De här drygt 20 år gamla serbiska granarna ser helt gröna och friska ut frånsett topparna som efter senaste sommar har blivit klart rostbruna 1-1,5 m från toppen neråt. Jag tror inte att de går att rädda. Torra toppar brukar tyda på utbredd röta i stammen.
Intressanta bilder och hypotes! På bilderna kan man inte se färgen på topparna, men tillväxten ser magrare ut. Gran är inte min specialitet.
Hur menar du att torra somrar skulle skapat stamröta, och var tror du det skett på dessa två?
Huggorm
22-03-2007, 18:59
Borde inte ett träd från Serbien, som trotts allt ligger vid medelhavet, vara hyggligt tålig mot tillfällig torka? Bara en fundering, jag menar att det kanske egentligen är något annat som är fel
Dessvärre var det en mulen dag idag så rostfärgen syns inte på fotografiet. Men topparna är klart rostbruna för första gången på 10 år och genast efter senaste rekordtorra sommar. Jag säger inte att torra somrar direkt skapar stamröta men att torra toppar på gran ofta indikerar stamröta. Med apparatur för ultraljudsundersökning kunde man ju förstås utreda graden av eventuell röta direkt.

De ljusa områdena visar röta (i det här fallet på en klibbal). Rötan har gått in vid mätpunkt 8. De mörka områdena anger frisk ved.
Tompa zon 1
28-03-2007, 08:15
Häftigt, kan man ultraljudstesta träd, coolt.
Är det nån speciell firma som sysslar med detta? Berätta mera.
Apparaturen är inte alldeles gratis men behovet att utreda utbredningen av röta hos gamla träd i urbana (park)miljöer är uppenbart. Jag skulle vända mig till den lokala trädspecialisten, trädvårdaren eller arboristen med förfrågningar.
CITAT (Cilla @ 22-03-2007, 19:43)

På bilderna kan man inte se färgen på topparna, men tillväxten ser magrare ut.
Är det inte sortberoende? Granar som växer i snörika landskap brukar väl vara "magrare" för att inte snön ska bryta av grenarna? När dom är så där slanka trillar ju alla snö av lättare!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.