En sådan där liten pastamaskin för hushållet, är det något som man kommer att använda eller hamnar den i något skåp. Jag lagar all mat, inga köpta frysrätter eller så. Nu har jag börjat få smak på färsk pasta och tycker den smakar mer än de torkade produkterna och undrar om pastamaskinen fungerar bra och inte är diskbesvärlig. Jag mins en råsaftpressare som vr ett litet h.. att diska. Det blev till slut inte av att jag använde den.
Om du provar (eller redan gör det) att göra egen pasta utan pastamaskin, och tycker att det är OK, förutom att det är lite bökigt att kavla ut degen. Så kan pastamaskin vara bra. D v s maskinen underlättar endel, men det stora jobbet är ändå att göra deg + ta hand om pastan och se till att den inte klibbar ihop.
Det är ju inte så mycket att diska, en pastadeg håller normalt ihop bra, man behöver egenligen bara ha varmt vatten + diskmedel för att få bort fett.
emmapemma
27-03-2007, 09:32
Jag har en sådan liten pastamaskin, och den använde jag ganska ofta innan tidsbristen blev för stor. Det stora problemet tyckte jag var att lägga pastan någonstans, för den ska torka lite innan kokning. Rullade man ihop den till små knyten tyckte jag de fastnade samman för mycket för att kunna användas sen.
Sailor Pluto
27-03-2007, 11:26
Är du väldigt förtjust i färsk pasta så är det väldigt bra med en pastamaskin

. Enligt Nigella Lawson kan man hänga tagliatelle över en stolsrygg när det ska torka, fast jag har aldrig provat.
Vi är jättenöjda med att ha fått en pastamaskin i present, alltså inget planerat.
Min karl gör degen i matberedaren, låter den vila i kylen (hållbar ca 2-3 veckor där) vevar ut plattor och sen spagetti eller tagliatelle, jag tar emot och lägger dem på en handduk, på med lite mjöl och låter de torka till lite. Koktid max 2 min.

Så mycket godare pasta!
emmapemma
27-03-2007, 12:37
Jag hängde den över stolsryggarna, fast nu har vi stolar typ "myran", så det funkar inte längre
Åsa, mälardalen zon 2
27-03-2007, 13:28
Jag gör pasta och jag torkar inte, jag gör mest lasagne, och nej jag förkokar inte det funkar bra ändå att veva ut en platta i taget och varva med fyllning och sedan bara in i ugnen. Jag använder bara durumvete inget vanligt vetemjöl. Jag har använt min pastamaskin många gånger och dyr var den inte heller runt 150kr tror jag att jag betalade.
Här blev det en HYLLVÄRMARE. Använde den inte en enda gång.
Nån som vet om en sån där pastamaskin även funkar till att göra pasta av glutenfritt mjöl? Det speciella med det glutenfria mjölet är ju att degen inte hänger ihop lika bra som med vanligt mjöl. Låter spännande att göra färsk pasta.
Kan inte glutenfunktionen ersättas med potatisstärkelse? D v s potatis eller potatismjöl?
Inte säker, men har för mig att jag hörde att man kunde ha det knepet i alla fall i bröd. Någon som vet?
Jag tror att det är svårt att ersätta gluten. Det bästa är att prova utan maskin, bara pressa eller kavla ut degen. Men se till att den får vila ett bra tag i kylen innan man börjar.
CITAT (uno @ 27-03-2007, 04:13)

En sådan där liten pastamaskin för hushållet, är det något som man kommer att använda eller hamnar den i något skåp. Jag lagar all mat, inga köpta frysrätter eller så. Nu har jag börjat få smak på färsk pasta och tycker den smakar mer än de torkade produkterna och undrar om pastamaskinen fungerar bra och inte är diskbesvärlig. Jag mins en råsaftpressare som vr ett litet h.. att diska. Det blev till slut inte av att jag använde den.
24/4
Hej och tack för alla svar. Jag har fått låna en pastamaskin av min son. Gjorde för några dagar sedan bandspagetti.
Vad lätt det var att göra degen i hushållsmaskinen, att köra degen i pastamaskinen och sedan överraskas över hur lätt det var att torka ren pastamaskinen. Ja jag är nöjd med enkelheten och hur gott det blev.
I Finland blev pastamaskinerna storsäljare efter att man kom på att dom var perfekta till att kavla ut degen till karelska piroger
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.