Ja jag odlar både Basella alba och Basella rubra (fast enligt de nya namnen i SKUD heter de Basella alba och Basella alba ´Rubra´) och bägge 2 är ätliga den enda skillnade är att Rubra har röda stammar annars smakar de likadant, det är dock den helgröna varianten man vanligast använder i Indien.
Och det är onödigt dyrt att köpa plantor, en välfylld fröpåse går på en 15-20kr och den räcker i flera år (shoppar hos Runåbergs, jag köpte den röda varianten sist men jag fick nog inte helt rent frö för ca 25% av plantorna blir helgröna och är alltså Basella alba men det gör inget jag odlar gärna båda varianterna). Jag brukar så i mars-april och skolar gradvis över i större kruka, när det blivit riktigt varmt ute så planterar jag över plantorna i stor kruka utomhus tror det är en 30-40 liters kruka svart, står i inglasat uterum (uterummet är inte helt inglasat men nästan). Malabarspenat är mycket värmekrävande den svarta krukan höjer temperaturen till rötterna, hos mig brukar den växa som en tok då den väl satt fart, 3-4m rankor är ingen ovanlighet.
(jag har testat odla den i marken under en mycket varm sommar den växte just ingenting troligtvis är marktemperaturen för låg i sverige för växten även under varma somrar)
Malabarspenat äter man inte rå tycker jag möjligtvis isåfall riktigt pyttesmå blad, bladen är ganska suckulenta med lite slemmig växtsaft. Malabarspenat ska tillagas då får den en underbar spenatsmak. Jag har tänkt göra min malabarspenatpaj någon dag här i veckan, jag gör bara ett vanligt pajskal med graham i, lägger i grovhackad förvälld malabarspenat + ost och slår på en äggstanning som jag har haft salt, peppar och en massa muskot i, har jag fetaost hemma händer det att jag slänger på lite sådant också.
Här är lite bilder från tidigare år



Bären ger ifrån sig kraftigt blå färg och man kan färga maträtter med bären de är ogiftiga.

Malabarspenat sätter mycket frön så man kan skörda eget frö om man vill.