Hej Inger,
>Förra vårvintern sågade jag helt sonika av ett par grenar som letat sig ut >över gångvägen och in på grannens lika stora tomt.
>Under den period som förflutit har det kommit nya tunna grenar på de >andra grenarna som växer rakt upp och inte så lite långa heller för den >delen, ska de tas bort och när ?
Detta är vattenskott, som trädet skickar upp för att kompensera för alltför mycket borttagen bladmassa. Om du tar bort dem i vår eller sommar kommer trädet att skjuta nya. Du kan låta skotten växa till dess att de förgrenar sig. Då lägger du snittet i grenklykan.
>Trädets topp ser helt bedrövlig ut och skulle behöva justeras och det kliar >i fingrarna att få forma trädet till en mer passande form för den yta som vi >har. Kan man beskära toppen ?
Javisst, särskilt i grenklyka. Men om du i våras tog bort några grenar och vill ta bort några i vår igen riskerar du förstås att trädet återigen svarar med vattenskott. Hagtornens vattenskott växer ofta snett inåt och rakt uppåt och får trädet att se misshandlat ut.
Om toppen du vill ta bort är grov (över 5 cm diameter) och du kapar där, kommer trädet att kasta ett paraply av vattenskott från detta ställe. Satsa hellre på att i grenklyka i toppskottet ta en mindre bit av toppen varje år.
>Ja, sedan var det det lilla päronträdet som är rätt lågt men grenarna är >lite väl långa, det ser ut som om grenarna är för långa !?
Grenar på päron kan vara långa. En beskärare känner på stabiliteten och spänsten om de är för långa eller inte. Bröts någon av frukten de fick?
>Om och när ska päronträdet beskäras ( Det kom mycket frukt som inte >smakade så mycket och som blev dålig väldigt snabbt

, kanske >någon har tips angående detta också ? )
Beror på var du bor, men i Mellansverige är det antingen perioden kuli-september, eller mars.
Att frukt inte smakar mycket kan vara för att det varit en molnig sommar eller trädet stått i skuggan, att man plockar i fel tid eller att man helt enkelt inte gillar sorten. Provade du att lägga in och konservera? det brukar ta fram smaken.
Cilla Lundström
beskärningstips: www.juniper.se/tradvard