Full version: Aroniarecept
Dagmar
Har i år fått många fina stora bär på mina Aroniabuskar (svarta). Har ingen aning om vad man kan göra med dessa bär.
Kan någon hjälpa mig med tips? Är de vitaminrika?
Tacksam för svar.
Fenja
Blir bra som både sylt och saft, använd blåbärsrecept.
Mvh
Fenja
AstroTurf
DN hade en artikel om aronia
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=548&a=462430
Mvh
/AstroTurf
e_sedell
Jag tänkte fylla på, och samtidigt fråga er om vad ni tror blir bäst? Jag har 8kg som jag tänkte prova något eller några recept på.

Aroniarecept har diskuterats endel tidigara här på forumet, så jag samlar in de recepten och tillför ett par nya.

_________________________________

prova att sätta lite aroniavin?
man tar 1 liter aroniabär,
2 1/2 liter vatteni en kruka
vispa ner 2 dl socker
täck krukan med duk
låt jäsa i rumstemperatur i 14 dagar
Vispa ner 2 dl socker till och rör runt i i krukan
Låt stå i 14 dager
täck med duk
Vispa ner 2 dl socker till rör runt i krukan
Låt stå 14 dagar
Sila ifrån bären och häll upp i rengjorda flaskor.
Täck flaskorna med smörgåspappaer som man pickat små hål i med knappnål.
Låt stå i 3 månader

Annars är det gott att göra gele också
Saften från 5 dl aroniabär 1 citron och ca 5 dl syltsocker

http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...4&hl=aronia
____________________________________________

3 kg svarta aroniabär
4 l vatten
3/4 tsk citroncyra
ca 1,8 kg socker

rensa och kör bären i matbererare. Koka vattnet och låt det svalna. Använd ca 1,2 l vatten per kg bär. Häll det rumstempererade vatten över de mosade bären. Blanda i citronsyran (1/4 tsk per liter bär).
Låt blandningen stå kallt 2 dygn. Sila saften, genom duk eller gasbinda. Låt rinna utan att röra om, då blir saften klar.
Mät saften och tillsätt sockret. Rör om tills allt socker smält. Använd 300 g socker per liter saft. Häll i rengjorda flaskor, förvara kallt/fryst.

http://www.odla.nu/forums/index.php?act=ST...6&hl=aronia
_________________________________________________

Hittade de här recepten på Trädgårdsmästaren.


Plocka bären när de är frostbitna eller också lägg dem i frysen tills de har hårdnat. Bären blir mer aromrika och saften mer hållbar.

Till 1 liter saft behövs:

1 ½ liter (ca 1 kg) aroniabär
1 liter vatten
ca 6 dl socker per liter avrunnen saft.

Rensa och skölj bären. Lägg dem i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det hett över bären.
Låt dem stå svalt till följande dag.
Häll av saften. Koka upp den på nytt och häll över bären igen.
Gör detta sammanlagt fyra gånger, med ett dygn emellan, för att laka ur bären.
Om bären kokas med vatten blir saften kärv i smaken. Sila saften och mät upp den. Tillsätt sockret, koka upp och skumma.



--------------------------------------------------------------------------------


Aronia-parfait

1-2 dl Aronia-saft
4 äggulor
1 dl florsocker
1 dl vatten
3-4 dl grädde
lite citronsaft

Blanda äggulor, socker, vatten och sjud under kraftig vispning, till en tjock kräm.
Låt kallna.
Tillsätt aronia-saften och lite citronsaft.
Vispa grädden hårt och blanda ihop med de övriga ingredienserna.
Frys blandningen några timmar i en bakform.
Garnera gärna med bär eller citronmeliss vid servering.

http://www.odla.nu/forums/index.php?showto...7&hl=aronia
______________________________________________________

jordgubb & aronia
I vår smoothie Jordgubb & Aronia hittar du…just det: Jordgubbar och Aroniabär. En smakfull kombination av två näringsrika bär. En härlig uppfriskande smak med en perfekt balans mellan sommarens solmogna jordgubbar och den lätta syrligheten från aroniabäret.

Innehåller:
7 krossade jordgubbar
Juice från 175 krossade aroniabär
1 mosad banan
Juice från 6 vindruvor
Juice från 1/2 pressad apelsin
Juice från 1/3 pressat äpple
______________________________________________

Aroniamos
• 1 kg bär från aronia
• 1/2 kg äpplen
• cirka 2 dl vatten
• 1 dl Canderel

Ansa bären och koka dem i lite vatten. Mosa dem sedan med purépress. Ansa och skär äpplena i skivor. Låt dem mjuka upp i en skvätt kokande vatten och mosa. Blanda ihop de aronia- och äppelmoset med Canderel. Låt stå och svalna. Lägg sedan moset i frysburkar. Använd moset till exempel i bakverk eller kvarkdesserter, på plättar eller till gröt.
_______________________________


3 kilo aroniabær fra fryseren.
2 kg. eplemos fra fryseren (ren mos uten tilsetninger av noe slag)
= 5 kg. bær/frukt.
Dette lot jeg tine en god stund.
Deretter kokte jeg aroniabærene med 4 dl. vann i noen minutter.
Så moste jeg bærene. I receptet over her bruker de en purépresse; den fungerer vel som en forvokst hvitløkspresse. Bærene kan vel også moses gjennom en sikt. Poenget er å fjerne de harde stoffene i bærene og sitte igjen med ren innmat + all saften. Jeg har en moseforsats til kjøkkenmaskinen min som jeg bruker til å lage eplemos og nå også til å lage aroniamos.
Mye fargestoff i disse bærene, men det går greit bort i oppvaskmaskinen.

Jeg tok vare på all saften; det blir veldig mye saft av dette her. Og hadde mos + saft tilbake i kjelen. Blandet med eplemosen og kokte opp igjen. Jeg måtte røre hele tiden så det ikke brant seg.
jeg sjekket smaken og hadde i "en sprut" med sitronsaft.

Deretter blandet jeg tørrstoffene til disse 5 kiloene:
500 gram fructose
2,5 pose. certo syltepulver (Syltepulver der hver pose er til 2 kg bær/frukt)
1,25 ts. c-vitaminpulver (ascorbinsyre - fås på apotek)
2,5 ts. atamonpulver. (atamon selges i Sverige som i Norge)
Jeg tok kjelen av platen, hadde i tørrstoffene og rørte til alt ble oppløst.

Jeg syntes dette fortsatt var veldig vått, så jeg hadde også oppi:
1 flaske certo flytende pektin. (regner med det finnes noe lignende i Sverige)
______________________________________


Från DN;

1. Likör;
Tid: 15 min + dragningstid och lagring

Ingredienser:
1 liter aroniabär, sköljda och avrunna
5 dl vodka eller brännvin
3–3½ dl vit sirap

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462445

2. Gele
Tid: 45 min + avrinning

Ingredienser:
2 liter bär, sköljda och avrunna
3 dl vatten
saft från 1 citron
Till varje liter avrunnen saft: 9 dl socker
½ flaska Certo
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462442

3.Sylt
Tid: 60 minuter

Ingredienser:
1 liter bär, sköljda och avrunna
2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 stjärnanis
1 liten bit torkad ingefära
saft från ½ citron

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462439

4. Saft
Tid: 35 min + avrinning

Ingredienser:
2 liter bär, sköljda och avrunna
5 dl vatten
Till varje liter avrunnen saft: 5–6 dl socker
1 krm bensoat

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=118&a=462435

___________________________


Aroniamarmelad

*

1,5 liter bär
*

3 dl vatten
*

6 dl socker
*

3 tsk vaniljsocker
*

3 stjärnanis
*

2 kanelstänger
*

saft från en citron

Hetta upp bär och vatten och låt koka på svag värme tills bären går sönder, ca 20 min. Blanda vaniljsockret i sockret, rör ned i grytan. Tillsätt stjärnanis, kanel och citronsaft, låt koka tills det blir lite simmigt, ca 20 min. Häll upp på ren burk. Låt marmeladen stå minst en vecka innan sylten avnjutes.

___________________________________

Jag hittade inte så mycket mer än så, men det går garanterat att hitta på mycket mer med dessa bär. Dela gärna med dig av dina erfarenheter, det vore jätte kul att höra vad ni tycker och tänkter om dessa bär. Hur brukar du göra?
stina1
Det här syltreceptet använde jag mig av nyligen - det blev jättegott! (Man kan ändra på proportionerna mellan aroniabären och vinbären beroende på tillgång.)

5 dl aroniabär
5 dl röda vinbär
1,5 dl vatten
3,5 dl vatten

Koka först bär och vatten i 15 minuter. Tillsätt sedan sockret och koka ytterligare 15 minuter. Tillsätte ev. natriumbensoat för ökad hållbarhet.

Lycka till!
Detta är en "enklare" version av forumet. För att se forumet med formatering och bilder kan du klicka här.
       
Copyright © 2011 Odla.nu. All rights reserved.
          
Startsida    Frågor & svar    Bloggar    Kalender    Köp & sälj    Forum    Kontakt & Info    Länkar    Vykort
 
Inne   Ute   Balkong och uterum   Växthus   Växtlexikon