Full version: Vetenskapliga namn
pusillus
jag försöker lära mig lite om de vetenskapliga namn som växterna har, tycker det är lite knepigt.
Familj, art, x hit och hybrid dit '.....' osv.
Tex Vallmo Papaver och Vallmo Meconopsis, varför har de inte samma "förnamn"
Eller för den delen Vitsippa Anemone / Blåsippa Hepatica

Lite skämmiga frågor för de som kan detta men...jag har ju inte lärt mig ännu!
Lena i Torslanda
Det beror på att de helt enkelt inte tillhör samma art, Papaver och Meconopsis - Anemone och Hepatica. Det är det som är så vanskligt med de svenska namnet. De är inte tillförlitliga när det gäller att artbestämma växter.
*Stintan*
När jag var ung hette blåsippa Anemone Hepatica, vet inte när det ändrades confused.gif smile.gif
pusillus
Om det inte är samma art, är dom ur samma familj då? Eller har de inte alls med varandra att göra?
Piccante
Absolut ingen fråga att skämmas för. Man ska vara medveten om att systematik, vetenskapen om levande organismers släktskap är artificiellt. Det är ett system vi har försökt att ordna växterna efter så att vi själva ska kunna förstå dem bättre och kunna se vilka som är nära släkt eller inte.
I verkligheten är det inte så att det finns några vattentäta skott mellan släkten, familjer eller mellan arter/ underart utan det finns rätt stort utrymme för godtycklighet. Sen finns det en konflikt i det hela vilken ofta gör sig påmind, nämligen vårat Linnéanska arv från 300 års jubilaren. Linné och hans lärjungar baserade sin systematik främst på yttre karaktärer så att växter som var lika till utseendet fördes till samma släkte och närstående släkten till samma familj osv. Idag har vi en helt annan situation, Linné var inte ens övertygad om sitt system själv och i dag när DNA-tekniken är utvecklad och relativt snabb och billig så har systematiken bytt fokus och nu fokuserar man på att alla grupper ska spegla det faktiska släktskapet. Nu strävar man efter att alla ordningar, familjer, släkten ska vara naturliga grupper som har ett gemensamt ursprung, man ser alltså även bakåt till deras evolutionära historia och ser att växter som har utvecklats ur samma "urmoder" oxå måste vara närmare släkt med varandra än med närstående släkten. Detta ändrade förhållningssätt har gjort att många gamla familjer och släkten som man lärt sig av vana att känna igen inte längre är så självklara som innan. Arter har brutits ut och flyttats än hit och än dit.

Nu kommer vi då till dina exempel. Eftersom vitsippa och blåsippa är ganska lika så antogs de säkert för att vara 2 närstående arter. Linné är skyldig till de båda och gav dem namnen Anemone nemorosa L och A. hepatica L. Sen har noggrannare studier visat då att de inte alls är så nära släkt utan kanske rent av står ganska långt ifrån varandra genetiskt sett men eftersom vitsippan har ett nära släktskap med de andra sipporna så är det då mer naturligt att bryta ut blåsippan som är katten bland hermelinerna och flytta den till det egna släktet Hepatica. Å andra sidan så tror jag att släktet Pulsatilla är väck nu, efter viss tvekan och backsippan är inte längre Pulsatilla vulgaris utan Anemone pulsatilla ? Så växter har både flyttat ur och lagts till i släktet Anemone. Sen är det så att svenska språket inte alltid räcker till, har man av tradition kallat vissa blommor för "sippor" eller "vallmo" så fortsätter man ofta göra det av tradition även om de mycket väl kan vara flera släkten.
karjo
De tillhör ändå samma familj men inte samma släkte. Till exempel sipporna; de tillhör famlijen Ranunculacae (ranunkelväxter), men varsin släkt inom famlijen.

Vallmon tillhör familjen Papaveracae (vallmoväxter).

En växt kan förenklat sagt delas in i följande
Famlij (slutar alltid på -acae)
Släkt
Artnamn

Sedan kan ju underart tillkomma, förkortas "ssp", vilket betyder subspecies (=underart)

Blev det rörigt kanske? Fråga mer isf! smile.gif
KURT
Läs mera om vtenskapliga namn hos den virituella floran.. När det gäller trädgårdsväxter brukar Svensk Kulturväxtdatabas (SKUD) vara bäst, men en ligger nere för tillfället:


http://skud.ngb.se/
Piccante
CITAT (pusillus @ 03-04-2007, 14:22) *
Om det inte är samma art, är dom ur samma familj då? Eller har de inte alls med varandra att göra?


I dessa 2 fall är det säkert arter inom samma familj. både släktena Anemone och Hepatica är ranunkelväxter (Ranunculaceae). Vallmoväxterna är jag inte 100% säker på men tror inte att den familjen har delats.
karjo
CITAT (Markus_H @ 03-04-2007, 14:30) *
Nu kommer vi då till dina exempel. Eftersom vitsippa och blåsippa är ganska lika så antogs de säkert för att vara 2 närstående arter. Linné är skyldig till de båda och gav dem namnen Anemone nemorosa L och A. hepatica L.



Tänkte bara göra en liten kommentar ang L:et som Markus smygt in efter artnamnen... L:et här står för Linné och kallas auktorsbenämning eller nåt i den stilen, alltså vem som givit växten namnet = auktorn. Man ser ibland andra bokstäver efter artnamnet, vilket så tyder på att en annan person hittat/identifierat/namngivit arten. smile.gif
Piccante
CITAT (karjo @ 03-04-2007, 14:37) *
Tänkte bara göra en liten kommentar ang L:et som Markus smygt in efter artnamnen... L:et här står för Linné och kallas auktorsbenämning eller nåt i den stilen, alltså vem som givit växten namnet = auktorn. Man ser ibland andra bokstäver efter artnamnet, vilket så tyder på att en annan person hittat/identifierat/namngivit arten. smile.gif


glömde skriva det blush.gif fast jag tänkte på det. Bra att du påminner mig giggle.gif
karjo
biggrin.gif Varsågod!
Gossen Ruda
Sen finns det odlare och andra som korsar vilt och får fram nya hybrider och odlingsformer. Dessa får då ofta handelsnamn som är en blandning av vetenskapliga och hemfixade namn. Förvirringen blir total.
pusillus
Vad bra! Fattar lite mer nu, men ska försöka plugga på lite på SKUD och V. floran.
Ska försöka rita upp lite olika "släktträd" för att kunna minnas bättre, att skriva ner brukar vara bra tycker jag. I år har jag sått mycket frö och det har blivit mycket skrivande av namnlappar, automatiskt fastnar dessa namn bra. Det är helheten mellan arter och familjer som är trasslig, en hel vetenskap! Framförallt när någon art plötsligt byter namn.

thanks.gif
gunnelö
Tack för mycket intressant läsning. Har länge tänkt att jag ska bli bättre på det latinska området. Detta gav mig en kick. Att rita släktträd var en bra idé.

Gunnel Ö
Big Gardener
CITAT (Gossen Ruda @ 03-04-2007, 15:37) *
Sen finns det odlare och andra som korsar vilt och får fram nya hybrider och odlingsformer. Dessa får då ofta handelsnamn som är en blandning av vetenskapliga och hemfixade namn. Förvirringen blir total.


Nja, det är ju inte så att en helt vild hemmakorsning hamnar oprövad i ett växtsortiment hos någon större kedja. Men visst är det så att butikerna ofta sätter väldigt godtyckliga vardagsnamn på växter istället för att faktiskt använda de vetenskapliga namn som finns, vilket är helt åt helvete.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon