|
emmapemma
02-07-2007, 20:15
Jag har tomater, gurka, paprika, chili samt auberginer i stora självbevattningshinkar. Många hinkar. Mååååånga hinkar är det  , och jag vet inte hur jag ska gödsla dem. Egentligen hade jag tänkt hälla på biobact eller något sådant, men med så många hinkar, med så många liters extra vattentank, kan jag inte stå och promillegödsla hinkarna vid varje bevattningstillfälle (och helst inte var tionde heller). Provade lägga på algomin, men det verkar som att (framförallt för chilisarna) att det inte funkar så bra. Pelleterad hönsgödsel? Vad ska jag lägga ovanpå för att slippa gödsla med kanna? Hur gör ni?
Jag har kogödselpellets och det funkar super på både blommor, tomater och physalis. Gurkan, rädisorna och paprikan verkar inte heller fara illa av det.
Åsa, mälardalen zon 2
02-07-2007, 22:04
Gräsklipp ovanpå jorden i hinkarna (fast inte ända upp mot stammarna) + nässelvatten någon gång ibland, det brukar räcka till sånt som tomat, gurka, melon, auberine, chili etc..
emmapemma
03-07-2007, 07:25
Vi har inte gräsklipp i de mängderna tyvärr...
Kogödselpellets... det har jag aldrig sett. Var hittar jag det (eller funkar hönsgödsel lika bra?)
Jan Lindgren
03-07-2007, 16:18
Hej! Använd ett långtidsverkande gödselmedel exempelvis omocote. Se till att du får ett som innehåller spårelement. Jag använder osmocote till alla växter som jag har i krukor och eftersom jag alltid har några hundra på gång så går det inte att använda några orationella metoder att gögsla. MVH Jan Lindgren
Ursäkta felstavat. Osmocote. Jan Lindgren
CITAT (emmapemma @ 03-07-2007, 08:25)  Vi har inte gräsklipp i de mängderna tyvärr...
Kogödselpellets... det har jag aldrig sett. Var hittar jag det (eller funkar hönsgödsel lika bra?) Jag beställde från Bakkers ifjol. En 5-kilos säck räcker länge... Har för mig att jag sett på granngården åxå... Men hönsgödsel borde ju funka det med, luktar sämre kanske
emmapemma
04-07-2007, 09:01
Nu köpte jag hönsgödsel (enklast att få tag på). Osmocote får jag testa ett annat år! Eller pelleterad kogödsel
Jag förstår inte vad alla tycker hönsgödsel stinker illa, jag tycker det är närmast doftlöst, ev. en svag doft av hundchoklad! Hoppas mina chilisar får tillbaka sin gröna färg (på bladen alltså)!
Åsa, mälardalen zon 2
04-07-2007, 09:07
Jämfört med nässelvatten doftar ju hönsgödsel ingenting så det brukar gå bra att lägga ut och får jag föreslå Chrysan något annat år istället för Osmocote (konstgödning), Chrysan går bra att strössla på jorden i hinkar och krukor och doftar ingenting och är något mer långtidsverkande än hönsgödsel + det är organiskt.
emmapemma
04-07-2007, 11:10
OK, är det det?
Varför funkade inte algomin, jag trodde det var ett generellt bra gödslingsmedel, typ Chrysan?
emmapemma
11-07-2007, 09:37
Jag lade på hönsgödsel förra veckan på krukjorden, men nu har plupparna möglat. Jag har försökt mylla ner sk*ten, men det går inget bra. Vad sjuttsiken ska jag göra, ta bort plupparna med möglet eller vänta på att gödningen fördelas ner i jorden?
/Emma
Eva i Västerås
11-07-2007, 12:42
Hönsgödsel är pelleterad FÄRSK gödsel. Alltså - doftlös medan den är torr. När den blir blöt börjar den brytas ner, möglar, luktar och är allmänt besvärlig. För annat än bladtillväxt är den nästan väl kväverik också. (Hörs det att jag inte gillar det nåt vidare?).
