Full version: Gullök
Nanna
Hej där!
Jag är en ganska ny "trädgårdmästare" när det gäller plantering i land. Så kanske nu en fråga, som många kanske tycker är dum. När vet man när vanlig gullök är färdig för att bli skördad? huh.gif
Pher
Tycker det var en bra fråga! Som vanligt när någon undrar något så är de flera som undrar samma sak.

*väntar ivrigt på svar* tongue.gif
KURT
Skall man "bara" plocka för att äta så kan man ju göra det under hela säsongen, även när de är små, med blast och allt. Skall man skörda för att förvara så är det ett bra tips att skörda när blasten börjar lägga sig ner. De lökar som går i blom bör man äta först eftersom de har sämre lagringsegenskaper. När man tagit upp dem så kan man gärna hänga upp dem luftigt i knippen (med blasten kvar) för torka, blasten bör vissna själv, alltså inte klippas av rå.

http://www.odla.nu/vegt/matlok.shtml
Kerstin i Malmö
Ibland kan det vara så att blasten inte riktigt vill lägga sig och då kan man hjälpa till själv med att trycka ner/trampa ner den.
Det är tacksamt att ta upp löken om det ser ut att bli en torrperiod för då kan den torka det första på plats och du kan kanske bli av med lite blast redan där. Annars ska den sitta på tills den är intorkad!
Tidpunkten brukar ge sig själv för den brukar allt se lite "ledsen" ut och då vet man att det är dax men i augusti någon gång borde det vara klart.

Själv har jag redan skördat en del lök för direktkonsumtion! Nu kan man ju även ta en del av blasten.

Lök är gott!

Kerstin
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon