Full version: Mört
KURT
Vid sommarmete brukar man inte bara få abbore utan det brukar också bli endel mört. Varför inte bortse från fördomar och prova mörten som matfisk. Recepten är sammansatta av Michael Björklud (ålänning, årets kock i Sverige och Finland, medverkar i flera Tv program bla "skärgårdstugg")

http://matochfritid.yle.fi/recept.php?id=633

Helstekt mört med dill- och vitlökssmör

Mörtfärsbiffar

Mört- och skaldjurskaka

Förövrigt så har ju mörten länge ätits i sverige. I norrlands innland gjorde man s.k. surmört (enligt samma recept som surströmming).
yla
tackar för länken ,jag har alltid undrat vad jag ska göra med mörten
o de känns inte bra att inte ta reda på de man får upp laugh.gif
e_sedell
Ehh, låt fisken leva. Jag tar nästan alldrig upp någonting. Mörten är bra till att meta jädda med, men då ska man nog inte ha ett toppknutet spö. Sen behöver man ju ett lite större flöte, annars går mörten ner till botten och gömmer sig efter schoken *stavning* av att bli uppdragen på en krok..........
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon