Anette i Tullinge
19-11-2002, 13:28
Hej!
Jag har en isolerad lekstuga med frostvakt där jag för första gången skall pröva att övervintra bl a pelargoner och underblomma. Änglatrumpeten och agaphantusen får stå i garaget tills jag vet hur det fungerar i lekstugan.
Nu har jag fått massor av äpplen som ligger i prydliga korgar, kan jag även förvara dem där?
Egentligen är det ju inte bra att ha blommor och frukt tillsammans för att äpplena avger en gas som får blommor att vissna fortare. Men mina blommor är ju så gott som vissnade och befinner sig mer eller mindre i dvala.
När det blir kallare ute kommer väl temperaturen att ligga strax över noll, just nu är den runt +7-8.
Är det någon som har erfarenhet av detta både med vinterförvaring rent allmänt under liknande omständigheter och det här med äpplena. Snälla berätta för mig vad du vet och kan.
Det låter som en väldigt bra förvaringsplats för äpplen. Med tanke på att de håller sig allra bäst utomhus tills det blir rejäl frost tror jag att någon/några grader över noll är perfekt. Själv har jag mina äppellådor i källaren och där är det nog egentligen lite för varmt (ca 10-14 grader).
Doftar gott gör det i alla fall och när min matkällare blir klar kommer jag att ha tillgång till ett kallare förvaringsutrymme.
Hälsar Jennyn
Det är en hel vetenskap att lagra äpplen. Hushållssällskapen lokalt brukar ha bevarat kunskaperna som var helt nödvändiga förr då man inte skeppade frukt från andra sidan jordklotet och hit.
Det ideala lagringssättet är:
- svalt och luftigt, jämn temperatur runt 5 grader
- olika äpplesorter förvaras för sig för att inte påskynda mognad hos varandra
- skydd kring varje äpple, inget äpple nuddar det andra
- äpplena ska ha skaftet kvar
Man kan göra avsteg från det ideala. det enda som händer är att man kan lagra lite kortare. Själv har jag lyckats lagra blandäpplen till och med januari när temperaturerna varierat från -5 - +10 grader.
Man kan använda tidningspapper. Flyttkartonger använder jag, de andas lagom bra och isolerar lite. Tidningar i ett lager, så äpplena på och ett lager tidningar och nästa lager etc.
Antingen lägger man äpplena glest så att de inte nuddar varandra, eller så packar man om dem efter en tid och tar bort de äpplen som blivit dåliga. För att det ska hålla riktigt bra är det inslagning av varje äpple som gäller.
Under mognaden utvecklar äpplet etylengas, ju mer desto mognare frukten är. Gasen påskyndar också mognaden. Äpple avger rätt mycket, men tomater, päron och plommon till och med mer.
Vissa grönsaker "vissnar", gulnar och förlorar smak av att ligga en tid tillsammans med "etylengasare" - t ex morötter, squasch och purjo. Tulpaner kan vissna på en dag i närheten av äpplen. Andra frukter och grönsaker kan man få att mogna med hjälp av några äpplen i samma skål. Jag brukar lägga sharon i en äppleskål, och från hård till mogen frukt blir det då bara 1-2 dygn. Det sägs att till och med avocado mognar snabbare i äppleskålen.
Cilla
Där vi bodde innan, var det så högt grundvatten så ingen fick ha källare.
Vad göra med frukt och grönsaker?
Jag gjorde stuka. Fungerade perfekt.
Hälsar Ann.