Full version: Chilli
Strixx
Hej,

Jag tänker odla två sorters chilli i sommar. Pepparoni och Jalapenos. Jag tänkte lägga in dom men undrar nu vad för lag man lägger in dom i, och om man ska förvälla dom först. Resultatet vill jag ska bli som det man kan köpa i affären.

Sedan kanske någon har fler tipps vad man kan göa med dom. Egna kryddor kanske? En annan idé jag fick var egen Hot Sweet Chille Souce, vad tor ni om det?
myrtille
Jag tycker nästan bäst om chilis när de är färska, men problemet när man odlar själv är att allt brukar mogna på en gång och eftersom man inte hinner äta upp det behöver man konservera på något sätt. Man kan torka, röka eller lägga in dem som pickles (i vinäger då). Man kan göra såser även utan vinäger men då håller de inte lika länge. En del info kan man få härifrån: UK Chile Head.

Sök också i forumet, det finns recept, har för mig att man kan konservera i honung men har inte testat själv.

Jag har ett bra recept på picklesinläggning som egentligen är Jonas Borsséns. Jag vet inte hur det är med copyright osv. men jag chansar och delar med mig av det här receptet som har publicerats i Göteborgsposten:

2 dl ättiksprit
2 1/2 dl äppelcidervinäger
1 tsk oregano
1 lagerblad
1 tsk hela svarta pepparkorn
1 hel kryddnejlika
2 tsk salt
1 tsk socker
3 msk olivolja
1/2 silverlök
4 vitlöksklyftor
250 g färsk jalapeno (ca 8 chilifrukter) eller annan sort
2 morötter
100 g färska haricot verts

Blanda ättiksprit, vinäger, kryddor, salt och socker i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt sjuda.
Skär under tiden löken i grova skivor och hacka vitlöken grovt. Fräs med olivoljan i en stekpanna tills löken är genomskinlig, cirka 3 minuter. Ställ åt sidan.
Skär ett kryss i änden av varje chilifrukt, eller skiva dem grovt. Detta gör picklesarna betydligt starkare. Skiva moroten och rensa bönorna.
Blanda den stekta löken och vitlöken, chilifrukterna och resten av grönsakerna i ättiksblandningen. Koka under lock på låg värme tills grönsakerna är mjuka, cirka 15 minuter.
Låt svalna och häll upp i rena glasburkar. Förvara i kylskåp.

PS. Hungarian Hot Wax passar mycket bra till detta recept.
Fnattan
Hej!
Jag fryser in alla mina och då har jag så att det räcker till matlagningen resten av året. Det går jättebra och de är dessutom lättare att hacka och eventuellt ta bort frön, när de är frysta.
Hälsningar, Fnattan
KURT
Chili passar mycket bra med socker eller honung, men för konservering bör man hålla sig till ättika/vinäger (eller frysa). Det danska TV-programmet "Frilandhaven" hade ett recept på Chilipasta, med mycket socker i.
Strixx
CITAT (myrtille @ 28-04-2007, 21:34) *
En del info kan man få härifrån: UK Chile Head.


Den sidan har jag kollat på men lyckas inte hitta något. Får väl läsa nogrannare.

Jag kom på en annan sak jag vill göra med min chilla. I Portugal har man något som heter "Piri-piri", som är fantastiskt gott. En typ av chillipasta. Om någon vet hur man göra hade jag blivit glad, och frugan hade blivit överlycklig.
myrtille
CITAT (Strixx @ 25-05-2007, 21:33) *
Den sidan har jag kollat på men lyckas inte hitta något. Får väl läsa nogrannare.

Det var rubriken till vänster jag tänkte på: How to use peppers - canning, drying, pickling, roasting, smoking. Det täcker väl in det flesta sätten som finns att konservera chili på.

Här hittade jag ett recept på piri piri: http://www.completerecipes.com/128567.htm
Har inte testat själv men det låter intressant. Det finns förresten massor av chilirecept på den sidan, speciellt under C.
Gillan
Men, hör ni! Piri-piri, är om jag inte missminner mig en väldigt liten pepparfrukt i sig. Alltså måste ju denna pasta i så fall innehålla frukten/pepparn "piri-piri"? Jag kan ha fel, men det tror jag inte dunno.gif

ps. Den är dessutom oerhört stark, en av de starkare bland pepparfrukterna sweatingbullets.gif
myrtille
Jo, egentligen. Men piri pirin kanske är svårare att få tag på än thaichilin som de rekommenderar i receptet? Jag tror styrka och smak är rätt lika (jag får se senare i år, eftersom jag odlar båda sorter). Det här med namn på chilisorter är en snårskog. Piri piri är tydligen samma sort som African birdseye och eventuellt också Malagueta har jag nu konstaterat. Det verkar vara så att en och samma sort har olika namn i olika länder. Jag hittade den här texten också för den som gillar chilitrivia:

PIRI-PIRI is a Swahili word meaning ‘pepper-pepper’ referring to any peppers. In Portugal, it has come to mean the small fiery hot pepper, found hanging in garlands in all the markets. No chicken is ever ordered in an Algarve restaurant without the question “Com piri-piri?” (with piri-piri?) being asked. Portuguese traders then carried the seeds to their African colonies of Angola and Mozambique. From there, they spread across Africa, along with their Swahili name ‘piri-piri’. To complete the circle, some of the small hot pods were brought back to Portugal, where they have kept their Swahili name up to the present day.
Gillan
Intressant myrtille. Och som jag brukar tänka, inte en dag utan att man lär sig nåt nytt tummenupp.gif
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon