Fota gärna bladens utväxter på plommonet. Det skulle kunna vara ett slags gallkvalster, det har varit ovanligt på plommon men börjar förekomma också i trädgårdar. Galler brukar vara ofarliga för trädens vitalitet, men fruktodlare ser päron- och plommongallkvalstret som allvarliga. Jag har några få gånger sett det på plommon i trädgårdar och har inte erfarenhet av hur det påverkar träden, men det kan man lättare avgöra om man får se foton av hur bladen påverkas.
Däremot är det säkert att träd inte gillar att få uppfylld jord över rotsystemen, som på vuxna träd går en bit utanför kronan. Är man rädd om sina träd fyller man inte upp över deras rötter.
Att plommon blommar men inte ger frukt kan bland annat bero på
att det är en tidigblommande sort som står i för kallt eller blåsigt läge, ingen insekt pollinerar
att det är en sort som inte har någon sort som pollinerar i närheten
att det utvecklar kart som det fäller (har i sin tur flera orsaksmöjligheter)
att det har någon angripare eller sjukdom
Så här skriver statens växtskyddsanstalt om gallkvalster på plommon i en av sina rapporter:
På plommon har vi dels det allmänna plommongallkvalstret, Eriophyes similis, dels plommonbladgallkvalstret, phyllocoptes fokeui. Den förstnämnda arten framkallar en mycket karakteristisk skadebild i form av små knutor eller knölar i bladkanterna och vid angrepp på frukterna, som stundom förekommer, läppformiga svulster eller knölar. Skador av den andra arten är betydligt svårare att säkert identifiera. De ytterst små, maskformiga djuren ger inte upphov till några gallbildningar i vanlig bemärkelse utan lever fritt på bladens undersida samt i luddet på de späda skotten. Bladen blir svagt förtjockade, spröda och ofta starkt kupiga samt får ett om silverglans påminnande utseende. Hårbesättningen på bladens undersida blir ofta brunfärgad. På grund av angreppet blir bladens och skottens utveckling starkt hämmad, och i plantskolor kan skadorna bli katastrofala, därest inga motåtgärder vidtages. Phyllocoptes-skador har i år rapporterats endast från en större plantskola, men sannolikt har arten rätt stor spridning i vårt land. Från Norge har meddelats, att den uppträtt synnerligen allmänt de sista två åren och orsakat mycket omfattande skador.
Bilder på allmänna plommongallkvalstret som visar att de kan ge olika symptom:
