mamamaggan
03-07-2007, 19:14
Har precis köpt en sommarstugetomt. Vi har börjat kolla runt lite på växtligheten. Vid ena sidan av tomten har vi hittat något som ser ut som fruktträd. Vad kan vi inte bestämma. Kanske är de förvildade för tomtgranne på den sidan är en gammal fastighet med gammal trädgård.
Det är inte så viktigt för oss vad det är men skulle gärna vilja få dem att bli lite " vackrare ". I dag står de inklämda bland höga aspar och lite sly. De ska tas bort men sedan då ? Hur gör vi för att fruktträden ska ta sig ? Gräver upp runt stammen och gödslar till att börja med ?
Ophelia
03-07-2007, 22:27
Jag måste säga att det är så kul att höra att ni är villiga att ta rätt och reda på det gamla som finns. Kan ju vara någon väldigt intressant fruktbärande träd/buske som blivit sällsynt
Jättebra att rensa bort högt gräs och annat växande och som gödling kan stallgödsel fungera utmärkt om det behövs, trädet kanske upplever en nyrenässans efter bortrensningen av gammalt sly som tagit näring och plats. Hade jag varit er så hade jag inte gödslat nu men hållt efter så det inte växer igen. Skulle vara intressant att veta vad det är för träd.
mamamaggan
03-07-2007, 22:36
Varför ska vi inte gödsla nu ?
CITAT (mamamaggan @ 03-07-2007, 22:36)

Varför ska vi inte gödsla nu ?
Man brukar gödsla (gäller främst kväve) buskar och träd fram till midsommar. Ger man dem alltför mycket kväve alltför sent på säsongen så kan de få sämre invintring och riskera frostskador.
Ettåriga växter skall naturligtvis gödslas under hela säsongen.
mamamaggan
04-07-2007, 05:53

Då vet vi hur vi ska göra .
Visst kan man ta bort aspar, men vill man i framtiden ha färre aspar bör man först ringbarka de man vill ha bort. Asp förökar sig bl a med rotskott och tar man ned en slår många upp från ned detagna trädets rotsystem. Man kan ofta stamma upp aspar om man vill ge ljus och rum för andra växter, och samtidigt ringbarka dem.
En bra tumregel när man köpt ny tomt är att leva med den växtlighet man har i åtminstone alla fyra årstider. Notera vilken funktion och utseende de har sommar, höst, vinter och vår, slå upp vad man har och hur man ska föröka eller ta bort de olika arterna. Det som denna månad kan se risigt eller trångt ut kanske om ett par månader är det mest färggranna man har i trädgården, t ex.
Det är inte ovanligt att nyinflyttade först börjar med att rensa bort 10-årigt "sly" och sedan under många år får leva med en stubbåker som dessutom blir ännu tätare och mycket skötselintensiv.
mamamaggan
04-07-2007, 21:26
Tack för det svaret Cilla!
Då kan vi ringbarka redan nu för vi kommer ju inte att ta ner träden förrän till vinter. De är så stora så vi måste anlita proffs. Inget man står och chansar med själv.
Ringbarkning på uppvuxna aspar under så kort tid har ingen betydelse, ringbarkar du nu och fäller i vinter får du lika stortvaspskogsområde som om du inte ringbarkar tyvärr.
Att ta första tiden till att se vad man har och lära vad som är möjligt och rimligt är ett råd som ofta ges här till nya tomtägare som du säkert vet. Rinbarkning syftar till att stoppa försörjningen från krona till rot, och eftersom trädens rötter kan lagra energi så tar det på större träd några säsonger innan roten inte kan försörja trädet längre och hela trädet dör och kan tas ned utan att en ny skog med hundratals nya träd slår upp.
mamamaggan
04-07-2007, 21:52
Aha det tar så lång tid !
Vi tänker inte ta ner hejvilt men de riktigt stora träden , framför allt granar och aspar , vill vi ha bort. Det finns också några granar som är alldeles torra . Vet inte varför men det verkar sprida sig.
Vi äger redan i dag en av granntomterna där vi har vår stuga . Den nya tomten är i stort sett orörd natur och vi vill inte ha något annat heller. Så just nu kollar vi igenom vad som finns och vad vi ev vill ta ner. De stora träden på nya tomten skuggar väldigt mycket på vår nuvarande tomt och de torra granarna hotar att ramla över vår stuga och uthus så det är ytterligar ett skäl att ta ner dem.
Ophelia
05-07-2007, 09:30
Ja det som är torrt, dött och inte är friskt bör ju ner. Knappast läge att ha sådant i en trädgård även om man vill bibehålla naturkänslan. När de är borta kanske ni kan planera vidare. Ibland när sådana träd tas bort öppnas det upp i naturen och ens tidigare planer får revideras då ljus och rymd kan bli ett helt annat. Det öppnar även upp för andra arter att komma fram. Bra att ni går varsamt fram för det tror jag ni har den allra största behållningen av
Att granar dör kan ha flera orsaker, bl a kan granbarkborren få fäste i vissa områden och ta kål också på till synes friska granar.
Att inventera vilka eventuella sjukdomar träd har innan man börjar ta ned och gallra är klokt så att man inte spar sådana som kommer att dö av sig själva och tar bort de som kanske om en tid kan bli de enda större kvarvarande på området.
Men tar man bort en asp utan ringbarkning till dess moderträdet dör har man ett garanterat resultat: En tät, utspridd och snabbväxande aspskog.
mamamaggan
05-07-2007, 11:34
Så då ska vi ta reda på varför en del granar dött. Tack för det Cilla!
Var kan man få hjälp med att bestämma sådant ?
När det gäller ringbarkningen så gör vi den snart och väntar tills dess trädet dött innan vi tar ner det. Tänk vad mycket bra man kan få reda på här!
Du kan kontakta en kunnig arborist, t ex Cathrine Bernard på Trädmästarna (se internet). Ibland går det att gissa sig till orsaker också om man får se bilder, men det krävs en hel del detaljer och beskrivningar också av markförhållanden mm.
mamamaggan
05-07-2007, 18:28

för all hjälp !
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du
klicka här.