Margaretha
Min man och jag kommer inte överens om huruvida hela potatisen ska kastas (min åsikt) eller om det räcker att skala bort den del som är grön (hans åsikt).
Jag har för mig att jag läst, att giftet finns i hela potatisen även om bara en bit är grön, men det tycker han är trams!

Vet någon hur det förhåller sig? Hur gör ni?
Sailor Pluto
Hela potatisen åker ut, eftersom jag inte vill ha ont magen. Har läst hos tillförlitliga matkällor att solaninet finns i hela potatisen om den är det minsta grön.
*Stintan*
Nej aldrig! Hela potatisen ska bort! Solaninet finns i hela potatisen om den är grön.
karjo
Slarvar lite med det där ska jag erkänna... Vet ju att giftet finns i hela potatisen, men beroende på hur grön den är så skalas den ibland. Har aldrig märkt att vi fått ont i magen...
Piccante
Det gröna är klorofyll och inte farligare att äta än något annat som är grönt som sallad eller gurka! Men det visar att potatisen har varit utsatt för ljus och då bildar de solanin, vilket är färglöst och giftigt. Man kan inte skära bort något som inte syns! Men det krävs nog rätt hög halt solanin för att man ska få ont i magen iofs, men det är väl onödigt att chansa och se hur många gröna potatisar man vågar äta? Andra växter med klorofyll rekommenderas däremot att äta men inte potatis.
Margaretha
CITAT (Markus_H @ 03-04-2007, 14:45) *
Det gröna är klorofyll och inte farligare att äta än något annat som är grönt som sallad eller gurka! Men det visar att potatisen har varit utsatt för ljus och då bildar de solanin, vilket är färglöst och giftigt. Man kan inte skära bort något som inte syns! Men det krävs nog rätt hög halt solanin för att man ska få ont i magen iofs, men det är väl onödigt att chansa och se hur många gröna potatisar man vågar äta? Andra växter med klorofyll rekommenderas däremot att äta men inte potatis.



Det visste jag inte, men det känns som ett skäl så gott som något! För att kasta! thanks.gif
Gossen Ruda
Jag skär bort det gröna för det är inte gott, resten kokas och äts. Jag har aldrig fått ont i magen av just gröna potatisar. Behöver jag skära bort mer än en tredjedel brukar jag slänga resten också. Solanin är inte jordens farligaste gift men tydligen skall barn vara känsligare än vuxna.
Ophelia
Äter inte grön potatis.
Pirum
Använd potatisen som sättpotatis istället...som Markus H varit inne på, gifterna syns inte. Potatisen är ingen ost där man kan skära bort det gröna och sen låtsas som inget hänt...smile.gif
Inga från Närke
CITAT (Ophelia @ 03-04-2007, 17:16) *
Äter inte grön potatis.

Instämmer helt med Ophelia.
Anma
Det beror på hur många potatisar jag har hemma. Har jag så vi klarar oss ändå den måltiden kastar jag hela, räcker de ogröna inte till skalar jag bort det gröna.

Läste en tjuvlyssning på tjuvlyssnat.se för ett tag sen. Ungefär så här:

Två tonårstjejer är och handlar potatis på ICA.
Ena tjejen säger: Kolla! Coolt! Det är inte ofta potaisen är så färsk att den är grön!
Alba
/.................../
Läste en tjuvlyssning på tjuvlyssnat.se för ett tag sen. Ungefär så här:

Två tonårstjejer är och handlar potatis på ICA.
Ena tjejen säger: Kolla! Coolt! Det är inte ofta potaisen är så färsk att den är grön!
[/quote]
/................./


rotfl.gif rotfl.gif
Månskensbonden
Om man googlar lite så finner man följande:

En solanin-dos på 2-5 mg/kg kroppsvikt orsakar förgiftning med magkramp, diarré, kräkningar, hjärtklappning, yrsel mm.
En dos på 3-6 mg/kg kroppsvikt kan vara direkt dödlig.
Förgiftningssymptomen kan komma efter 30 minuter, eller upp till 8-12 timmar efter konsumption.

Potatis i handeln 'screenas' och en solaninhalt på mindre än 0.2 mg/g potatis är acceptabelt, medans en grön potatis kan innehålla 1.0 mg/g eller mer, och sorteras givetvis bort direkt.

Om man gör ett räkneexempel på en kroppsvikt på 70 kg (jestanes, det var länge sen man vägde så lite, men det är tydligen 'normen' när man gör sådana här exempel tongue.gif ), och använder ytterlighetsgränserna för förgiftning, så är 140 mg solanin giftigt, och 420 mg direkt dödligt.

Säg att snitthalten i potatis i handeln är 0.1 mg/g, så är alltså 1.4 kg potatis av 'godkänd' potatis faktiskt tillräckligt för att riskera solaninförgiftning! Och 4.2 kg kan faktiskt innebära en dödlig dos solanin! *gör genast en anteckning att inte äta mer än 4 kg potatis till middag* tongue.gif

(Om man säger att en normal portion potatis är 200 g (?) så kan man alltså få i sig ca 20 mg solanin. Säg att en av pärerna (50 g) är helt grön och man råkar vara färgblind och tyvärr inte ser det utan äter den också, så ökar dosen med ca 50 mg, totalt ca 70 mg solanin. Man har då fortfarande "bara" fått i sig halva den mängd som kan ge förgiftningssymptom.)

Jag har inte hittat några uppgifter på hur fort solanin kan brytas ner/transporteras bort från kroppen. (Men efter sisådär 4 kg potatis till middag vill man väl ändå käka pasta istället någon vecka framöver antar jag.... yes.gif )

Det gröna är som redan sagts endast klorofyll, och bara en indikation på att potatisen KAN ha utvecklat solanin, men solaninet är faktiskt inte jämnt fördelat i potatisen, utan upp till 80 % finns i det yttre skalet. (Solanin är egentligen ett skydd potatisen utvecklar mot yttre angrepp, skadedjur, sjukdomar etc, och därför denna koncentration till ytan.)

Så i princip bör man kasta en grön potatis, men å andra sidan, om man skalar den (="tar bort det gröna") så har man kraftigt reducerat risken. Åsså försöker vi begränsa portionerna till mindre än 4,2 kg per person, okej?! -Det var väl Salomoniskt?! Alla har rätt, på sitt vis.... smile.gif

(Och om man dessutom friterar sin potatis, får man bort ännu mer solanin än om man kokar den! Solaninet förstörs nämligen av den höga värmen.)


Källor:

http://en.wikipedia.org/wiki/Solanine

http://ntp-server.niehs.nih.gov/index.cfm?...037ACA48ABB25F4
karjo
Bra research! smile.gif
Alba
De gröna åker i soporna.
cic
Wow, Månskensbonden!

Själv skalar jag bort det gröna och äter.
Whiskuchi
CITAT (Anma @ 03-04-2007, 19:28) *
Det beror på hur många potatisar jag har hemma. Har jag så vi klarar oss ändå den måltiden kastar jag hela, räcker de ogröna inte till skalar jag bort det gröna.


Samma här. yes.gif
Margaretha
Tack Månskensbonden! Det var inte lite du fick fram. Jag får erkänna att inte ens min man - som ÄLSKAR potatis - brukar äta 4 kg! giggle.gif giggle.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon