Full version: Tomatodling
eneskar
Jag köpte ett växthus, 10 kvm, förra våren o använde det både till att dra upp perenner från frön samt odling av tomater. Prövade även aubergine, men de hann aldrig växa färdigt. Jag har lite frågor om tomatodling, som kanske ni som är mer erfarna odlare kan svara på.
Bör man alltid ha endast en planta i en kruka om ca 12-15 liter?
När bör man eller bör man överhuvudtaget klippa bort blad från växten?
Tar inte bladen kraft från frukterna?
Bör man odla sorter som mognar vid olika tidpunkter? Som det nu var hade alla mina sorter mognat färdigt redan i september. Men det kanske berodde på den ovanligt varma sommaren? I slutet fick jag dessutom en massa mögel på bladen, trots att jag aldrig sprutar vatten på bladen och har öppet alla fönster. Men jag stängde dem på natten, vilket man kanske inte bör? De som jag odlade utanför växthuset fick inget mögel.
Ja det var några stycken frågor. Jag kommer nog på flera sen.
Tacksam för alla tips. Kanske nån bra bok om tomatodling finns?
Louise i Göteborg
Hej hopp
Jag gör ett försök, även om jag vet att här finns mycket mer kompetenta grönsaksodlare - men jag hann först tongue.gif

Krukor vet jag inte. Jag odlar mina tomater i jordbädd. Men mer än en planta per 12 liter låter mycket!
Jag klipper av blad nerifrån allteftersom dom börjar vissna. Blad tillför pryttlar till växten inte tvärt om, men visset blad gör ingen nytta och luftcirkulationen blir bättre utan dessa.
Man "bör" odla dom sorter man vill och inga andra. Men visst finns det senare sorter om man vill förlänga. I år blev mina sista-tomater mogna allihop. Sorten 'Gelbe dattelwein' fortsätter och blommar osv hur länge som helst, så där fick jag slänga en hel del frostskadade godingar.
Mögel, ja. Ventillation säger böckerna och har säkert rätt. Precis som du får jag alltid mögel i slutet på säsongen. Lägre natttemp, högre luftfuktighet osv, hösten är som den är - man får gilla läget huh.gif

Jag har ännu inte hittat nån' bra bok om växthus för mina behov. Antingen står det ingentin eller så är dom alldeles för avancerade (för mig alltså) unsure.gif

Jag har provat aubergin flera gånger - tji skörd sad.gif , även detta superår
Åsa, mälardalen zon 2
Är krukan 12-15 liter så räcker den bara till en planta (kanske 2 om man odlar dvärgsorter som ex. Tiny Tim), 20 liter per planta ger ännu finare plantor.

Blada av tomater behöver man inte göra i onödan, bladen samlar näring (fotosyntes) för att försörja växtdelarna och frukterna, det är när bladen är för gamla (gulnar) som man tar bort dem för då fungerar ändå inte fotosyntesen som den ska i bladen. Vissa odlingstekniker kräver avbladning ex. nedläggning när man odlar tomater som tjuvas i markbädd, annars blir det bara mögel när bladen hamnar på marken + har man problem med gråmögel i växthuset kan lite avbladning hjälpa så att plantorna torkar upp snabbare och det inte blir stillastående fuktig luft mellan plantorna. Är det väldigt tätt i växthuset kan man även bli tvungen att blada av för att frukterna ska få lite ljus.


Tomater älskar värme och torr luft, är det hyfsat varmt på natten och det inte är någon risk för köldskador är det bättre att ha dörr och luckor öppna, nattfukt är inte bra för tomater. Är det lite på gränsen till för kallt kan man ha lite öppet för att få ner luftfuktigheten, fläkt och lite uppvärmning kan även det hjälpa till att sänka luftfuktigheten. Tomater bör vattnas på morgonen eller åtminstone tidigare än kväll så att jorden hinner torka upp innan temperaturen sjunker på kvällen.

Även om tomater älskar värme så kan man få problem med pollineringen om det blir varmare än +30C i växthuset på många sorter dör nämligen tomatens pollen när det börjar gå över 30-strecket. Skuggning och vädring behövs om det är en solig och varm sommar. Skulle man ha ont om insekter så kan man pollinera tomat genom att snärta till blomklasarna så pollenet hamnar på pistillen, tomat är för det mesta självfertil så det behövs ingen korsbefruktning (vissa vildarter kan behöva korsbefruktning).


Själv tycker jag man ska prova lite olika sorter alla sorter fungerar inte varje år, och vissa sorter fungerar bra hos en del och sämre hos andra. Tomatfrön håller i 5-6år så man kan köpa flera påsar frön och så några ur varje påse flera år i rad. Skaffa Runåbergs katalog där hittar du flera kul sorter + det står utvecklingstid vid varje sort så du kan försöka få skörd under längre tid.


Åke Truedsson har gett ut en bok om tomater "Tomater : från planta till skörd" som bör gå att låna på biblioteket eller via fjärrlån om ditt bibliotek inte har den. Åke Truedsson har även en tomatklubb där man kan få tag på lite annorlunda tomatfröer som man inte brukar hitta i de vanliga frökatalogerna.

Titta även i böcker som handlar om grönsaksodling på biblioteket de brukar ha med ett kapitel om tomatodling.


Aubergine är en svår växt att lyckas med, vi har lite för kort sommar för den, jag har lyckats få frukter ett år när jag hade plantor i en plasttunna i uterummet men det var inte någon större skörd. Jag fick ungefär en frukt per planta och frukten var ungefär i storlek som ett äpple.
Ingrid på Västkusten
Todeloo,

Även denna odlare blandar sig i leken fastän tomater är inget jag tycker jag lyckas bra med.
Om man sköter förkuyltivering och odling och väljer rätts sorter så kan man skörda redan i slutet av Juni - definitivt i Juli. Grannfrun kruytade på sina plantor bättre än mig och hade i Juni - oiofs var det jag som drog upp plantorna så jag får välan skylla mig själv :-) men hon har jordbädd och jag krukor.

Felet man ofta gör med tomater är att man har för många och för dålig luftcirkulation. En fläkt är ett MÅSTE vid tomatodling.....och avbladning ägnar jag mig inte åt. Fläkt åsså skuggning - få ner temperaturen i växthuset gynnar tomatodling.

Kan inte NOG rekommendera öppet pollinerade sorter - (open pollinated) d v s inte F1 hybrider, de öppet pollinerade wsorterna är överlägsna när det gäller sorturval och smak och att frukterna mognar under en längre tid. OK - det finns undantag i F1 världen, men de är inte många alls. Runåberg som Åsa nämner är en bra katalog och har mkt bra frön.


Jaha och jag som tänkt odla aubergine nästa år _ det är alltså tålamodskrävande :-/
hmmm - tänkte byta ut tomatodlingen mot aubergine - tack för varningarna! Kanske blir chili för 100% i stället ;-)

Funderar Ingrid
Ann-Christin Lindberg zon II
Jisses Ingrid! Byt inte ut tomaterna mot auberginer! ohmy.gif
Försökte mig på de där vinröda svårflörtade sakerna i växthuset i somras, och det blev ingen hittttt! mad.gif
Tomaterna däremot blev MÅÅÅNGA och GOOODA. Auberginerna blev bara två små stackare som jag lika gärna kunnat vara utan!

En annan sak som jag måste rekommendera var GALIA-MELOOON! De blev många och gôrgoda! wub.gif biggrin.gif rolleyes.gif

Sömniga hälsningar från landet!
Ingrid på Västkusten
Jaha MELONER?
Har aldrig testatt - hurrrr ....... men jag har frö till nån nånstans i gömmorna. inga auberginer? Jag som sett hele växthuset framför mig digna av lila saker :-/

Nåja - en salig blandning lär det välan bli ;-) chanserna att det blir mra chili finns ju också wink.gif

Hlsar Ingrid läckergommen
Hannele
Jag odlar olika sorters tomater i ca 10 liters krukor, 1-2 plantor per kruka. Alla sorter behöver inte tjuvas, t.ex. busktomater. (Tjuvar kan man också stoppa i jorden - de rotar sej lätt). april är lagom att börja inomhus, sedan har jag krukorna på altanen.
Tomatodling i början av maj i växthus i Ryssland:
Virgo
hej,

Skönt att se att inte alla har aluminiumväxthus med kanalplast.
Berith
Nämän! Var det där Hannele...? huh.gif
Ingrid på Västkusten
Uhh nehej :-) det tror jag itne. Iofs har jag inte träffat henne på ett tag ;-)

*skratt*

Ingrid ( som retas lite)
Berith
Du är alltså inte helt säker på att det inte är Hannele...!

Berith (som inte retas lite) tongue.gif
Virgo
Jamen , hon är ju lite snål, så kanske. laugh.gif

Men sen är hon lat oxå, så då är det nog inte hon, eftersom kvinnan på bilden arbetar! laugh.gif
Berith
Jaa... och varför skulle hon ha sitt växthus i Ryssland? ohmy.gif

Nää, det är nog inte hon. Men medge att det var likt! laugh.gif
Jennyn
Oj, nu är väl det mesta sagt om tomatodling. Själv har jag också ett 10 kvm växthus där jag odlar tomater, paprika, chili, aubergine och gurka.

Tomaterna har jag i jordbädd och i 20 l hinkar (småväxta sorter går i 15 l hinkar). Att prova olika sorter handlar för mig delvis om lång säsong men dessto mer om att det finns så fantastiskt många spännande och goda sorter att testa. Mina favoriter är för närvarande den tidiga cocktail-tomaten Cheerio och den gula droppformade Gelbe Dattelwine. Green Zebra är också god och snygg. På friland brukar jag odla Dansk Export och Garden Delight. Plantorna pryder väl sin plats i rabatten.

I växthuset är det väldigt viktigt att det inte blir över 30 grader varmt. I år blev säsongen rejält försenad p g a övertemperaturer på försommaren. I mitt växthus räcker det inte med att öppna alla fönster och dörrar. Det behövs fläkt och skuggardin. På sensommaren behövs nattluftning och fläkt med lite värme när det börjar bli kallt. Annars får man ofelbart bladmögel. Viktigt är också att inga växtdelar finns kvar i växthuset mellan säsongerna och att man inte använder komposterad tomat- eller potatisblast (tomatsläkting). Mögelsporerna är nämligen bra på att överleva.

Igår åt jag säsongens sista salsa på hemodlade färska tomater av blandade sorter, hemodlad rödlök och koriander, citron och kryddor. De sista tomaterna har fått mogna inomhus. Det smakade verkligen gott.

Aberginer ger enligt min erfarenhet en till tre frukter per planta och väljer man rätt sort så kan de bli nästan lika stora som de i affären. Plantor och blommor är verkligen vackra. Viktigt vid abergineodling är att man sätter frö tidigt och att plantan får tillskottsljus. I växthuset vill de ha ca 20 l hinkar men det kan gå med 15 l också. Plantorna får inte sättas ut förrän det är rejält varmt och de behöver en succesiv härdningsperiod på minst en vecka. Ett gissel för mina auberginplantor i växthuset har varit bladlöss. Man får kontrollera bladens undersidor ofta och spruta med såpvatten vid angrepp. Bladen är lite ludna så det kan vara svårt att verkligen få död på alla löss om man inte sprutar ett par gånger.

Lycka till med odlingen. Själv överlever jag vintern fram till slutet av februari då de första tomatfröerna kan sås.

Hälsar Jennyn
Sassa
Hannele är verkligen modig!
det är inte många som skulle tordas vika ut sej på nätet med huckle! smile.gif
det kallar jag stake
hälsar impad Sassa
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon