Trottoarbonden
Hej!

Tänkte starta med att kompostera hushållsavfall i min nya kompost. Har sett avfallspåsar som är komposterbara och jag vill använda sådana för att samla mitt avfall i inne i köket. Nu undrar jag om någon vet var man kan köpa sådana påsar?
nybörjarodlare
Man kan köpa påsar på Clas Ohlsson. De är dock ganska dyra, tror att priset blev ca 1 krona per styck. Ska ta mellan 10 och 40 dagar att brytas ned. Har precis börjat använda dom själv så jag vet inte hur bra de fungerar.
Trottoarbonden
Stort tack för tipset!
lotte.schioler
Jag har köpt påsar på Maxi.
Har inte en aning vad de kostar men man behöver dem ffa på sommaren tycker jag.
//Lotte
Trottoarbonden
Lotte: låter ju enkelt med Maxi. Var finns dom? Bland andra avfallspåsar, typ vid städartiklarna eller vid plastpåsarna eller kanske någon trädgårdsavdelning?
/Johanna
Kakaduan
Jag har använt sådana för vårt matavfall i ungefär ett år nu. Har köpt mina på Clas Ohlson. De multnar inte alls så fort, åtminstone inte hos oss. Ett tips är att tömma ur innehållet i påsen i komposten och sedan slänga påsen - vi märkte att matresterna som låg i påse inte multnade så bra, utan mest låg och luktade illa. Annars tycker jag att det fungerar riktigt bra.

Kakaduan
Malvia

I vår kommun får vi påsar gratis, för kommunen samlar in restavfall från hushållen och alla har en egen komposttunna som töms en gång i veckan.
Kan hämtas på livsmedelsaffärerna, bl.a.

Själv använder jag papperpåsarna från mataffären, en tidning i botten, varvar med matrester, använt hushållspapper och "gödsel" från urstädade kaninburar.
Eva 33c
Varför vill ni använda påsar när ni ska kompostera innehållet i en egen kompost?
Jag har en liten (den ska vara liten så man "tvingas" tömma den ofta...) plasthink med lock under diskbänken. Tömmer innehållet i komposten varje dag i stort sett och sedan sköljer jag ur den och ställer tillbaka den under bänken. Jag skulle inte vilja ha en massa papperspåsar i komposten, som någon skrev här tar det trots allt ganska lång tid innan de förmultnat, och dessutom försenar det tydligen processen för innehållet.(enligt kakaduan)
Om komunen ska samla in avfallet ( som de gör här också, men man kan få dispens om man har egen kompost) så hämtar de avfallet varannan vecka, kanske varje vecka under sommar månaderna. Då är nog påsarna en nödvändighet för att allt inte ska bli en enda sörja.
olgak
CITAT (Eva 33c @ 29-06-2007, 10:03) *
Om komunen ska samla in avfallet ( som de gör här också, men man kan få dispens om man har egen kompost) så hämtar de avfallet varannan vecka, kanske varje vecka under sommar månaderna. Då är nog påsarna en nödvändighet för att allt inte ska bli en enda sörja.


Plus att en gissning är väl att de river sönder det de samlat in maskinellt?

Jag har inte heller bra erfarenhet av påsar, utan tycker det verkar bara krångla till det hela. Men jag kan förstå den som tycker att det känns "fräschare" att knyta ihop en liten påse att gå med till komposten wink.gif. Jag håller dock med Eva 33c. Man får försöka bejaka slafsandet och hinken, så sparar man både tid och påsar.
Gossen Ruda
Jag använder ett litet sopkärl av plast. I bottnen lägger jag en bit Torky hushållspapper. När det är dags tar jag kärlet och tömmer i komposten, papperet i botten gör att innehållet släpper lättare. Sen sköljer jag ur kärlet och börjar om. Det blir så lite papper att det snabbt försvinner.
Kakaduan
Själv har jag valt att använda påsar för att det känns mycket fräschare och enklare. Man slipper stå och diska burken man har under diskbänken (vi har en med vipplock) som har blivit kletig av mat och det är jätteenkelt att bara ta påsen med sig direkt till komposten istället för att bära bort burken.

