Varför inte fråga vännen hur det fungerar med olika ätbara saker?
Det beror lite på vilken sorts diabetes vännen har, typ 1 (insulinberoende) eller typ 2 ("insulinresistent").
En diabetiker med typ 1-diabetes behöver en liten mängd socker precis som alla andra, men i kontrollerade former eftersom deras kropp inte själv kan slå av och på insulinproduktionen som behövs för att ta hand om sockret i blodet. Behandlingen går ut på att få så jämn blodsockerkurva som möjligt med hjälp av insulintillförsel utifrån (spruta eller pump), kontroll över vad man stoppar i sig och kontroll över hur mycket man rör på sig under dagen.
Tumregler:
- laktos, fruktos, glukos, sackaros fungerar precis som "vanligt" socker, dvs går ut i blodet snabbt
- sirap och honung är också socker
- stärkelse, vetemjöl, jasminris, potatismos mm, går också snabbt ut i blodet eftersom det är ganska enkelt för kroppen att bryta ner kolhydraterna till lättillgängligt socker
- fibrer, fett och proteiner gör att sockret går ut långsammare i blodet
- kroppsaktivitet kan betyda att det behövs mindre insulin eller fler kolhydrater (socker)
Det finns en del "sockerfria" kakor som innehåller massor av vetemjöl, vilket inte är så bra. Det gäller att läsa på förpackningen och prova sig fram.
Så ett tips:
För familjens typ 1-diabetiker fungerar chokladbollar (havregryn, margarin, socker, kallt kaffe, kokosflingor - inte pärlsocker!) bra, liksom kanelbullar gjorda som grahamsbullar med lite mindre socker i och absolut inget pärlsocker ovanpå.