Du får inte just nån kväve med algomin, det är kanske det som saknas. Hönsgödsel OCH Algomin är kanske en bra kombination. (bortsett frå lukten då...)
Chrysan har mer kväve, och kanske enklare för den skull.
Men där du redan har hönsgödslat kan du kanske strö lite jord över (blandat med några matskedar algomin per kruka).
emmapemma
11-07-2007, 13:34
Jättebra, Eva!
Tänkte ändå köpa lite marktäckning (typ bark) att lägga över, det kanske räcker!
Det blir likadant med kogödselgranulatet, det blir alldeles lurvigt, men lurvet försvinner när det lösts upp ordentligt.
Jan Lindgren
11-07-2007, 21:52
Hej! Vet du om ditt hönsgödsel innehåller alla näringsämnen växten behöver i rätt proportioner? Hoppas det finns en korrekt innehållsdeklaration. Det bästa är att använda ett flytande gödsel som garanterat innehåller all näring. Det finns vetenskaplig forskning om vad en växt behöver. En liten komplett gödselgiva varje dag är optimalt. MVH Jan Lindgren
Eva i Västerås
12-07-2007, 07:01
Jo, Jan, finessen med Algomin och Chrysan är att näringen är relativt hårt bunden, så den frigörs vartefter. Samma effekt som promillegödning alltså. Hönsgödsel är mer snabbverkande och väldigt kväverik. Mer jordförbättrande än flaskgödsel, dock. Flaskgödsel är lätthanterligt, men Algomin tillsammans med grästäcke ger godare tomater. Vet inte om det är bättre sortiment av mikronäring, eller om det är pH-värde, eller vad. Tomater gynnas av grovt material, gillar halvförmultnad kompost. Så kanske gräset i sig inverkar. I år har jag flyttat och har inte min vanliga tillgång på kompost i olika grovlekar. Därför har jag haft tomaterna i påskogödsel och gödslat med Biobact, för jag har inte kommit till att köpa Algomin. Har dock färre blommor och frukter än jag brukar ha. Lokalmiljö, skötsel, jord, gödning, vet inte vad jaag ska skylla på, men jag känner i själen att nästa år blir det grovkompost och Algomin.
Jonas70
12-07-2007, 09:30
Gräsklipp till tomaterna är kanon i kombination med något annat, exempelvis nässelvatten.
Åsa, mälardalen zon 2
12-07-2007, 13:30
Japp och enligt nya rön verkar ju även gräsklipp innehålla mycket mer än växtnäring som gynnar odlingen. Man har ju numera börjat förstå att växterna kan behöva mer än de kända växtnäringsämnena (mycket bra artiklar i senaste natur och trädgård om detta), så konstgödning är inte optimalt för odlingen. Och grönsaker odlade med enbart konstgödning är ju en orsak till varför näringsinnehållet har minskat i grönsakerna i handeln, konstgödningen innehåller inte allt.
Chamomille
12-07-2007, 14:02
Det värsta här är att när min man har klippt gräsmattan så dundrar alla sniglar fram och äter av klippet... Då kryper dom väl upp i hinkarna me??? Fast då kanske dom ger f..n i gurkor och tomater och äter gräs istöllet. Kollade just på hönsgödselpelletsarna jag använder, de innehåller: Kväve 4.0 % Fosfor 1,5% Kalium 2.0% Magnesium 0.3% Kalcium 3.0% Är det bra eller dåligt?
Jan Lindgren
12-07-2007, 22:18
Hej! Det finns väldigt mycket forskning om vad växter behöver. Grönsaker blir inte näringsfattigare av konstgödsel snarare tvärtom. Det finns stora näringsbrister i många jordar beroende på att man oftast bara gödslat med NPK samt svavel och magnesium. Det är därför viktigt att använda ett fullgödselmedel och inte ha för hög kvävehalt när man odlar grönsaker. Naturligtvis är strukturen på odlingssubstratet viktigt. Det är också synd att konsumenten ska ha så vackra grönsaker. Växtförädlarna har tagit fram stora, vackra och hållbara frukter och grönsaker. Smaken har tyvärr varit mindre viktig. Det finns väldigt mycket magi omkring växtodling och det kan vara skoj om man är troende. Gräs från ett välgödslat område innehåller troligen bra med näring möjligen kan det innehålla för mycket kväve vilket kan göra grönsakerna lite vattnigare och mera smalösa MVH Jan LIndgren
Eva i Västerås
13-07-2007, 07:17
Givetvis är näringsbalansen viktig, och gräsklipp kan innehålla väl mycket kväve. Det blir ju inte automatiskt godare grönsaker för att man inte använder konstgödsel. Näringsbalansen måste ju finnas där ändå.
Jag använder så lite konstgödning och gifter som bara är möjligt för att jag vill att jorden ska vara bra på sikt också. Fullgödselpreparat ger ingen förbättring av jordens struktur. Jorden blir utarmad. I Västergötland flyger åkrarnas lätta sandjord iväg när det blåser. I Mälardalen blir leran som cement.
Du kanske tycker att det är flummigt, och pratar om "magi", men jag ser jorden som mer än "Substrat". Man kan ju odla i mineralullsmattor också, med fullgödselbevattning. Det är ju vanligt substrat för tomatodling.
Jag handlar mycket grönsaker hos en kravodlare en bit från Västerås. Han har de godaste tomater jag smakat, odlade i naturgödslad jord. En annan odlare handlar jag rotfrukter av. Hans morötter och vitkål är fantastiska, och hållbara långt fram på våren. Tydligen är han nöjd med de skördar han får också. Däremot säger han att det tog 4 år innan jorden började ge något när han gick över från traditionell konstgödslad spannmålsodling. Han var på väg att ge upp innan det vände.
Åsa, mälardalen zon 2
13-07-2007, 08:29
Och ingen av metoderna är perfekt undersökt vetenskapligt, det finns fortfarande massor av ämnen i marken man inte har undersökt om växterna använder, en del av dem misstänks påverka innehållet av sånt som ex. antioxidanter, handelsgödsel är en ganska ung företeelse det var ju inte förren 1987 man fattade att växterna även behövde lite nickel så konstgödning kanske inte är så väl avvägt som många tror.
Jan Lindgren
13-07-2007, 19:24
Hej! Det finns inte så väldigt många grundämnen. Atomen är exakt lika om den har passerat en levande varelse eller en fabrik. Växten märker alltså ingen skillnad. Man vet att salthalten i gödslet påverkar smaken. Det kan göra en del. Det är också möjligt att stressen som en växt utätts för när den får naturgödsel får växten att producera olika ämnen. Humushalten i jorden ökar naturligtvis om du använder naturgödsel och det är ofta bra. Konstgödsel ökar också humushalten genom att rötterna och växtmassan blir större. Då måste du naturligtvis plöja ner växtresterna och inte bränna bort dem. Vi har tack och lov religionsfrihet har i landet så man får använda vilken odlingsteknik man vill. Själv beundrar jag kravodlarna som lyckats lura konsumenterna att betala ett överpris för varor som i bästa fall är lika bra som konventionellt odlade. MVH Jan Lindgren
Eva i Västerås
17-07-2007, 08:14
Visst, det finns ett begränsat antal grundämnen. Men de finns i ett närmast oändligt antal kombinationer.
Vi människor behöver också bara ett begränsat antal grundämnen. Däremot kan vi t.ex. inte käka stålspik för att få i oss järn, eller hur? Järnet måste tillföras i en form som vi kan tillgodogöra oss. Vi kan inte heller bryta ner cellulosa ur trä för att höja blodsockernivån. Vi mår däremot inte alls bra av att INTE få cellulosa; då får vi förstoppning och andra problem. Det ingår inte i vår ämnesomsättning, men är ändå nödvändigt.
Jag har mycket sämre växter i år, när dom växer i köpejord och är är gödslade med fullgödselmedel och ingen kompost, än jag haft på 20 år med enbart kompostgödning. Tanigare sallat, smaklösare morötter, tomatkrukorna kräver vattning både morgon och kväll. Det har inte dom kompostfyllda krukorna krävt förut.
Växter har också metabolism, som kan hantera olika kemiska föreningar olika bra. Och de tar till sig näring olika bra, beroende på fukthalt och luftighet i jorden. Och olika växter trivs bättre i olika jord. Olika pH, olika ler- och sandhalt, färsk kompost eller färdigbearbetad till jord osv.
Jag inbillar mig att växternas ämnesomsättning anpassat sig genom årmiljonerna till att få spårmineralerna bearbetade via daggmaskarnas matsmältning till organiska föreningar, liksom att få kväve, fosfor, kalk och kalium bearbetat av bakterier och svampar till lättåtkomliga föreningar. De har anpassat sig till att få näringen tillgänglig i det tempo naturlig nerbytning ger, och till olika förutsättningar och omgivningar för det har givit konkurrensfördelar. Darwin, osv.
Med tanke på hur snabbt forskningen går framåt, och gårdagens resultat blir inaktuella, så är jag imponerad av din tvärsäkerhet att mineralgödsel ger bättre näring än naturgödsel och kompost.
Jan Lindgren
18-07-2007, 16:58
Hej Eva! Det finns flera miljoner män som vet att kvinnor behöver stryk regelbundet. De har stor erfarenhet av hur nyttigt det är. De väntar nu bara på att genusforskningen ska ge dem rätt. Forskningen går ju framåt. Tills forskningen visar att jag har fel kommer jag tvärsäkert hävda att människor som misshandlar andra ska sitta i fängelse. Det finns enormt mycket forskning om växtnäring. Att odla i ren näringslösning gjorde jag som liten för 50år sedan. Det gick utmärkt redan då. Jag tror att du har gödslat fel om du fått ett så dåligt resultat. Sveriges bästa trädgårdstidning Trädgårdsamatören har haft en intressant artikel. Läs den och se om du kan få några ideer. www.tradgardsamatorerna.nu/ta/register/Gödsling%201997.pdf Jag har en kompis som odlar grönsaker kommersiellt. Hans fält har inte fått något naturgödsel de senaste 30 åren, men det växer mycket bra. För några år sedan såg broccolin lite dålig ut men det var lättdiagnostiserat. Svavelbrist. Hans grönsaker smakar klart bättre än de man köper i affären. Det beror inte på odlingssättet utan på att färska grönsaker som inte transporterat runt i Europa smakar bättre. Det går faktiskt utmärkt att göra en näringslösning för människor också. Det låter tråkigt men jag har vänner som mår mycket bättre om de får näringslösning istället för mat. MVH Jan Lindgren
ängsvädd
18-07-2007, 20:49
Jag tror på naturlig gödning, organisk gödsel. När man tillverkar konstgödsel påverkas klimatet. Kommer inte ihåg varför. Naturlig gödning innehåller även mikroorganismer, massor med spårämnen som växten har nytta av.
emmapemma
19-07-2007, 08:48
Jan, skillnaden mellan kvinnor och grönsaker är att kvinnor kan säga att de inte vill bli misshandlade. Som du vet pratar inte grönsaker. Eller du kanske lyssnar mer på grönsakerna än på kvinnorna i din omgivning? Det var den dummaste j*vla liknelse jag någonsin hört  Att man väljer ekologisk odling har ju inte bara med smaken och produktivitet att göra. Man önskar att jordbruket ska följa ett mönster som gör att jorden inte utarmas på näring, vilket man upptäckt att konventionell odling gör. Om man låter bli att utarma jorden på näring kommer förhoppningsvis det vara möjligt att odla grödor även i framtiden. Hållbar utveckling brukar det kallas. Har beslutat mig för att införskaffa mig en hushållskompost, så minskar jag min familjs bidrag till sopberget och kan ta tillvara på näringen som annars bara... brinner upp eller vad man nu gör med soporna.
Jan Lindgren
19-07-2007, 16:50
Hej! Att propagera för ekologisk odling är det samma som att propagera för MORD. Man beräknar att en tredjedel av jordens befolkning riskerar att hungra ihjäl om alla odlade ekologiskt. Jag kan aldrig acceptera mord på något sätt. Ekologisk odling medför också att all odlingsbar mark måste användas vilket medför en utarmning av miljön. Jag tycker om naturen vilket möjligen kan anses vara egoistiskt. Vi vet att trots ökad produktion så har jordbruksarealen minskat. Konventionell odling utarmar inte marken. Du tillsätter den näring som gått förlorad med skörden. Mikroorganismerna lever utmärkt på rötter och skörderester. Naturgödseln måste tas om hand och då är det naturligtvis bäst att sprida den på åkern. Men det är viktigt att inte sprida för mycket. Det bästa är att sprida gödsel när växterna växer och inte på hösten eller vid sådden. Tyvärr kan man inte gödsla med naturgödsel vid rätt tidpunkt. I vissa delar av Sverige är naturgödsel ett så stort problem att man har infört restriktioner för hur många djur man får ha. I Holland är naturgödsel ett jättelikt problem. Man vet också att naturgödsel i vallen kan ge problem med sporer i mjölken. Många ekologiska odlare komposterar gödsel. Det är mycket olämpligt. Vid komposteringen avgår en hel del skadliga ämnen upp i luften och näringsvärdet på gödsel sjunker. Konventionella jordbrukare täcker oftast gödselanläggningen för att bevara näringen. Det finns mycket att diskutera kring gödsling men många ekologiska odlare sprider osanningar om det är medvetet eller beror på bristande kunskap vet jag inte. En osanning är att det blir mindre näringsläckage vid ekologisk odling. Sanningen är att näringsläckaget per producerat kilo mat är samma oberoende av vilket system man använder. Emmapemma! Jag betonade att jag anser att alla som misshandlar andra ska sitta i fängelse. Det finns inget stöd för att det är bra att misshandla någon. Varken människa eller djur. Det viktiga är att man får följa befintlig forskning tills något annat är bevisat. Jag frågar naturligtvis mina växter om de trivs. De svarar genom att växa och blomma och oftast rota sig. Jag odlar mest prydnadsväxter och har under årens lopp odlat väldigt många hundra olika sorter så jag har en del erfarenhet. MVH Jan Lindgren
ängsvädd
19-07-2007, 19:34
Oj, det var mycket felaktigheter! Överskottet av naturgödsel beror på att vi tillverkar och använder konstgödsel. Om bara naturgödsel användes skulle det bli ekologisk balans. Övergödningen skulle minska. Vid tillverkningen av konstgödsel påverkas klimatet som sagt.
Jorden blir allt fattigare på mikroorganismer vid användning av konstgödsel.
Att odla så naturligt som möjligt, med allt vad det innebär, är i alla fall vad många av oss vill!
Jan Lindgren
19-07-2007, 20:52
Hej MimmiH! Naturligtvis skulle planeten jorden bli bättre för oss rika om vi odlade ekologiskt. Två miljarder ihjälhungrade människor. Tänk vad mycket plats det blir för oss som överlever. Jag kan bara inte ställa upp på att mörda människor, kan du? MVH Jan Lindgren
Denna tråd har verkligen urartat! Jag tycker vi kan lägga ner alltihop och koncentrera oss på det var och en anser vara positivt och betydelsefullt!
Eva i Västerås
20-07-2007, 08:09
Jag ger också upp. Vi ser tydligenolika på vad som påverkar vår framtid. Jag tycker angreppen börjar verka närmast paniska nu, så detta är mitt sista inlägg.
Jan Lindgren
20-07-2007, 22:10
Hej! Jag tycker också att vi avslutar denna debatt. Vi kommer knappast längre. Jag tycker dock att det är viktigt att följa med i den naturvetenskapliga forskningen.Ibland kommer det resultat som man känslomässigt inte gillar men man får ändra ståndpunkt. Det viktigaste för oss som läser den har siten är att ha riktigt roligt i trädgården och det tror jag att vi alla har. Tack för alla synpunkter, mer eller mindre arga. MVH Jan Lindgren
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
|
|
 |
|
|