KURT
Jag undrar om någon har ett recept på finländska surskorpor? Det finländska märke som jag sporadiskt kan hitta i affärer heter "Väinämöisen Palttoonnapit". De borde ju gå att göra själv, med bara rågmjöl och surdeg, baka dem tunna och halvera och torka efter gräddning. Men jag kan inte hitta något recept?
myskmadra
Tyvärr har jag inget recept att ge men några tips.
Har du provat att göra skorpor av färdigköpt surdegsbröd , t ex Fazers?
Jag brukar låta sådant ligga framme tills det blir torrt. Gillar det bättre än mjukt!
På påsen till Kungsörnens grova rågmjöl finns ett recept på surdegsbröd. Kanske kan du utgå från det receptet?
Min erfarenhet är att det är svårt att få till surdegen. Ett alternativ kan vara att sätta degen på naturell youghurt,
ger en del syra till bröddegen. Jag vet inte var du bor men i Sundbyberg (norr om Stockholm) finns en trevlig
liten finsk butik. Den har inte öppet alla dagar. (ring före) De har finskt bröd, skorpor mm. Och även mjöl.

Finn Speceri
Roseng. 3 A
17231 SUNDBYBERG
Tlf. 08 - 29 70 22

KURT
Problemet är nog att man bör skiva brödet mycket tunnt innan man torkar. Annars blir de alltför hårda och kompakta. Dessutom måste man ha en större andel surdeg än i "vanligt" surdegsbröd, för att skorporna verkligen skall smaka surdeg . Men tekniskt fungerade det annars bra att torka surdegsbröd.
myskmadra
Om det nu blir en riktig varmsommar så ska jag prova sätta surdeg - det ska ju vara varmt i köket!
Återkommer om det blir några skorpor. Har du förresten provat det där supersura nästan svarta, finska brödet?
KURT
CITAT (myskmadra @ 05-06-2007, 08:59) *
Om det nu blir en riktig varmsommar så ska jag prova sätta surdeg - det ska ju vara varmt i köket!
Återkommer om det blir några skorpor. Har du förresten provat det där supersura nästan svarta, finska brödet?


Jag tycker snarare att det blir problem när det är rötmånadsvarmt. Visst växer det i surdegen men det är inte Lactobacillus sanfranciscensis som man normalt vill ha. Utan istället kan den börja lukta illa! Jag tror att man kan fuska lite och tillsätta lite jäst, för att snabbt få ner pH, för att hindra andra än mjölksyrabakterier från att växa.
myskmadra
För mig har det funkat tvärt om - kallt kök , illaluktande surdeg/alt ok surdeg och äckligt bröd;
respektive varmt kök, syrlig härlig surdeg och bröden jättegoda. Det är många variabler att hålla reda på vid brödbak. :-)
Det finns rättså många recept på bröd bakat med jäst och surdeg så det kanske är det vinnande konceptet!
baccillen
CITAT (myskmadra @ 05-06-2007, 10:59) *
Har du förresten provat det där supersura nästan svarta, finska brödet?



Menar du maltlimpa???
Isåfall kan jag säga att det är ett jättegott bröd men mycket få som kan göra det rätt.
Mollis
CITAT (baccillen @ 11-07-2007, 21:39) *
Menar du maltlimpa???
Isåfall kan jag säga att det är ett jättegott bröd men mycket få som kan göra det rätt.



Visst är det väl "Efterugnslimpa" du menar? Såå gott, tunt skivat med finsk Emmenthalerost på....

//Mollis
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon