växten upp. Ofta finns det lite omoget, grönt frö kvar i skottspetsarna. Roten skäres av och resten hängs upp på tork, gärna i solen. Det först mogna och bästa fröet sitter löst, så var försiktig. Lägg helst ett lakan eller liknande under. När fröet är torrt kan det lätt repas av med händerna, om det inte är för mycket. Större mängder tröskas med slaga. Sålla och vanna bort skräpet och eftertorka fröet.
Eva-Marie
Tack för ditt svar, Åsa.

Jag ska ta en ordentlig titt på hemsidan du nämner och provköpa en del sorter.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon