Choklad och kolatårta 200grader 15-20min
Botten:
2hg mandel
50g valnötter
2 stora ägg
3dl socker
Vispa ägg och socker, blanda i mald oskållad mandel och valnötter. Bred ut smeten på bakplåtspapper i braspanna, bakas på nedersta falsen. Bränns lätt! Bottnen är alldeles hård när den är bakad, det är inte fel!
Gräddfyllning:
6dl vispgrädde
2-3dl kakao och
3-4dl florsocker som siktas i den vispade grädden
(Detta blir en chokladkräm med mycket smak. Men man kan ju smaka av om man vill ha den mildare. Ett alternativ är att smaksätta med oboy och starkt kaffe istället)
Kolasås:
1dl vispgrädde
½dl socker
¼dl sirap
1tsk vanilj
½msk smör
Koka grädde, socker och sirap tjockt. Blanda sedan i vanilj och socker.
Dela bottnen, lägg hälften av fyllningen på understa halvan och lägg på nästa halva.
Ringla kolasåsen över och resten av chokladgrädden bredes på eller spritsas som rosor.
Tårtan kan gärna vila i kylen en dag innan den serveras. Då hinner chokladgrädden och bottnarna smälta ihopa lite.