Jo det kan de bli, men de kan bli mycket vackra också.

Trixet är att man beskär varje år i juni när årsskotten, de ljusgröna längst ut, vuxit ut men ändå har kraft att växa vidare. Man beskär dem med hälfen eller 2/3. Då förgrenar det sig där och häcken blir mycket tät och frodig och jämn. En granhäck som beskärs rätt och väl ser "len" ut och klarar snötyngder bra. Bättre skydd mot vind, buller, avgaser mm finns inte, och den är inte krävande sånär som att man måste lära sig att beskära den rätt.
Så här blir det om man upphör att beskära några år, beskär inpå äldre ved och sedan släpper upp häcken så att det blir en granrad. Det är inget fel på granrader, men om man vill ha gröna barr långt ned beskära man ENDAST i årsskott, dvs de LJUSGRÖNA topparna och inte mer än 2/3 av dem.

Vill man inte ha en häck som ska beskäras alls så är enhäcken ett alternativ. Den är dessutom smalare (det går inte att hålla en granhäck alltför smal, den kommer att vilja utöka med någon dm varje år till dess den når slutbredd som är ganska bred).


Ett annat alternativ för den som vill formbeskära är idegranhäckar. Finns många sorters idegran med olika växtsätt och de flesta är mycket förlåtande också mot grövre beskärning om man skulle ha glömt det några år. det är inte så viktigt när ma beskär den heller. Idegran är mörkare än granen, lite mer grovbarrig men är utmärkt for formbeskärning den med.
Kan släppas några år som här

och formbeskäras mycket strikt som här