Irganox
20-04-2007, 13:53
Hej,
Någon som vet om man skall gödsla ett dåligt ungt växande bigarråträd? Ca 10 år men det är ingen fart på det.
Vad står det på för mark? Är det öppen jord runt trädet? Är det ba dränering? Normalt är det ytterst sällan näring som saknas till träd. Växer de dåligt så är det oftast något annat det är fel på.
Trädet står i lerjord (men själva stammen står ju i öppen jord). Kan nog stundtals vara lite åt det fukiga hållet. Dränerat är det i vilket fall inte. Precis brevid (ca 5 meter bort) står ett japanskt körsbärsträd som växer ordentligt. De andra träden i trädgården växer med bra.
Ophelia
21-04-2007, 14:18
Majoritetet av bigarråträden (så gott som alla) är inte speciellt förtjusta av att stå i kalla tunga jordar som just lerjord är. De gillar varma jordar som är näringsrika och en del vill gärna ha lättare varianter (men det är ofta inte så knussligt). Livet i en trädgård kan vara så lustigt beskaffat att just där den japanska körsbäret står kan det vara mycket bättre jord (kanske mindre packad lerjord) än där du satt bigarrået. Kan även vara så att just det där japanska körsbäret är mindre knussligt och din bigarråsort är petig mot valet av plats.
mamamaggan
21-04-2007, 14:57
Vet inte så mycket om det där med gödsling av biggaråträd. Men vi är nu inne på vårt tredje biggaråträd av sorten Stella. Det står på samma plats som de två andra som dog för oss. Det som skiljer är att vi fick rådet att dränera och det gjorde tydligen skillnad. Det här trädet , som jag tror är 3 år nu , växer och frodas så det står härliga till. Trädet brukar i alla fall få lite kogödsel på våren
Rådet gick ut på att gräva bort mer jord vid planteringen och även gräva som en ränna från gropen och fylla den rännan med planteringsjord så att det inte blev vatten stående just vid trädet. Vattnet syntes inte vid ytan utan det var närmast vid rötterna som vattnet blev stående.
Hoppas du blev lite klokare och lycka till!
Det är sällan näringsbrist som gör att träd inte växer även om det händer. Vi vill gärna att det bara ska vara att hälla på något en gång per år, men ofta är det just dränering eller markpackning som är orsaken till att yngre träd inte växer.
Minsta arbetsinsatsen som kan testas är att öka avdunstningen från rotområdet genom att ta bort grässvålen under hela kronan och en meter ut och istället så gröngödslingsväxter. Görs detta i vår och trädet ändå inte ökar tillväxten måste någon form av dränering ske. Behöäver inte vara så stort jobb heller, att öka växtbädden en meter runt den gamla och gräva litet lutande dike från växtbädden och ut som man sedan stenfyller och lägger grävssvål över kan räcka om området inte är för sankt.
Ett annat vanligt problem är att vi gärna vill fälja anvisningarna vi får när vi planterar träd. De brukar rekommendera 4 gånger rotbredden och ett djup på 70-100 cm som vi sedan fyller med köpejord (=gödslad torv) och att vi slaviskt sätter trädet på samma nivå som markområdet. Under en säsong sjunker jorden ihop där vi planterat och trädet kommer att hamn långt lägre än marknivån och därmed stå blätare. Dessutom låter vi ofta gräset växa in över rötterna. Resultarten blir att träden aldrig växer och tynar bort pga långsam drunkning. Åtgärden är att gräva upp trädet och sätta det i växtbädden på en 20 cm hög kulle.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.