För oss känns det som att det räcker att diska porslin och kastruller och vi är jätteglada att slippa diska en kletig sak till.

Kakaduan
Gossen Ruda
Det blir inte så mycket klet i ett enpersonshushåll. rolleyes.gif Det gäller att bara lägga i sånt som inte kletar. Fö använder jag aldrig ev lock som medföljer eftersom det börjar lukta mycket fortare då pga syrebrist.
evely
De där påsarna är kanske som tepåsarna. Tepåsarna bryts snabbt och lätt ner om man bara river dem i två delar, men har man inte gjort det så är det precis som nedbrytarna inte kommer åt.
Så alternativen blir ju i såfall tre. 1, lägga lite kompostjord i påsen. 2, sticka hål på påsen med maskrosgärnet el dylikt när den ligger i komposten innan eller efter jordpåläggning. 3. som så många andra skriver här skippa påsen. Det finns ju faktiskt ett fjärde alternativ också. Man kan riva påsen i två delar i samband med att man lägger den i komposten. Valet beror på varför man har en påse.

Att kompostera är kul wub.gif Är jag konstig som tycker det. g.gif
Lena i Torslanda
Jaha - då har det tillkommit ytterligare en onödig pryl i konsumentledet. Varför i hela friden köpa påsar för att slänga i komposten. Vi som komposterar brukar ju också ha ett miljömedvetet tänkande. Dessa påsar tillverkas och fraktas till butik och sedan från butik till hushållet! Ett onödigt energislöseri för en onödig vara. Bort med onödiga embalage överhuvudtaget!!!
lotte.schioler
Jag använder komposterbara påsar runt augusti, RÖTMÅNAD, jag har nämligen råkat ut för vita vansinnigt äckliga maskar i min komposthink!!! och de hade drällt ner i skåper (hur sjutton de nu lyckades ta sig ur hinken, beats me) USCH!
Resten av året fyller jag direkt i hinken.

Ett år använde jag tomma mjölkkartonger i stället, de måste verkligen tömmas ofta. Dessutom återanvände jag varje kartong endast en gång och bytte se'n. Det funkade mkt bra.
//Lotte
anna_rispan
Jag har en hink på balkongen som jag slänger kompostavfall i. Jag har lock på eftersom den står ute o inte vill att fåglar o andra djur tar sig dit o rör i kring. Den luktra ibland särskilt när den är väldigt full. Jag tömmer den i en kompost på min odlingslott så jag kan inte tömma varje dag. Diskar inte hinken, men sköljer ur den o låter soltorka.

Moster hade en gång i tiden en liten hink på köksbänken som vi tömde hos hönsen. Har inget minne av att den diskades nåt särskilt heller.
mari_tres
Här används Änglamarks nedbrytbara påsar, mest då vi har ätit räkor el dyligt. Då hinner man täcka påsen med annat material innan det börjar lukta. När påsen börjar förmultna så är den helt täckt med annat och man slipper lukten av sunkiga sura räkskal.
Bökiogt att gräva hål i komposten tycker vi, så alternativet är att slänga skalen i vanliga soporna.
Puella
Jag har en glasslåda av plast på en liten enkel hylla på insidan av dörren till diskbänkssskåpet. Inga räkskal men annars det mesta. Lagom att inte samla för mkt på en gång. Skalar man många äpplen e d kan man ju ta två burkar, och sätta lock på när den ena är full. Vintertis tömmer jag glasslådan i en hink vid kompostlådan tills man kan öppna komposten.(Den fryser gärna i kanten.) Vattentunna vid komposten med borste på krok, perfekt att blaska ur lådan när man tömt
Varför krångla med köpepåsar??
undrar jag
Ammoura
På jobbet har vi komposterbara påsar från Coop Forum. Använder dom när vi städar hos grisarna och hönorna. Jättesmidigt.
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon