I samband med att FNs klimatpanel nyligen presenterade ett delbetänkande så var det mycket uppmärksamhet om att norra Europa tillhörde vinnarna på ett varmare klimat. Även om det naturligtvis inte blir ljusare vintertid bara för att det blir varmare.
Men många av de växter som är anpassade till att växa här kan också få problem med ett varmare klimat, det är något som man redan nu börjar se spår av i Storbritannien. I BBC programmet "The food programme", berättar man om den brittiska traditionen att dra upp bleka vårprimörer. Man odlar b l a rabarber inomhus, och skördar dem vid stearinljus, för att undvika att fotosyntesen startar. Men om inte rabarberroten få ett antal dygn med frost så omvandlas inte den lagrade stärkelsen till glukos, och rabarbern kan inte börja växa, trots att man höjer temperaturen. I trädgården skulle den förmodligen komma igång så småningom även utan frost, men förmodligen växa långsammare och inte kunna utnyttja all sparad energi. Samma problem har många andra växter som sparar näring i en rotstock, de behöver kylan för att kunna aktivera näringen på våren.
Andra växter som får problem med de varmare vintrarna är olika buskar och träd. I Storbritannien behåller hallon och svarta vinbär numera en hel del av löven under vintern, och de avmognar dåligt på hösten, vilket gör dem känsliga om det blir frost. Och de får inte heller någon koordinerad start på våren. Så det blir problem när man skall skörda de svarta vinbären. Normalt gör man det med maskin, men det fungerar inte om inte alla bären mognar samtidigt. Lösningen för industriell odling kan vara att kemiskt stressa träd och buskar med gaser. Det gör man tydligen redan nu när man odlar äpplen i ett varmt klimat där äpplen normalt inte växer.