Gossen Ruda
Något som jag aldrig fattat är hur den tiden räknas ut. Ligger äggen i kylen håller dom 1-2 månader längre så varför i h---e har man sån kort tid? Är hönsen klokare än tidsuträknarna?
LadyG
Man får ange Förpackningsdatum vilket får vara senast tredje arbetsdagen efter värpning, samt Sista försäljningsdatum - 18 dagar efter förpackningsdag (eller 21 dagar efter värpdatum). Bäst före-datum är 7 dagar efter sista försäljningsdag (obligatoriskt), d.v.s. fyra veckor efter värpdagen.
annelito
Jag har fått ägg av en bekant som har höns, hur länge håller sig äggen? Jag fick äggen den 26 maj och jag är osäker på om dom fortfarande är okej? Dom är kvar i kylen och jag vet varken ut eller in...
*Stintan*
Ägg håller lääänge i kylskåp oftast flera månader.. Slå upp ägget i en kopp, luktar det illa är det dåligt.
anna_rispan
Finns det inte ett test med vatten också. Man lägger ett ägg i en mugg med vaten. beroende på om ägget flyter rakt, snett eller landar på botten så vet man hur det ligger till. nån som känner igen vad jag far efter??
LadyG
CITAT (anna_rispan @ 12-06-2007, 14:59) *
Finns det inte ett test med vatten också. Man lägger ett ägg i en mugg med vaten. beroende på om ägget flyter rakt, snett eller landar på botten så vet man hur det ligger till. nån som känner igen vad jag far efter??


Jodå, du har så rätt. Ett färskt ägg sjunker när man lägger det i ett glas vatten, medan det gamla ägget flyter. Det beror på att luftblåsan som finns i äggets trubbiga ände ökar i storlek när ägget åldras.
annelito
Gud vad folk vet saker och härligt med dessa forum där svar dyker upp snabbare än blixten! Härligt när alla är bra på olika saker och dessutom vill dela med sig!
Bettson
NUmera är också äggen märkta med leverantörsnummer, visste ni det. Det tittar jag på ofta, för om jag får ett dåligt ägg så vet jag att de slarvar med rutinerna och då vill jag inte ha deras ägg igen.

Packerierna får ju in ägg från många olika underleverantörer.
Leia
"Äggkalle" som vi kallar vår äggleverantör på jobbet påstår att ägg kan hålla i månader i kylskåp, och skulle det ha blivit dåligt kan du inte missa det, det känns på lukten. Så strunta i datumet och lukta när du knäcker det istället. smile.gif
Pirum
Äggens hållbarhetstid halverades väl när vi gick med i EU?...smile.gif Kanske för att det är så mycket salmonella och elände i utrikiska ägg, vad vet jag.
Bettson
Känner på lukten ifall de är dåliga, jotack det känns giggle.gif

I vintras så började det lukta illa i kylskåpet. Städade och luktade, men kunde inte komma på var lukten kom ifrån. OCH inga utgångna datum fanns.

Så stod jag och stekte ägg en morgon. Och knäcker upp ett ägg i pannan. Och lukten den kan inte beskrivas i ord. Men jag är inte speciellt äckelmagad men jag kräktes. Och jag skurade, diskade men lukten satt i händerna tre dagar och jag kräktes vidare varje gång jag försökte äta.

Så gick det några dagar. Familjen hade diarré och rasslig mage i omgångar. Det verkade inte smitta, men något samband med mat hade det. Till det gick upp ett ljus idea.gif

Varje gång någon hade stekt i den stekpannan som det ruttna ägget hade landat i, så fick man problem med magen dagen därpå.
Naturligtvis hade vi diskat och pannan var ju upphettad igen, så några bacilusker borde inte ha överlevt. Kunde inte förstå alls varför det var på detta viset.

Men en microbiellt duktig person talade om för mig att min bästa gjutjärnspanna som är välskött och väl instekt ( 36år) förmodligen hade blivit drabbad av någon sorts toxinutveckling pga av det ruttna ägget. Och toxinet överlevde förmodligen i fettet i gjutjärnspannans porer.

Så pannan åkte ut med en himla fart. Och alla mådde bra igen utom jag. Jag har fortfarande problem med saltbalansen eftersom jag äter blodtrycksmedicin och jag kräktes jättemycket i tio dagar.

Fast det positiva som kom fram var att jag köpte en ny stekpanna i teflon. Har några sådana tidigare och var inte alls nöjd. Men nu verkar de ha utvecklats bättre och är både lättdiskade och lättstekta. Lätta att lyfta också för mig som har lite svaga händer. Så inget ont som inte har något gott med sig. tummenupp.gif

Men står det SE450 på ägget, då köper jag inte.
Fera
Att äggen förkortades när vi gick in i EU är för att vi har förvarar äggen i kylskåp (både hemma och även i butik) men att men inte förvarar äggen så svalt i alla EU länder. Dvs kortare hållbarstid. Samlonella finns ju med redan från början, så där har nog inte tiden så stor inverkan. Andra sjukdommar ???
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon