Full version: Aroniahäcken dör
Bosse Isplank
Vi planterade en Aroniahäck för 10-11 år sedan - cirka 125 buskar. Första året klippte vi ner den nästan till marken - sedan har vi släppt upp den 10 centimeter per år vilket betytt att vi klippt ner 20-40cm varje år. Den växer oerhört kraftigt med skott som kan vara upp till 60 cm långa. Den är mycket fin och tät. Allra mest och kraftigast har den växt alldeles intill och på båda sidor om en belysningsstolpe i trä som står en halvmeter innanför häcken. För 2 år sedan började busken mittemot stolpen att dö. Förra året dog en på vardera sidan - nu är 3 döda alltså - i år har ytterligare en buske på varje sidan börjat dö - så snart är det ett hål på 5 buskar - vill minnas att planteringsavståndet var 40cm.

Rothalsarna på de buskar som dör verkar spricka och barken flagna - men å andra sidan är det barksprickor på många buskar i hela häcken - d.v.s. normala tillvästsprickor (tror jag)

Vi har funderat på om ev. kreosotbehandling av stolpen kan vara boven - men då borde väl busken inte först växa kraftigt - för att dö efter 8 år?? Stolpen har säkert stått sen 60-talet skulle jag tro. Häcken står nära bredvid en allmän väg - och på vintern plöjs snö över häcken och ett och annat isblock knäcker en gren nån gång om sänder. Även sand salt och grus hamnar på häcken.

Vad kan det vara? - Vad ska vi göra? - Är det idé att plantera i hålet?

120 plantor är perfekta......
och aronialikören blir underbar

..men hjälp

[attachment=1921:PICT3419.jpg][attachment=1922:PICT3420s.jpg][attachment=1923:PI
CT3421s.jpg]
Cilla
Jag kan inte ge säkert svar, men en möjliga orsak kan vara salt. Det tar vanligtvis flera år innan saltskador visar sig. Kanske i kombination med att det ser ut som att de beskurna grenarna dött och inte orkat utveckla nya grenar. Att lämna stumpar på Aronia ser iallafall på dina buskar inte ut att ha givit önskad effekt med ny skottbrytning - du kanske ska kolla vilka snitt som givit det du vill i häcken och vilka som lett ned röta och grendöd.

Om sedan salt utlöser eller frigör kreosot från stolpen vet jag inte, men det kan man få svar av från Kemakalieinspektionen, www.kemi.se. Att buskarna växte bättre under lampan är vanligt, de gör ofta så under ljus. Kanske kan det ha gjort att de inte avmognat i tid heller.

Kommuner använder mycket olika saltblandningar, vissa år minskar man och andra år ökar man. Vill du gå till botten med det, kolla med entrepenören hur stor saltblandning han har i sanden som strös ut, eller om han saltar mer sedan några år tillbaka.

Detta med saltning av våra vägar är ett elände! Inte bara för växter men också för djur.
KURT
Det kan också vara någon svamp som dödat den. Normalt tänker man på svampar som dödar träd (t ex honungsskivling), men många svampar trivs mycket bra i en gräsmatta också.
Bosse Isplank
Tack Cilla!

Orsaken till att du ser stumpar på fotot är inte att vi beskurit utan att få skottbrytning - utan att vi klippt bort grenar efter att de har dött.

Teorin med saltet och utfällning var intressant - har inte sett någon svamp just däromkring - men ska tänka på det oxå

Fler förslag?
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon