Agneta z5-6
05-05-2007, 14:35
Finns det något bra recept på glutenfritt matbröd - mycket enkelt och gärna snabbakat?
Kanske kan hitta ... hmmm ... är det till en glutenintolerant som har provat havre? Det har ju visat sig att de flesta tål havre - vet du om det gäller den/de du tänkte bjuda på bröd?
emma som ska leta lite
Agneta z5-6
08-05-2007, 16:55
jag är helt novis på att söka på nätet. Havre går mycket bra.
lena:-)
09-05-2007, 12:53
Celiakiföreningen Här kan du hitta recept som är okej för glutenintoleranta ...
Rosenbröd ca 16 st
50 g marg/smör
2½ dl vatten
25 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
1 pkt mjölmix (jag använder sempers 500 g)
ägg till pensling
vallmofrö/sesamfrö
ibland häller jag i lite brödkryddor, (färdig blandning)
Smält fettet, tillsätt vattnet (37 grader)
Rör ut jästen i spadet. Tillsätt ägg och salt.
arbeta in mixen, spara till utbaket,
jäs ca 30 min (inte mindre)
arbeta ihop degen dela i 16 delar
Jag brukar rulla ut till en avlång rulle och dela i lika bitar,
lägg på plåt jäs i ca 20-30 min pensla med ägg strö på frön
grädda i 250 grader i ca 10 min.
Jag gör oftast dubbel sats och använder en mix med firer och en vanlig.
Enklast med ett pkt jäst.
Tänk på att använda ren havre om du använder havre,
dvs havre som inte vistas i samma miljö som mjöl.
Finns i kartong (semper)
Jag brukar använda receptet som är på baksidan av "FiberHusk"-påsen. Om man utgår från det och sen lägger till efter eget tycke och smak. Just nu tar jag ½dl fil + 1 msk ljus sirap + solrosfrön och lägger till nämnda recept. Ibland har jag använt torkade tomater eller oliver, ibland tar jag apelsinjuice som degspad. Det är kul att leka med maten

.
Degen blir väldigt geggig men det är bara att ösa ner den i en smord form för jäsning, och sen gräddning.
Lycka till!