Dinkelbröd
(1 stort)
Ingredienser:
1 stort bröd
5 dl vatten
1/2 pkt färsk jäst
1 msk olivolja
2 tsk havssalt
12–13 dl dinkelmjöl (spelt)
1.Värm vattnet fingervarmt, smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olivolja, salt och mjöl.
2.Arbeta degen smidig. Deg på dinkel kan vara lite kladdigare än vanlig vetedeg. Lägg bakplåtspapper i en långpanna eller en stor form och häll över degen. Plasta in formen ordentligt och sätt in i kylen.
3.Nästa morgon: Sätt ugnen på 175 grader. Ta ut degen ur kylskåpet, låt den jäsa en stund i rumstemperatur medan ugnen värms.
4.Grädda i cirka 30–40 minuter i nedre delen av ugnen. Låt svalna under en handduk. Brödet blir ganska platt.
Cassandra
31-05-2007, 23:44
Jag är så glad att dinkel finns så tillgängligt i Sverige numera. Minns hur jag släpade hem dinkelvaror till Sverige när jag bodde utomlands.
Dinkel går att hitta i nästan vilken affär som helst nu för tiden, det är bra tycker jag.
Det här brödet blir väldigt gott i sig, men jag tror man kan leka lite med olika kryddor för att få variation också. Jag penslade med vatten och strödde sesamfrön över för att det skule bli snyggare. Man kan säkert komma på fler utsmyckningar och smaker.
Hur mycket jäser det? Mer än dubbelt? Ska absolut prova men funderar på om man kan hälla smeten i ett par vanliga limpformar istället?
Mitt jäste väldigt lite, men det ska inte jäsa speciellt mycket heller. Du kan nog använda en vanlig limpform utan problem.
Så här blir det, det är jättegott!
[attachment=3536:Dinkelbröd2.jpg]
[attachment=3537:Dinkelbröd3.jpg]
Mmmmm, vad supergott det ser ut. Vattnas i munnen trots att jag är proppmätt!
Sadetta
10-06-2007, 08:10
Mums, det såg gott ut.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.