olgak
Vi har börjat prenumerera på Ekolådan, vi får hem en låda varannnan fredag.

Den låda vi köper nu heter "baslådan" och innehåller alltid (som det verkar) 2 kg potatis, något kilo morötter, vitkål och lök.

Sen har de hittills innehållit också rotselleri, jordärtsskocka, och inte så små mängder heller smile.gif. Frågan är bara vad man ska göra med dem? Jag har märkt att det går att ha dem i soppa, men vi äter grönsakssoppa högst en gång i veckan, så vi får massor kvar. Någon gång har vi gjort rotsaksgratäng. Små strimlor rotselleri i blandad sallad går också bra, men sen?

Tacksam för något läckert recept med dessa ingredienser!
Castea
Ok, det här är ytterligare ett recept på rotsaksgratäng, fast du skrev att du gjort det tidigare. Men prova gärna detta recept också, för det är sagolikt gott!

ROTFRUKTSGRATÄNG

2 palsternackor (400 g)
1 rotselleri (400 g)
4 morötter (400 g)
5-6 dl vatten
1 tub Tartexpastej (115 g) (Tartexpastej är en vegetabilisk pastej på tub som finns i de flesta mataffärer)
2,5 dl kokspad
1 tsk örtsalt
1 tsk smulad dragon
1 dl créme fraiche
3 bananer
3 msk kokosflingor
2 tsk "allkrydda" (vilken sort som helst)
100 g rostade jordnötskärnor

Skala och skär rötterna i små tunna bitar eller skivor. Koka dem 5 min i vattnet. Sila av vattnet och spar det. Häll 2,5 dl av spadet i en kastrull. Tillsätt pastejen och låt den smälta tillsammans med kokspadet och créme fraichen. Smaka av med kryddorna. Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över redningen. Skala och skiva bananerna. Fördela dem över rotsakerna. Blanda kokos och allkrydda. Fördela dem och jordnötterna över gratängen. Gratinera i 200° ca 25 min eller tills gratängen fått fin färg.
Boxer
Skiva palsternackan, pensla med olja och salta. Grilla. *Mums* tummenupp.gif

Jordärtskockan är jättegod rå. Stavar med dipp t.ex. Eller som smaksättare i sås (kokt och mosad).
Bäst är den (tycker jag) kokt med salt och smör.

På rotsellerin, potatisen och morötterna, hade jag gjort rotmos.



Castea
Packar de ner kålrot i lådan någon gång så kan du göra denna jordnötssås, som är jättegod att ha till grillad kyckling och grillspett.

JORDNÖTSSÅS, 4 pers

1 stor kålrot i tärningar
2 morötter i tärningar
2 gula lökar, finhackade
50 g margarin
1 dl jordnötssmör
3 dl vatten
2 dl mjölk eller grädde
2 vegetariska buljongtärningar
Stark peppar, salt
1 tsk mynta

Fräs grönsaker och tomatpuré i litet margarin. Tillsätt vatten och buljongtärningar och låt koka. Tillsätt jordnötssmör. Blanda väl. Späd med grädde. Krydda med mynta och peppar. Salta om det behövs.
emas
Palsternackan brukar jag ta med i vegetarisk pytt i panna och när jag ungnsbakar grönsaker.
Till båda brukar jag ta med t ex potatis, morötter, palsternacka, lök. Ibland också zuccini, paprika, vitlök mm
Kryddar lite olika. Rosmarin passar jättebra ... mmmm ...
gutta
Blanda 1/3 jordärtskocka i potatismoset. Mycket gott. Passar till "stek med sås" t.ex. Om du blandar i grädde och parmesanost kan moset gratineras i små kokotter och hör då hemma på ett riktigt festbord.

Jordärtsskocksaioli - Skala och koka skockorna. Mixa med lite olja, äggula, vitlök och chilli.

Rotselleribearnaise - Samma princip som aiolin men tillsätt i stället smör, persilja, dragon och en skvätt rödvinsvinäger (och äggula). Värm försiktigt. Får inte koka. Såsen är utmärkt till fisk som gös eller aborre.

Smaskens. De smakar så mycket att kryddor egentligen är onödigt. Palsternackan tycker jag är lite tråkig men den funkar i hop med andra rotsaker. Min bästa rotsakslåda:

Rosta potatisklyftor, morötter, rotselleri och kanske palsternacka i en stor form. Krydda med salt och rosmarin, ev lite citron. Mot slutet lägger jag på grova slantar chorizokorv. Till anrättningen severar jag en kall sås på grekisk yoghurt, honung och chilli.

Bessie
Det här är ett sopprecept visserligen, men på en väldigt suverän soppa när man har mycket rotselleri. Man tar lika delar sötpotatis och rotselleri i tunna skivor, fräser vitlök efter smak i en skvätt olja och tillsätter rotfrukterna. De får steka lite innan man slår på vatten så det täcker och smaksätter med sojasås. I med lite färsk riven ingefära. När rotfrukterna kokats mjuka purear man soppan med stavmixer, saltar och pepprar efter smak. Kan rundas av med lite mjölk, men jag tycker inte att det behövs.
Pirum
Palsternacka och morot gör sig utmärkt som 'utfyllnad' i färsrätter. om man är köttätare. Palsternacka ger mindre smak och utseende än moroten, men har ändå en distink och trevlig smak i exempelvis pannbiff.
Rotfrukter är bra i köttfärssås, men även i tomatsåser/grytor. Då gärna väldigt finriven, om man vill ha tjockare konsistens.

Sist, men inte minst, allehanda rotfrukter skurna i 'stavar' är utmärkt snacks när man latar sig framför TVn smile.gif
myskmadra
Att blanda finriven morot med finriven palsternacka är inte så dumt.
Kan piggas upp lite med rårivet äpple.
Rotselleriskivor kan stekas i olja och honung och kryddas med kanel och chili. (fritt från recept ur DN)
Hälsar,
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon