|
Jag har kommit igång med brödbak efter några års paus. Var och varannan dag bakar jag matbröd och det är så trevligt,doftar gott och brödet är sååå gott och nyttigt. Jag bakar olika sorters bröd och nu senast surdegs limpor som blev mycket uppskattade av mina vuxna barn och andra som jag gav bröd till här i hyreshuset. Nästa gång skall jag visa bilder på mina bröd. Ännu klarar jag inte av att tömma kameran eller föra över bilderna till min dator så jag måste be dottern att hjälpa mig så det tar tid förran jag kan visa bilderna.
Sailor Pluto
15-03-2007, 14:59
Vad roligt att det finns fler som gillar att baka matbröd  ! Jag tycker verkligen att det är investering för hälsan att göra det, dels för att man får bestämma själv vilka nyttigheter/onyttigheter som ska vara i brödet, dels för att man mår så bra av skapandet. Och som du skriver, doften slår nog det mesta! Några av mina favvoingredienser är pumpakärnor, linfrön, rågkross och torkad frukt. Nötter och mandel blir också väääldigt gott. Så får man ju inte glömma honungen! Har hört att om pollenallergiker äter honung regelbundet under vinter och vår så slipper de en del av besvären när säsongen kommer. Det blir lite lättare att få i sig den om den redan finns i maten (jag brukar glömma bort det annars  ). Det låter jättebra att du ska visa bilder, då får man lite inspiration  .
För ett år sedan blev jag med bakmaskin. Årets julklapp 1986 eller nå´t. Hånad och förlöjligad...Men jag älskar den! Jag knappt handlat mjukt bröd i butik sen jag fick min maskin. Man väljer själv sina ingredienser och sedan gör bakmaskinen ALLT. Blir man less på den "knubbiga" formen kan man låta maskinen knåda och jäsa och sedan ta upp den färdiga degen (utan allt slabb) och forma bröden på önskat sätt. Jag gör också gärna surdeg och har i valnötter, solrosfrön, krossat linfrö eller korinter. För att få ett riktigt bra "kontinentalt" ljust bröd sitter en del durumvete fint.
Det blev 8 limpor igårkväll och alldeles strax skall jag ta några skivor av surdegs limporna. Fyra limpor gräddare jag i avlånga formar och de andra fyra på en ugnsplåt och dessa blev lite för platta så någonting gick fel under jäsning.
Jag har alltid undrat vad man använder Durumvete till och nu när jag fick svaret på det skall jag köpa en påse av durumvete;bara för att få testa. Och honung i brödet måste jag så klart testa.
En bakmaskin måste nog vara bra;speciellt då man har ont i nacke och axlar som jag till ex. och det är tungt att arbeta med deg som man bara måsta arbeta väl med på bakbordet.
Idag skall jag ta bilder på limporna,men jag kan inte visa dem ännu.
Vad kul att det är fler som bakar matbröd! Vi kanske kan dela med oss av lite recept? Hur gör ni er surdeg t.ex? Gör ni egen, eller köper ni sån där mix? (har för mig att det finns va?) Honung i brödet, det lät gott! Måste provas!
CITAT (Mozart @ 16-03-2007, 13:34)  Vad kul att det är fler som bakar matbröd! Vi kanske kan dela med oss av lite recept? Hur gör ni er surdeg t.ex? Gör ni egen, eller köper ni sån där mix? (har för mig att det finns va?) Honung i brödet, det lät gott! Måste provas! Jag gör egen surdeg.Receptet på den finns på Grovrågmjöl paket.
CITAT (silos @ 16-03-2007, 13:51)  Jag gör egen surdeg.Receptet på den finns på Grovrågmjöl paket. Ok! Tack! Då ska jag kolla där, tror jag har en sån påse ståendes i skafferiet. Bröd blir ju så saftigt när man bakar med surdeg! Önskar jag hade mer tid, då skulle jag sätta igång ett bak nu!
Sailor Pluto
16-03-2007, 20:29
Här kommer ett recept på hälsosamt bröd, fast utan surdeg  ! Grundrecept till 1 stor eller två mindre limpor (200 grader, lägsta eller mittersta falsen i ugnen) 50 g jäst 2 tsk salt (kan uteslutas om man vill) 1-2 msk honung 6 dl ljummet vatten 2 dl rågsikt eller grahamsmjöl 1-1,2 liter vetemjöl Smula ner jästen i en bunke. Häll i salt och honung. Rör ut detta med lite av vattnet så att allt löses upp ordentligt. Tillsätt resten av vattnet. Rör först i det grova mjölet, sedan vetemjölet. Spara lite till utbakningen. Observera att degen är ganska kladdig! Låt jäsa 1-2 timmar (ibland tar det kortare tid också). När degen jäst klart vickar man ut den på bakbordet och tillsätter lite mer mjöl. Knåda tills degen känns bra (inte överdrivet klibbig). Rulla den sedan till en rulle, eller två mindre, och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Antingen klappar man in limpan med lite mjöl eller så penslar man den med ägg och strör på vallmofrön och/eller sesamfrön. Grädda i 200 grader i åtminstone 30 minuter. Det beror ju lite på ugnen. Det färdiga brödet är gott både nybakat och avsvalnat  . Nu kommer det roliga: variationerna!  Byt ut så mycket du vill av vetemjölet till dinkelmjöl, lantbrödsmjöl eller annat mjöl.  För ett sötare bröd kan man ha i hackade torkade katrinplommon, dadlar eller tropiskt fruktgodis. Russin också förstås!  För fröfantasten: tillsätt 1/2-1 dl solroskärnor, pumpakärnor eller linfrön.  Nötter och mandel passar bra i det här brödet. Ungefär samma mängd som ovan.  Färska eller torkade örtkryddor ger en trevlig smak, prova gärna 1 msk torkad timjan!  Stöt kardemummakärnor i en mortel för en spännande smak.  Byt ut jästen mot torrjäst, så blir det lite bekvämare.  Med 25 gram jäst kan du långjäsa brödet i två timmar. Magen mår ibland bättre med mindre jäst i brödet!  Långt inlägg! Hoppas ni orkar läsa igenom det. Det här är mitt favoritbröd som jag har bakat i snart tre år. Hittade grundreceptet i en kokbok och utvecklade det vidare.
Det brödet skall jag helt klart baka och det snart!
 Här limporna.
Vårlök zon 2
23-03-2007, 11:08
 Jag älskar att baka matbröd och sedan jag fick en Huskvarna hushållsassistent av min mamma blir brödet helt underbart fint! Till och med maken bakar ibland! Vi för ofta ett superenkelt grovt filmjölksbröd som man bara rör ihop och sedan gräddar: ingen knådning, ingen jästning! Så bakar jag med surdeg, har gjort egen surdeg (efter anvisningarna på grovrågmjölspaketet) och det belv jättefint. Jag frös in nio surdegar och det funkar jättebra att sedan baka på de upptinade "surisarna". Numera köper vi aldrig färdigbakat bröd och barnen äter glatt det hembakta (även om man får se till att ettåringen inte äter för mycket grovt!). Barnen gillar att vara med och "lejpa till". Jag är fascinerad hur fort det går att baka: jäsning och gräddning tar ju tid, men då kan man ju göra annat. Tror jag ska baka i kväll!
Agneta z5-6
24-03-2007, 13:31
CITAT (Vårlök zon 2 @ 23-03-2007, 11:08)   Jag älskar att baka matbröd och sedan jag fick en Huskvarna hushållsassistent av min mamma blir brödet helt underbart fint! Till och med maken bakar ibland! Vi för ofta ett superenkelt grovt filmjölksbröd som man bara rör ihop och sedan gräddar: ingen knådning, ingen jästning! Så bakar jag med surdeg, har gjort egen surdeg (efter anvisningarna på grovrågmjölspaketet) och det belv jättefint. Jag frös in nio surdegar och det funkar jättebra att sedan baka på de upptinade "surisarna". Numera köper vi aldrig färdigbakat bröd och barnen äter glatt det hembakta (även om man får se till att ettåringen inte äter för mycket grovt!). Barnen gillar att vara med och "lejpa till". Jag är fascinerad hur fort det går att baka: jäsning och gräddning tar ju tid, men då kan man ju göra annat. Tror jag ska baka i kväll! Detta med att bara röra ihop, låter jätteenkelt - det skulle nog passa mig ypperligt, Tror du att jag skulle kunna få receptet elller är det superhemligt //Agneta
Jag bakar också en hel del och gillar också smidiga bröd! Jag var ju inte tillfrågad nu men tänkte bidra med mina filmjölkslimpor iaf. Har någon fler tips på supersmidiga bröd??
Tips! Ibland om man har handlat för mycket och får oöppnade filmjölkspaket "över", när datumet går ut, in med dem i frysen! Det funkar bra med tinad fil till baket också.
Liten filmjölkslimpa 2 dl grovt rågmjöl3 dl vetemjöl1 tsk salt1 tsk bikarbonat½ tsk bakpulver(1 tsk fänkål och anis)1 dl ljus sirap2½ dl filmjölkBlandas och hälles i en lång smord form, 1,5 liter. Gräddas i 175º, 1 timma. Stor filmjölkslimpa 11 dl rågsikt2 tsk bikarbonat2 tsk bakpulver(¾ msk fänkål)(¾ msk anis)½ liter filmjölk1½ dl sirapBlandas och hälles i en lång smord form, 2 liter. Gräddas i 175º, 1 ¾ timma. Lägg folie över sista halvtimmen.
Vårlök zon 2
27-03-2007, 15:05
Hej!
Jag delar gärna med mig av mitt filmjölksbrödsrecept, är på jobbet nu, men återkommer hemifrån! Jag har upptäckt att brödet blir bättre om filmjölken är gammal, den äldsta jag bakat på var 30 dagar för gammal, den hade "delat" sig, men annars var det inget fel på den. Återkommer!
djingis
28-03-2007, 10:25
Oh, vilka härliga recept och bilder. Själv så har jag och min far tagit upp några gamla recept som har ganska många år på nacken. Vi sätter till deg 2 gånger i månaden och sedan så bakar vi vår gamla stenugn. Jag ska ta några bilder nästa vecka och lägga in här på forumet. Doften som sprids runt huset när vi bakar är himmelsk
Lisbeth zon2
01-04-2007, 17:54
CITAT (Sailor Pluto @ 16-03-2007, 21:29)   Stöt kardemummakärnor i en mortel för en spännande smak.  Byt ut jästen mot torrjäst, så blir det lite bekvämare.  Med 25 gram jäst kan du långjäsa brödet i två timmar. Magen mår ibland bättre med mindre jäst i brödet Kardemumma hör till söta vetedegar, tycker jag. Svårare med temperaturen, när man använder torrjäst. Att man ska låta jäsa länge och inte slösa med jäst, håller jag med om.
Felicia
01-04-2007, 19:01
Oj, vilka många, härliga tips. Ska prova nästa gång jag bakar Jag brukar annars använda surdeg och sen grovt rågmjöl och vetemjöl special. Och lite krossat råg, solroskärnor, linfrön och/eller hackade äpplen (blir jätte-gott). Det jag har problem med är att brödet vill mögla jätte-fort så jag delar dom i halvor innan jag fryser in dom.
Sailor Pluto
02-04-2007, 11:40
CITAT (Lisbeth zon2 @ 01-04-2007, 18:54)  Kardemumma hör till söta vetedegar, tycker jag. Svårare med temperaturen, när man använder torrjäst.
Att man ska låta jäsa länge och inte slösa med jäst, håller jag med om. Bra med synpunkter  ! Själv tycker jag att det blir lättare med torrjäst, då kan degspadet vara något varmare utan att jästen blir upprörd. Och man behöver inte smula jästen i småbitar (ibland tycker jag inte om doften  ). Kardemumma är fruktansvärt gott i bullar! Konstigt nog så är jag förtjust i det när det används i andra bröd och även maträtter. Tror att det beror på de trevliga bull-associationerna man får av kardemumma  . Min mage blev faktiskt mycket mindre bullrig med mindre jäst, och det är jag otroligt glad över! Inte kul när det låter efter att man har ätit en macka. Det är värt att prova för den som har lite jobbig mage.
Tobias80
02-04-2007, 11:56
CITAT (gutta @ 15-03-2007, 20:13)  För ett år sedan blev jag med bakmaskin. Årets julklapp 1986 eller nå´t. Hånad och förlöjligad...Men jag älskar den! Jag knappt handlat mjukt bröd i butik sen jag fick min maskin. Man väljer själv sina ingredienser och sedan gör bakmaskinen ALLT. Blir man less på den "knubbiga" formen kan man låta maskinen knåda och jäsa och sedan ta upp den färdiga degen (utan allt slabb) och forma bröden på önskat sätt. Jag gör också gärna surdeg och har i valnötter, solrosfrön, krossat linfrö eller korinter. För att få ett riktigt bra "kontinentalt" ljust bröd sitter en del durumvete fint.  Kul att höra att det inte bara är jag som använder bakmaskin.  Köpte min för ett par år sedan och är jättenöjd, den klarar till och med av att göra sylt.. Är det någon som provat att använda surdeg i bakmaskinen, funkar det?? Kom gärna med lite bakmaskinsrecept!
Jag har två standardbröd. Ett frukostbröd till vardagarna som ska fyll behovet av fibrer, mättnad och energi, eftersom jag är så "frukostlat".
2 dl surdeg 2 dl vatten 2 dl specialvetemjöl 2 dl rågsikt 1,5 dl grovt rågmjöl 0,5 dl krossatlinfrö 3 msk flytande margarin 2 msk honung 1 msk torrjäst 1 dl russin eller korinter
Vätska och mjöl kan behöva justeras efter hur "lös" surdegen är. Mer specialvetemjöl ger ett mer luftigt bröd. Det är riktigt hög "nöjdfaktor" i det här. Två skivor med ost håller mig glad till lunch.
Mitt andra standardbröd är egentligen lite hur som helst. Jag gör ett ljust osötat bröd med en liten skvätt olja men blandar i lite linfrö, grahamsmjöl eller annat fiberrikt. Som basmjöl har jag hälften fullkornsvetemjöl och hälften vetemjöl special. Det blir enligt min mening optimalt för nytta, smak och konsistens. Detta bröd brukar jag skiva och frysa in för att ha på lut om man plötsligt behöver till varma mackor eller nå´t.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|