Kokar just nu en stor sats med kidneybönor. Ska frysa ner i mindre portioner o sen dryga ut köttfärs med+ tillägg i sallader. Är det någon som har något annat kul man kan gör med dessa bönor? Ni verkar ha så mycket bra ideer på det här forumet.
Maria i Helsingborg
15-05-2007, 09:31
Jag gillar att blanda bönor med hackad rödlök och så hälla en vinegrett över (gärna spetsad med riven vitlök och hackad persilja) som får stå och dra en timme eller helst längre. Glöm inte att bönor "kräver" en del salt och peppar för att komma till sin rätt.
Tack snälla Maria för det suveränt goda receptet!!

Jag brukar göra tomatsallad på ungefär samma vis så kan tänka mig att halvera några småtomater o lägga i också. Vitlök har jag inte använt i min tomatsallad men den gav en mkt god smak till det hela.
Beröm från gubben också!!
Mvh zissi
Med hjälp av det här receptet upptäckte jag de goda bönorna...
Bönsallad
2 avocado
½ rödlök
2 tomater
10 cm gurka
1 msk chilipeppar
2 msk creme fraiche
½ vitlöksklyfta
3 dl kokta bönor
Tillagning:
Finhacka vitlöken, rödlöken och jalapenon. Kärna ur tomaten och skär den i små bitar. Skala gurkan och skär den fint. Skär avokadon i små bitar och blanda sedan ner creme fraiche, sköljda bönor och smaka av med salt.
Sailor Pluto
15-05-2007, 14:15
Glöm inte att bönor blir väldigt goda i hamburger-form
! Mosa ihop kokta bönor med kryddor, ägg och kanske en skvätt vatten (jag använder inte mjöl i mina, men det står med i en del recept). Smeten ska vara formbar, och inte för lös. Stek i smör/olja och servera som vanliga hamburgare. Också gott till potatismos
.
Ganska ofta så brukar jag göra en sås på turkisk/grekisk yoghurt+chilisås+salt och peppar, och sen rör jag ner bönor och kikärter i detta. Såsen ska bara precis "limma sej" på bönorna, så det behövs inga stora mängder. Passar bra till grillat, både kyckling och annat kött.
Nåt annat som är väääldigt bra med bönor är att det blir så lätt att gå ner i vikt! Två storlekar bara rann av när jag bytte ut vissa saker mot bönor och linser.

till carita och Sailor Pluto för era recept. Ska prova dem framöver också. Tack för ni tog er tid att skriva.
Mvh zissi
Trädet (ZonV)
15-05-2007, 22:14
Bryter in med att jag kokar mungobönor blandar det med wokgrönsaker, snabbt, mättande men inte jättebilligt...
Men kokta mungoböna med quino och fisk= billigt, mättande!
Frijoles refritos eller refried beans är trevligt ihop med mexikansk mat, i pitabröd eller i vilken vegetarisk macka som helst. I pastasås o.d. tycker jag nästan bäst om kidneybönor m.m. körda till småflis i matberedare, de blandar sig bättre med pastan på det sättet.
Du kom väl ihåg att koka dem hårt åtminstone den första kvarten, man kan få rejält magont av kidneybönor som bara fått småsjuda.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.