Full version: Dränera eller höja?
drbangontarget
Hej!

Jag är en total nybörjare på trädgårdsarbete. På mitt landställe är en del av tomten ofta sank och ibland står till och med några decimeter vatten. Det är snö och regnvatten som samlas när det rinner ner för berget. Ytan som är sank är ca 5*5 meter. Det är ett ganska tunt lager jord som täcker ytan (som mest ca 30 cm). Jag skulle vilja anlägga en gräsmatta på den platsen och har funderat på hur jag ska gå till väga. Ett alternativ är att dika ur så att vattnet rinner undan. Problemet är att det är berggrund som jag i så fall måste ta mig igenom för att skapa ett utflöde. Hur gör man det? Borra? Spränga? Går det istället att höja marken? I så fall undrar jag om det går att använda träspån/flis. Jag har en enorm mängd ris på tomten som jag gärna skulle låta komma till användning. Att konka upp grus/jord känns svårt då landet ligger rätt otillgängligt.

Tacksam för lite idéer om detta.

MVH
Martin
uno
För många år sedan hade jag snarlikt problem. Talade med trädgårdsanläggare som rådde mig att höja. Gjorde så och det blev bra.
tomba
riset kan ge dej sk häxringar av olika svampar som livnär sej på dött trämaterial. de är inte så snygga att ha i gräsmattan, jag har använt rikligt med träflis och liknande skräp som uppfyllnadsmaterial i mina rabatter men det är inte snyggt då svamparna härjar som mest. detta problem ska väl förhoppningsvis avta då träet förmultnat g.gif men annars så skulle jag nog tro att det blir minst bök för dej att fylla upp det hela. men använd gärna grus underst med en duk emellan så att materialet inte blandas, det håller jorden luftig och växtvänlig trots återkommande rotblötor blink.gif
Blomstersmurfen
Det var på ett sådant ställe jag grävde min damm. Lera, ingen duk, och det blev fantastiskt bra. Det enda "problemet" är att växterna stortrivs (näckrosorna tex) så det blir en del gallrande. Djurlivet är helt fantastiskt och fiskarna trivs. Samtidigt blev omkringliggande mark mycket bättre, utan dränering alls.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon