ganz
Hur överlever växter vintern? Nån som vet?
Alexander-VG-zon3
alla växter har en max gräns i vad dom tål i värme och i kyla . och våra växter ska helst tåla -20c och under alltså då har dom en lägsta max gräns i kyla -20c( beroende sort en del växter har en genetiskt max gräns i kyla på -50c ) . och en växt klara sig sämre eller bättre i vilket skick den är i och/eller hur den är planterad typ man kan ändra microklimat så den klara sig bättre . och en del lövträd fäller bladen på vintern för att lägga sin energi på stam och rot och kunna få näring till våren för nya blad . och perenner vissnar ner och övervintrar i den skyddande jorden och den skyddande snön som faller på dom . tvååriga växter växer upp blommar och går i frön som sen faller på marken och överlever som sen gror till våren . och på hösten invintrar växterna igenom att fälla bladen och ta näringen ifrån bladen och höja sockerarterna som står emot kyla ( vet inte om jag fick det med sockerarterna rätt ?? ) . och växterna fattar att det blir höst igenom att ljuset mörknar och det blir långsamt svalare . och många utländska växter vaknar i vintern under en värme period för dom tror det är vår . men våra naturliga skogs träd vaknar när vintern är förbi . och detta har med att göra att utländska växter vaknar av att det blir varmare då tror dom det är vår för i deras naturliga hemmiljö är ljuset det samma under vintern . men våra naturliga växter vaknar på våren när ljuset är starkt nog då kan våra naturliga växter löv spricka i en säker miljö utan bakslag .

exempel som min bokharabinda (Fallopia baldschuanica) den vaknade 4gånger i vintras och fick sig en kyss av kylan när den kom tillbaka .


hoppas jag fick allt rätt annars får någon rätta mig !!!???.
Big Gardener
Växter klara vintern därför att de går in i vintervila. Man kan beskriva det som att växterna härdas inför vintern och avhärdas på våren. Härdningen sker genom att näringsämnen, främst kolhydrater, i ved, blad och bark omstruktureras och omvandlas till mer lagrade former av energi. Ungefär som vi använder glykol i bilens kylsystem för att det inte ska frysa ändras innehållet i växtcellerna till något liknande. Samtidigt kan växtcellernas väggar omvandlas till en något rigidare struktur, som ett värmeisolerande hölje.

De stimulin som initierar att hela härdningsprocessen sätts igång är kortare dagar och mindre solljus. Stimulit för avhärdningsprocessen på våren är initialt temperaturen. Vid vintervila går aktiviteten i växterna ned till ett minimum. Vattenförbrukningen och tillväxten är liten eller avstannar helt. Hela processen styrs av hormoner och framför allt av abscisinsyra och eten som verkar till härdningsprocessen och främst gibberelin och cytokinin i avhärdningsprocessen.

Rent fysiologiskt betyder detta att växter är minst känsliga för flytt eller omplantering under sin viloperiod.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon