Om man googlar lite så finner man följande:En solanin-dos på 2-5 mg/kg kroppsvikt orsakar förgiftning med magkramp, diarré, kräkningar, hjärtklappning, yrsel mm.
En dos på 3-6 mg/kg kroppsvikt kan vara direkt dödlig.
Förgiftningssymptomen kan komma efter 30 minuter, eller upp till 8-12 timmar efter konsumption.
Potatis i handeln 'screenas' och en solaninhalt på mindre än 0.2 mg/g potatis är acceptabelt, medans en grön potatis kan innehålla 1.0 mg/g eller mer, och sorteras givetvis bort direkt.
Om man gör ett räkneexempel på en kroppsvikt på 70 kg (jestanes, det var länge sen man vägde så lite, men det är tydligen 'normen' när man gör sådana här exempel

), och använder ytterlighetsgränserna för förgiftning, så är 140 mg solanin giftigt, och 420 mg direkt dödligt.
Säg att snitthalten i potatis i handeln är 0.1 mg/g, så är alltså 1.4 kg potatis av 'godkänd' potatis faktiskt tillräckligt för att
riskera solaninförgiftning! Och 4.2 kg kan faktiskt innebära en dödlig dos solanin! *gör genast en anteckning att inte äta mer än 4 kg potatis till middag*
(Om man säger att en normal portion potatis är 200 g (?) så kan man alltså få i sig ca 20 mg solanin. Säg att en av pärerna (50 g) är helt grön och man råkar vara färgblind och tyvärr inte ser det utan äter den också, så ökar dosen med ca 50 mg, totalt ca 70 mg solanin. Man har då fortfarande "bara" fått i sig halva den mängd som kan ge förgiftningssymptom.)
Jag har inte hittat några uppgifter på hur fort solanin kan brytas ner/transporteras bort från kroppen. (Men efter sisådär 4 kg potatis till middag vill man väl ändå käka pasta istället någon vecka framöver antar jag....

)
Det gröna är som redan sagts endast klorofyll, och bara en indikation på att potatisen KAN ha utvecklat solanin, men solaninet är faktiskt inte jämnt fördelat i potatisen, utan upp till 80 % finns i det yttre skalet. (Solanin är egentligen ett skydd potatisen utvecklar mot yttre angrepp, skadedjur, sjukdomar etc, och därför denna koncentration till ytan.)
Så i princip bör man kasta en grön potatis, men å andra sidan, om man skalar den (="tar bort det gröna") så har man kraftigt reducerat risken. Åsså försöker vi begränsa portionerna till mindre än 4,2 kg per person, okej?! -Det var väl Salomoniskt?! Alla har rätt, på sitt vis....
(Och om man dessutom
friterar sin potatis, får man bort ännu mer solanin än om man kokar den! Solaninet förstörs nämligen av den höga värmen.)
Källor:
http://en.wikipedia.org/wiki/Solaninehttp://ntp-server.niehs.nih.gov/index.cfm?...037ACA48ABB25F4