Elektra
Ett av våra gamla misshandlade Åkeröträn vid parkeringen växer så det lutar väldigt kraftigt ner mot tomten. Nu har vi upptäckt att det tyvärr har börjat spricka pga tyngden och med tanke på att det sätter ganska rikligt med frukt är vi nu rädda att det ska brytas sönder helt i höst eller nu i vinter när snön tynger. Grannen har erbjudit oss att hjälpa oss sätta dit en stötta, men hur ska vi göra bäst för att skada trädet minst? Är det bättre om vi helt enkelt kapar en del av det största överhänget? Det har skjutit massor av skott som är rätt gamla och kraftiga nu och växer längre ner på stammen rätt upp i luften så det håller väl på att skaffa sig nya kronor istället efter tidigare hård beskärning innan vi köpte stället?

Hur gör vi för att rädda trädet? Samtliga våra Åkerö är hårt misshandlade sedan tidigare så jag vill verkligen inte behöva ta bort något av dem om jag slipper!
Cilla
Man måste se bilder för att kunna ge bra svar här, men ett äldre träd med grov stamlutning går ofta inte att spänna ens med de proffslinor som finns, utan man måste stötta. Att kapa delar av kronan för att satsa på den betydligt mindre gren- och bladmassan som stamskotten ger är att be om att trädet snabbt ska rötskadas och få än mer kräfta än det antagligen redan har (åkerö som felbeskärs får närapå alltid kräfta).

Går det att stötta är det kanske det bästa, men som sagt man måste se. När man stöttar lägger man något brett och mjukt under den stöttade delen och den behöver inte alltid ligga an mot stammen/krongrenarna, det är i många fall fördel att trädet bygger vidare för att stärka sig mot sin lutning. Men stöttningen fungerar så att när trädet är tungt av frukt och snö så ligger det an mot underlaget och andra perioder inte.

I övrigt kan man hjälpa äldre, felbehandlade träd genom gröngödsling och luckring av jorden. Finns beskrivet på min sajt.
Dealer
Vi har också ett åkeröträd som börjar luta mer och mer. Vad kan vi göra? Trädet är ca 10 år men omplanterat när det var ca 2 år efter köp. För övrigt verkar trädet friskt och förra året fick vi även frukt (ca 10 äpplen).

[attachment=2057:Åkerö100_2713.JPG]

Cilla
Dealer, detta är inte större än att det går att sträcka upp under ett par säsonger. Kolla först varför det lutar. Fatta tag i stammen och rör långsamt fram och tillbaka, kolla i marken om jorden rör sig vid rötterna. Om området runt om kring är sankt och blir vått lite då och då måste det dikas eller på annat sätt dräneras för att det ska vara idé att sträcka upp trädet. Det ser ut som att lutningen uppstått vid ett tillfälle mer eller mindre, och för inte så lång tid sedan eftersom trädet inte börjat växa utifrån sin lutning, och så brukar det se ut när jorden är för sank och vatten rör sig i marken under hela eller delar av året.

Efter dränering eller dikning (brukar ofta räcka med dikning) brett band kring trädet i enkel loop, alltså inte i ett helt varv runt stammen. Bandet bör vara minst 10 cm brett. fästpunkt ganska högt upp. Sträck och påla fast bandet eller tampen som är fäst i loopen. Räta ut en bit varje säsong, från april/maj till oktober, släpp sedan under vintern och sträck igen nästa säsong. Får sträckanordningar sitta kvar under vintern uppstår onödigt slitage på sildel och bark, och trädet börjar dessutom räta sig efter att det är "gipsat" och blir därmed rankt.
Dealer
Tack Cilla! Då vet vi vad vi har att göra. Det är inte direkt saknkt här men marken (lerjorden) ligger över berget och gör det kanske instabilt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon